ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ αντιμετωπίζουν οι ζηλωτές της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, για συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες μεγάλες εκτάσεις που ανήκαν στο μοναστήρι πέρασαν σε φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις παλαιοημερολογιτών. Χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρία κακουργήματα: απιστία εις βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε αυτήν και υπεξαίρεση εις βάρος νομικού προσώπου. Μεταξύ των συμβολαίων που περιλαμβάνονται στην προκαταρκτική έρευνα, όπως προέκυψαν από την εξέταση των αρχείων σε υποθηκοφυλακεία της Χαλκιδικής αλλά και της Αττικής, ο κ. Φλωρίδης επικεντρώθηκε σε έξι περιπτώσεις που αφορούν εκτάσεις με αντικειμενική αξία 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εμπορική υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογραφικές πράξεις που βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα αφορούν αγροτικές εκτάσεις που ξεπερνούν τα 200 στρέμματα, διαμερίσματα και οικόπεδα έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάζεται σήμερα σε τακτικό ανακριτή, όλα τα επίμαχα ακίνητα βρίσκονται στην Αττική (Μεταμόρφωση, Άγ. Στέφανο, Μέγαρα, Μαραθώνα, Πετρούπολη και Μαρκόπουλο), ενώ η έρευνα συνεχίζεται για ακίνητα που πιθανόν να έχουν εκποιηθεί από τους ζηλωτές μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις έγιναν σε «φυσικά και νομικά πρόσωπα», όπως αναφέρει στη δίωξή του ο κ. Φλωρίδης, αλλά αφορούν εκτάσεις, οικόπεδα και διαμερίσματα των οποίων την επικαρπία είχαν μετόχια της μονής, μέχρι την υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων. Με την υπογραφή των συμβολαίων όμως τους δόθηκε και η ψιλή κυριότητα, με δυνατότητα ακόμη και να πουληθούν σε τρίτους και αυτό έγινε μετά την απόφαση να κηρυχθούν «σχισματικοί» οι ζηλωτές της Εσφιγμένου.

Για τις συγκεκριμένες συμβολαιογραφικές πράξεις έχουν κατατεθεί αγωγές από τους μοναχούς της νέας αδελφότητας της Εσφιγμένου, προκειμένου να κηρυχθούν άκυρες, εφόσον οι δωρεές δεν έχουν την έγκριση της Ιεράς Κοινότητας όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του 1981 αλλά και ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους. Με τη δίωξή του ο κ. Φλωρίδης ζήτησε να διερευνηθούν στην ανάκριση και τυχόν ευθύνες συμβολαιογράφων και δικηγόρων που συνυπέγραψαν τις συγκεκριμένες συμβολαιογραφικές πράξεις, αν και όφειλαν να γνωρίζουν τον καταστατικό χάρτη και το νομικό καθεστώς που προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε εκποίησης της περιουσίας του μοναστηριού.

Άδειασαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί


ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ κακουργηματική υπεξαίρεση αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του μοναστηριού. Όπως εκτιμάται στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που πήρε στα χέρια του ο εισαγγελέας, το μοναστήρι εισπράττει τον μήνα περίπου 30.000 ευρώ από την εκμετάλλευση ακινήτων. Τα αποδεικτικά ορισμένων τραπεζικών λογαριασμών που έχουν κατατεθεί από τους μοναχούς της νέας αδελφότητας, όμως, δείχνουν ότι οι λογαριασμοί είναι άδειοι. Ωστόσο αναμένεται να διαταχθεί η άρση απορρήτου των συγκεκριμένων λογαριασμών για να αποδοθεί η πραγματική εικόνα, σύμφωνα με την Εισαγγελία.