Ηαμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τους επιστήμονες να αναπτύξουν την κατάλληλη τεχνολογία που θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προτείνει να τεθούν σε τροχιά στο Διάστημα

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ανάκλαση του 1% της ηλιακής ακτινοβολίας θα «ισοβαθμήσει» τα αέρια που απελευθερώθηκαν από τη βιομηχανική επανάσταση

γιγάντιοι καθρέφτες που θα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και να βομβαρδιστεί η ατμόσφαιρα με ειδικά σωματίδια που θα την ψυχραίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ηφαιστειακά νέφη. Αυτή τη νέα στρατηγική έχουν να αντιπροτείνουν οι Αμερικανοί στη διεθνή διακυβερνητική διάσκεψη του ΟΗΕ, η οποία την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινώσει τα μέτρα που προτείνει για το κλίμα. Ο αμερικανικός στόχος είναι να αποφευχθούν δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως εκείνα που είχαν υιοθετηθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο- το οποίο οι ΗΠΑ δεν αποδέχθηκαν ποτέ.

Απέναντι στο Κιότο, δηλαδή, οι ΗΠΑ προτείνουν ένα τεχνολογικό αντι-Κιότο, αλλά πάντως όχι χωρίς επιστημονική βάση. Επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι αν ο άνθρωπος κατορθώσει να πετύχει την ανάκλαση λιγότερο του 1% της ηλιακής ακτινοβολίας στο Διάστημα, το όφελος που θα προκύψει θα αντιστοιχεί σε όλα τα αέρια του θερμοκηπίου που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Μεταξύ των τεχνικών που θα μπορούσαν να εξεταστούν, σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», είναι να τεθούν σε τροχιά γιγάντιοι ανακλαστήρες, χιλιάδες γυαλιστερά αερόστατα ή να βομβαρδιστούν τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας με μικροσκοπικά θειούχα σωματίδια που θα την ψυχραίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν εκλύονται τέτοια σωματίδια ύστερα από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

«Δέκα χρόνια για να σώσουμε τη Γη»


«Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ έχει μόλις 10 χρόνια μπροστά του…». Αυτήν την προειδοποίηση απευθύνουν χιλιάδες επιστήμονες που ετοιμάζουν την έκθεση της διεθνούς διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς» οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο τι μπορεί να συμβεί, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα:

1) Καταστροφή της ζούγκλας του Αμαζονίου και του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου στον κόσμο, αναγκαστική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων από τις περιοχές του Ισημερινού, τήξη των παγετώνων και εκτεταμένες πλημμύρες.

2) Στην Ευρώπη αφόρητα, καυτά καλοκαίρια κατά κύριο λόγο σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αλλά και βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Ευρώπη με έντονα καιρικά φαινόμενα.