Σε κλίμα καχυποψίας και έντασης που προκλήθηκε από τη συζήτηση γύρω από τις υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού, όπου οι λεγόμενοι «βαρόνοι» του κόμματος αναμένεται να ζητήσουν από τον Αλέκο Αλαβάνο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ησύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος για την ανάμειξη του ονόματός του από στελέχη της Κουμουνδούρου σε σενάρια γύρω από πιθανή μετακίνησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Καταγγελία

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος φρόντισε μέσα στην εβδομάδα να διαμηνύσει στην ηγεσία ότι δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιου είδους συζητήσεις χωρίς προηγουμένως τα συγκεκριμένα θέματα να τίθενται στα επίσημα όργανα του κόμματος. Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ καταγγέλλει επίσης και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν εξυπηρετούν κανέναν βουλευτολογίες και εκλογολογίες που ρευστοποιούν συλλογικότητες και πρόσωπα και περιλαμβάνουν παραδοξότητες περί εκλογικού σχήματος, χωρίς τον όρο Συνασπισμός και χωρίς τον πρόεδρό του επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα με περιφερόμενες υποψηφιότητες». Την έντονη ενόχλησή του γύρω από την ονοματολογία εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας («Η Αυγή») ότι τυχόν μεθοδεύσεις κατανομής ή διανομής βουλευτικών εδρών αποτελούν σχεδιασμούς επί χάρτου και ενέργειες που υπονομεύουν τη συλλογική λειτουργία.

Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι ο αναβρασμός στα ηγετικά κλιμάκια του Συνασπισμού προκλήθηκε έπειτα από διαρροές από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις οποίες προκειμένου να διευκολυνθεί η εκλογή στην Βουλή εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που αποτελεί και όρο των συμμάχων για τη συνεργασία- υπάρχουν σκέψεις για μετακινήσεις βουλευτών από μία εκλογική περιφέρεια σε άλλη. Για παράδειγμα, ένα από τα σενάρια ήταν να κατέβει ο Γιάννης Δραγασάκης από τη Β΄ Αθηνών στο Ηράκλειο ώστε να αδειάσει μία έδρα στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια ή να προταθεί στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη να είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. Υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κουμουνδούρου τονίζουν από την πλευρά τους ότι οι όποιες σκέψεις για «ανανέωση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν αφορούσαν κορυφαία στελέχη, όπως για παράδειγμα τους κ.κ. Κωνσταντόπουλο, Κουβέλη ή Δραγασάκη, αλλά κάποιους άλλους βουλευτές όπως π.χ. την κυρία Ξηροτύρη ή τον κ. Λεβέντη, που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να κάνουν πίσω και να μην είναι υποψήφιοι για το συλλογικό καλό.