OΤσαρλς Ροζέλι είναι ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βαλθεί να ανακαλύψει γιατί σχεδόν το ένα στα δέκα κριάρια (για την ακρίβεια το 8%) επιδιώκει να κάνει σεξ με άλλα κριάρια και περιφρονεί τις προβατίνες. Ο στόχος του είναι να κατανοήσει τους θεμελιώδεις μηχανισμούς του σεξουαλικού προσανατολισμού στα πρόβατα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αναπαραγωγή τους. Αλλά λογάριαζε χωρίς την οργάνωση ΡΕΤΑ, πολλές ενώσεις ομοφυλοφίλων, τους Σάντεϊ Τάιμς και τα blogs.

ΡΕΤΑ είναι τα αρχικά των Ανθρώπων για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων. Όπως γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, η οργάνωση αυτή ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο εκστρατεία εναντίον των ερευνών του Ροζέλι, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν μοιραία στον έλεγχο ή την αλλοίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού των προβάτων. «Οι έρευνες αυτές αποτελούν μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια προγεννητική επέμβαση στις σεξουαλικές προτιμήσεις», έγραψε σε ανοιχτή της επιστολή η γνωστή τεννίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, δηλωμένη ομοφυλόφιλη και σύμμαχος της ΡΕΤΑ. Την σκυτάλη πήραν οι Σάντεϊ Τάιμς, που δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα ένα άρθρο με τίτλο «Εντολή προς επιστήμονες: κάτω τα χέρια από τα γκέι πρόβατα!». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Ροζέλι κατάφερε να «θεραπεύσει» ομοφυλόφιλα πρόβατα με ορμονική θεραπεία, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεριζωθεί η ομοφυλοφιλία από τους ανθρώπους!

Ακολούθησε θύελλα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Βρετανία και την Αυστραλία, έστειλαν οργισμένα e-mails στον Ροζέλι και στο Πανεπιστήμιο. «Είσαι ένας άχρηστος δολοφόνος ζώων και πρέπει να σε πυροβολήσουν», έγραφε ένας. «Ελπίζω να καείς στην κόλαση», ευχόταν ένας άλλος. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν και από πολλά blogs. Μάταια ο επιστήμονας προσπαθούσε να αμυνθεί, λέγοντας ότι η σκέψη της σεξουαλικής ευγονικής σε ανθρώπους απωθεί τον ίδιο όσο και τους επικριτές του, και ότι ποτέ δεν τοποθέτησε μηχανήματα στον εγκέφαλο των προβάτων. «Όσο περισσότερο μιμούμαστε τον Θεό και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη Μητέρα Φύση», απάντησε η Ναβρατίλοβα, «τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε με πειράματα διαφόρων ειδών που είτε έχουν ήδη εξελιχθεί είτε θα εξελιχθούν σε εφιάλτες». Μέσα σ΄ αυτό το βουητό χάθηκαν και οι σοβαρές αντιρρήσεις για τις έρευνες του Ροζέλι. Όπως επισημαίνει για παράδειγμα ο Πωλ Ρουτ Ουόλπι, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αν ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί από τους οποίους εξαρτάται ο σεξουαλικός προσανατολισμός τότε το επιχείρημα ότι ο προσανατολισμός αυτός στηρίζεται στη βιολογία καταρρέει. Από το σημείο αυτό μέχρι την ημέρα που οι γονείς θα μπορούν να αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά που θα γίνονταν ομοφυλόφιλοι, η απόσταση είναι μικρή. Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, όμως, η λύση δεν είναι βέβαια η απαγόρευση των ερευνών για τη σεξουαλικότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από