«Κοινωνικός ρομαντισμός που ήρθε η ώρα να συναντήσει την πραγματικότητα». Με αυτές τις λέξεις χαρακτηρίζουν τις προθέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί για αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχασαν την πρώτη «μονομαχία» τους με τον Γάλλο πρώην σούπερ σταρ της μπάλας στις εκλογές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

«Ήταν νίκη των μικρών χωρών. Κοιτάξτε ποιοι πανηγυρίζουν. Εκπρόσωποι χωρών με λιγότερα από 100 άτομα. Τώρα ο πρωταθλητής του κοινωνικού ρομαντισμού θα συναντήσει την πραγματικότητα», ήταν τα λόγια του προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας Τέο Τσβάντσιγκερ που ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Λέναρτ Γιόχανσον.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Το κύριο σύνθημα στο μανιφέστο του Πλατινί ήταν η μείωση των εκπροσώπων των ισχυρών της Ευρώπης- Ιταλίας, Ισπανίας, Αγγλίας – στο Τσάμπιονς Λιγκ από τέσσερις σε τρεις ομάδες προκειμένου να έχουν την ευκαιρία και οι πιο αδύναμες ομοσπονδίες να λάβουν μερίδιο από τα έσοδα της διοργάνωσης.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της UΕFΑ Γκέρχαρντ Αϊγκνερ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις προθέσεις του Πλατινί αλλά και των χωρών που τον ψήφισαν.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν οργανισμό που είναι δυνατός και έχει ειδικούς για να ασχολούνται με το επιχειρηματικό πλάνο. Αν αυτός ο οργανισμός αντικατασταθεί από εκλεγμένα άτομα που δεν έχουν ειδικότητα σε τέτοια θέματα αναρωτιέμαι πώς θα τα καταφέρουν. Αν ο Πλατινί έχει αρκετή εμπειρία αναρωτιέμαι πώς την απέκτησε. Γιατί ψηφίστηκε από 27 ομοσπονδίες; Θεωρώ πως τουλάχιστον οι 20 απ΄ αυτές δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η UΕFΑ».

Η οποιαδήποτε αλλαγή προωθηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Μισέλ Πλατινί, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2009, αφού μέχρι τότε η UΕFΑ δεσμεύεται με συμφωνίες με τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Ωστόσο, πολλά έμπειρα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως πολύ δύσκολα ο Πλατινί θα καταφέρει να πετύχει την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς οι προτάσεις πρέπει να υπερψηφιστούν από τα 14 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.

Στη σφαίρα της επιρροής του Πλατινί ανήκουν οι Σπρένγκερς (Ολλανδία), Ζπις (Ελβετία), Μαντάιλ (Πορτογαλία) και Κολοσκόφ (Ρωσία), ενώ μέτωπο κατά του Γάλλου έχουν δημιουργήσει οι Γιόχανσον (Σουηδία), Τόμπσον (Αγγλία), Βιγιάρ (Ισπανία), Ομνταλ (Νορβηγία), Καράρο (Ιταλία) και Σούρκις (Ουκρανία). «Διαπραγματεύσιμες» είναι οι θέσεις των Λευκαρίτη (Κύπρος), Μιφσούντ (Μάλτα) και Ερζίκ (Τουρκία).

Ο ΜΠΛΑΤΕΡ

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη νίκη του Πλατινί εις βάρος του Γιόχανσον είναι ασφαλώς ο πρόεδρος της FΙFΑ Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός δεν δίστασε να υποστηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα του Πλατινί- αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητές του- ενώ θεωρείται βέβαιο πως έπαιξε και καταλυτικό ρόλο στο παρασκήνιο στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο Μπλάτερ είναι άσπονδος φίλος του Γιόχανσον από το 1998 όταν οι δύο άνδρες διεκδίκησαν την προεδρία της FΙFΑ με τον Ελβετό να κερδίζει ύστερα από σκληρή μάχη. Ο Γιόχανσον δεν κατάφερε να αποδεχτεί ποτέ εκείνη την ήττα και προσπάθησε να αποδείξει πως ο Μπλάτερ είχε νικήσει δωροδοκώντας αρκετούς παράγοντες, γεγονός που δεν αποδείχτηκε παρά την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί.

Από εκείνη την περίοδο ο Πλατινί βρισκόταν στο πλευρό του Μπλάτερ και τώρα ο τελευταίος ξόφλησε ένα «παλιό γραμμάτιο».

Ο τρόπος που λειτούργησε ωστόσο ο Ελβετός στη διάρκεια των διεργασιών της ολομέλειας της UΕFΑ έτυχε επικριτικών σχολίων: «Ήταν απόλυτα αηδιαστική η στάση του και απέδειξε για μία ακόμα φορά τι άνθρωπος είναι ο Μπλάτερ. Η ανησυχία μας τώρα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Πλατινί ελέγχεται από τον Μπλάτερ», είπε ανώτατο στέλεχος της UΕFΑ με 35 χρόνια εμπειρίας που θέλησε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Πλατινί και επιζητούν άμεσες αποφάσεις και λύσεις είναι:

– Οι πιέσεις των «μικρών» ομοσπονδιών για αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης του Εuro από 16 σε 24.

– Εντατικοποίηση της έρευνας για την προέλευση των χρημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στις μεταγραφές. – Αύξηση των ποινών σε παίκτες και συλλόγους που κρίνονται ένοχοι για ρατσιστική συμπεριφορά.

– Και τέλος η καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Πλατινί, όπως και μέντοράς του Ζεπ Μπλάτερ αντιτίθεται στη χρήση του βίντεο για τον έλεγχο των αμφισβητούμενων φάσεων αλλά είναι ανοιχτός στην υιοθέτηση του συστήματος που ελέγχει τις γραμμές των εστιών και ειδοποιεί αν η μπάλα πέρασε στην εστία ή όχι. Επίσης είναι υπέρ της τοποθέτησης δύο ακόμα βοηθών διαιτητών στο ύψος της μεγάλης περιοχής.

Η νίκη του Πλατινί χαιρετίστηκε από τον γαλλικό αλλά και τον ιταλικό Τύπο με διθυραμβικά σχόλια.