«Να φύγουμε αμέσως από το Ιράκ». Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου πραγματοποίησαν πορεία στην Ουάσιγκτον, με την Τζέιν Φόντα στην πρώτη γραμμή να φέρνει στον νου μνήμες από τον πόλεμο του Βιετνάμ.


Ε νισχυμένοι από την άρνηση της Δημοκρατικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου να δεχθεί το σχέδιο του προέδρου Τζορτζ Μπους για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι αντίπαλοι του πολέμου συγκεντρώθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες το απόγευμα του Σαββάτου στην αμερικανική πρωτεύουσα επιδιώκοντας να σηματοδοτήσουν την αρχή ενός εθνικού κινήματος για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν για πρώτη φορά η 69χρονη ηθοποιός Τζέιν Φόντα, σύμβολο στη δεκαετία του ΄70 της κινητοποίησης εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Είχε, είπε,

ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Τζ. Φόντα, Σον Πεν, Σ. Σάραντον και άλλες προσωπικότητες του θεάματος στην πρώτη γραμμή- Δεκάδες χιλιάδες οι διαδηλωτές

34 χρόνια να πάει σε αντιπολεμική διαδήλωση.

«Είμαι τόσο θλιμμένη που χρειάζεται να διαδηλώσουμε και πάλι…

Αλλά δεν μπορούμε πια να σωπαίνουμε», είπε η Φόντα απευθυνόμενη στους διαδηλωτές και έκανε παραλληλισμούς ανάμεσα στους δύο πολέμους: «Η άρνηση να δουν την πραγματικότητα στην περιοχή… Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καμιά σκέψη για το πώς θα ανοικοδομούσαμε μια χώρα την οποία θα καταστρέφαμε». Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μπους έκαναν αντιδιαδήλωση και εκτελούσαν διά απαγχονισμού μια κούκλα με τη μορφή της ηθοποιού και την επιγραφή, «Τζέιν Φόντα, Αμερικανίδα προδότρια».

«Ανόι Τζέιν»

Μαζί με την «Ανόι Τζέιν», όπως είχαν επονομάσει την Φόντα οι συντηρητικοί πριν από 30 χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί το Ανόι και είχε φωτογραφηθεί μαζί με τους στρατιώτες που πολεμούσαν τους Αμερικανούς, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Νάσιοναλ Μολ, το πάρκο μπροστά στο Καπιτώλιο, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Φέρτε πίσω τους στρατιώτες τώρα!», «Οι ενισχύσεις είναι ένα ψέμα», «Καλύτερα πόσιμο νερό παρά βόμβες», «Δικάστε τον Μπους για εγκλήματα πολέμου». Σε μια εξέδρα στο κέντρο του πλήθους, ένα φέρετρο είχε καλυφθεί με την αστερόεσσα και στρατιωτικές μπότες- φόρος τιμής στους στρατιώτες που έπεσαν στο Ιράκ. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που πήραν μέρος στη συγκέντρωση ήταν γνωστοί αντίπαλοι του πολέμου όπως οι ηθοποιοί Σον Πεν, Ντάνι Γκλόβερ, Σούζαν Σάραντον και Τιμ Ρόμπινς, ο ιερέας Τζέσι Τζάκσον, η Κιμ Γκάντι, πρόεδρος της αμερικανικής Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών (ΝΟW).

Η αστυνομία υπολόγισε το πλήθος σε λιγότερα από 100.000 άτομα- ο αριθμός αυτός ήταν ο στόχος που είχε θέσει η οργάνωση «Ενωμένοι για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» διοργανωτές του συλλαλητηρίου και τον οποίο υποστήριξαν πως υπερέβησαν.

Την ώρα πάντως που το πλήθος διαδήλωνε, ο Μπους επαναλάμβανε το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι την απόφασή του να στείλει τις ενισχύσεις στο Ιράκ. Μολονότι συνηθίζει να απουσιάζει από την Ουάσιγκτον όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος είχε μείνει στον Λευκό Οίκο.