Τον σταδιακό απογαλακτισμό του από τη 17Ν επιχειρεί ο Επαναστατικός Αγώνας. Η «αφιέρωση» του χτυπήματος στην αμερικανική πρεσβεία στη Χεζμπολάχ και την ιρακινή αντίσταση σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αναφορές στα έγκλειστα μέλη της 17Ν οδηγεί την Αντιτρομοκρατική στο συμπέρασμα πως «ο Επαναστατικός Αγώνας ξεκίνησε επικαλούμενος τη δράση της 17Ν, ενώ τώρα που αισθάνονται δυνατοί προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από αυτούς».


Ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής επισημαίνει και το εξής: Οι προκηρύξεις της τελευταίας περιόδου της 17Ν είχαν ένα περιεχόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και εθνικιστικό, ενώ η τελευταία προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα έχει ουσιαστικά ελάχιστες αναφορές στις εσωτερικές υποθέσεις, επιλέγοντας μία «παγκοσμιοποιημένη» θεώρηση των πραγμάτων.

Σε αντίθεση με τη 17Ν ο Επαναστατικός Αγώνας ελάχιστα ασχολείται με τις εσωτερικές υποθέσεις, επιλέγοντας μία «παγκοσμιοποιη-μένη» θεώρηση των πραγμάτων

Επίθεση φιλίας.

Ο Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του μία «επίθεση φιλίας» στη 17Ν, με τη δημοσιοποίηση του μανιφέστου του τον Μάρτιο του 2004. Στο ενδεκασέλιδο κείμενο με το οποίο η οργάνωση αναλάμβανε το χτύπημα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων και την επίθεση στην τράπεζα Citibank στο Ψυχικό, γινόταν αναφορά στη 17Ν και τον ΕΛΑ: «Μια κορύφωση των προσπαθειών της ελληνικής καθεστωτικής προπαγάνδας να καταδείξει ως αδήριτο πεπρωμένο τον σημερινό κόσμο, τη ζήσαμε με τις συλλήψεις μελών και ανθρώπων φερόμενων ως μέλη των επαναστατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και ΕΛΑ». Ο συντάκτης του μανιφέστου επέλεξε να κάνει μια εκτενή αναφορά στους καταδικασθέντες της 17Ν, επιλογή που ερμηνεύτηκε τότε από την Αντιτρομοκρατική ως προσπάθεια μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης να αποκτήσει την ηγεμονία στον χώρο. «Και αυτές οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως αυτή η ειδική πτέρυγα που χτίζεται στη Λάρισα για τους καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν, εκφράζουν το μεγαλείο του σύγχρονου πολιτισμού, τον νέο “Παρθενώνα” (βλ. Μακρόνησος)», σημειωνόταν στο κείμενο που δημιούργησε τις πρώτες υποψίες ότι ασύλληπτα μέλη της 17Ν πιθανόν να εντάχθηκαν στη νέα οργάνωση.

«Τότε ήταν δύσκολο να εκτιμήσουμε με ασφάλεια αν επρόκειτο για συνεργασία με “ορφανά” της 17Ν ή επρόκειτο απλώς για κάποιους που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη δόξα της 17Ν και να αναλάβουν τη διαδοχή», λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που ασχολήθηκε με την πρωτοεμφανιζόμενη- τότε- οργάνωση.

Νέα ερωτηματικά.

Στην προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα για το χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας απουσίαζε εκτενής αναφορά στη 17Ν, δημιουργώντας εκ νέου ερωτηματικά για την προέλευση του Επαναστατικού Αγώνα.

«Ήταν μια απάντηση στη δημιουργία νέων λευκών κελιών», σημείωναν απλώς οι συντάκτες της προκήρυξης- περιοριζόμενοι σε αυτήν και μόνο την αναφορά, καθώς τότε υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μεταφέρονταν τα μέλη της 17Ν εκτός Κορυδαλλού.

Στην προκήρυξη για τη βόμβα στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 Δεκεμβρίου 2005 ο Επαναστατικός Αγώνας «φωτογράφισε» αμερικανικές πιέσεις που φθάνουν μέχρι τη φυλάκιση των μελών της 17Ν, ενώ για πρώτη φορά απέκλεισε από τις αναφορές του τον ΕΛΑ. «Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Καραμανλής δέχθηκε τις εντολές του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις, ο οποίος, σαν άλλος Πιουριφόι, διέταξε την αγορά των F-16, να παραμείνουν εξοντωτικές οι καταδίκες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, να συλληφθούν και άλλοι “ύποπτοι” για συμμετοχή στη 17Ν και να συμμετέχει πιο ενεργά η Ελλάδα στον “πόλεμο” κατά της τρομοκρατίας…».

Τα «έκτακτα στρατοδικεία».

Έκπληξη προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς της οργάνωσης στη 17Ν ύστερα από την επίθεση στον Γιώργο Βουλγαράκη. Με την προκήρυξη όμως για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στις 12 Ιανουαρίου 2007 ο συντάκτης της προκήρυξης επανήλθε και πάλι στους έγκλειστους του Κορυδαλλού:

«Στα ελληνικά έκτακτα “στρατοδικεία” οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης Έλληνες δικαστές ξεσκίζουν δημοσίως το αστικό δίκαιο που υποτίθεται ότι προασπίζουν, προκειμένου να διασφαλίσουν ισόβιες καταδίκες σε αγωνιστές, προκειμένου να εμπεδώσουν αυτό που νομίζουν ως “νίκη επί της αντίστασης” με το πιο τρανό παράδειγμα την “υπόθεση 17 Ν”».

Το 2003 η Αστυνομία πίστευε πως «τους έχει στο χέρι»


Όταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2003 η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αναλάμβανε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων η εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής ήταν πως επρόκειτο για μια «οργάνωση μικρής εμβέλειας». Μάλιστα στην έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. της περιόδου Οκτωβρίου 2002- Οκτωβρίου 2003 αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Η πρώτη εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης, που σήμερα αποτελεί την πιο επικίνδυνη έκφραση εγχώριας τρομοκρατίας, είχε συνοδευτεί μάλιστα με διαβεβαιώσεις στελεχών της Αντιτρομοκρατικής πως «αυτούς τους έχουμε στο χέρι». Τότε εκτιμήθηκε ότι πίσω από τη διπλή βομβιστική ενέργεια κρύβονταν μέλη των Επαναστατικών Πυρήνων. «Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 1997 μια τοποθέτηση βόμβας και πάλι στα δικαστήρια, στο κτίριο 6, από τους Επαναστατικούς Πυρήνες σε συνεργασία με μια οργάνωση που αποκαλούνταν Απελευθερωτικός Αγώνας. Τότε πιστέψαμε ότι τους ξέραμε. Σήμερα αποδεικνύεται ότι κάναμε λάθος», αποκαλύπτει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η Αντιτρομοκρατική είχε αφήσει να διαρρεύσει πως γνωρίζει 5 μέλη των Επαναστατικών Πυρήνων τα οποία και θα συνελάμβανε. Λίγο αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι διέθετε DΝΑ μέλους του Επαναστατικού Αγώνα. Η εξέλιξη όμως της επιχειρησιακής δυνατότητας του Επαναστατικού Αγώνα διέψευσε τα σενάρια των διωκτικών αρχών και εξέθεσε αυτούς που στην αρχή της εμφάνισης της οργάνωσης καθησύχαζαν πως τα πάντα είναι υπό έλεγχο.

Από τη 17Ν μόνο ο Κουφοντίνας τους «αναγνώρισε»


Τα μέλη της 17Ν απέφυγαν όλο αυτό το διάστημα να δώσουν το χρίσμα του συνεχιστή τους στον Επαναστατικό Αγώνα. Μόνον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ύστερα από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι «δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός. Η ενέργεια μιλά από μόνη της». Στην απολογία του όμως στις 15 Ιανουαρίου πρόσθεσε με νόημα: «Η Ε.Ο. 17Ν δεν υπάρχει πλέον. Αν και σημασία δεν έχει να πέσεις, αλλά να βρεθεί άλλο χέρι να συνεχίσει».