Απαιτήσεις συνεκμετάλλευσης συνοδευόμενες με απειλές για «θερμές καταστάσεις» εγείρουν Άγκυρα και ψευδοκράτος καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες η Κύπρος να ενταχθεί σύντομα στον κύκλο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών!


Oι προκαταρκτικές έρευνες που διεξήγαγε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στη θάλασσα νότια της Κύπρου είχαν θετικά αποτελέσματα και η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνών προσφορών για εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μάλιστα η επίσημη τελετή για την έναρξη του πρώτου γύρου αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2007. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει τα νώτα της από διεκδικήσεις και τους τελευταίους μήνες υπέγραψε συμφωνίες καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα πέρασε από τη Βουλή νόμο που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια των αδειών για έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου.

Αρχίζουν οι έρευνες

Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του «προέδρου» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εταίροι στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κύπρου και αν δεν λάβουν το μερίδιό τους «θα φτάσουμε σε θερμό σημείο», όπως είπε. Τουρκικές απειλές για το θέμα του πετρελαίου έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, όποτε οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις ασχολούνταν με το θέμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που η προοπτική εξόρυξης και εκμετάλλευσης κυπριακού πετρελαίου είναι τόσο κοντά.

Οι απειλές Ταλάτ συνέπεσαν με έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (το Σάββατο) το οποίο προχώρησε στον ορισμό δεκατριών ερευνητικών τεμαχίων («οικοπέδων») για άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Έντεκα από τα οποία θα διατεθούν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης. Ενέκρινε επίσης την πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων από οικονομικούς φορείς στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης, καθώς και τον καταρτισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι αιτήσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις τουρκικές απειλές και διεκδικήσεις λέγοντας ότι είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της και πρόσθεσε ότι η μόνη οδός προκειμένου όλοι πολίτες να επωφελούνται από τον φυσικό πλούτο της Κύπρου είναι ο διάλογος για επανένωση της Κύπρου και όχι οι εκβιασμοί. Ο κ. Λιλλήκας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι ασκεί πολιτική κανονιοφόρων επειδή, σε μιαν εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η διεθνής κοινότητα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκατασταθεί και να καθιερωθεί η κυριαρχία του κράτους του Λιβάνου, για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, η πολιτική και οι παρεμβάσεις της Τουρκίας ουσιαστικά αντί να συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή, οδηγούν στην αποσταθεροποίηση.

Η ομάδα επαφής

Στο μεταξύ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν την ομάδα επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Τουρκοκυπρίους να προσανατολίζεται στη διεξαγωγή μόνιμου διαλόγου ενώ υποστηρίζει και την έναρξη απευθείας εμπορίου. Σε σχετική έκθεση που επεξεργάζεται προτείνεται η διεξαγωγή «μόνιμου διαλόγου», η σύναψη σχέσεων με «εκλεγμένους αντιπροσώπους» και η θέσπιση διαδικασιών που θα οδηγούν σε αυτονόμηση τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και προ δύο ετών η ίδια ομάδα επαφής είχε επιχειρήσει να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή σε Τουρκοκύπριους εκπροσώπους αλλά η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.