«Ανάσα» για την ευρύτερη περιοχή των Λιοσίων και της Δυτικής Αττικής αποτελεί η δημιουργία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ σε έκταση που ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας. Το σχέδιο του Ντέμη Νικολαΐδη έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία πλέον αναμένει το οριστικό επιχειρηματικό σχήμα για την υλοποίησή του ώστε να καταθέσει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.


Δύο είναι τα σημεία-κλειδιά στην υλοποίηση του σχεδίου: η θετική έως ενθουσιώδης στάση της δημοτικής αρχής των Άνω Λιοσίων και οι εμπορικές χρήσεις που απαιτούνται ώστε να είναι βιώσιμο το εγχείρημα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην ΠΑΕ ΑΕΚ θα δοθεί ό,τι έχει δοθεί μέχρι τώρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ στα ανταλλάγματα συνεκτιμάται η επιλογή του χώρου. Όπως τονίζουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων που έχουν γίνει έως τώρα μεταξύ των δύο πλευρών, επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και δεν συγκρίνεται ούτε με τον Πειραιά ούτε με τον Βοτανικό, για να προσελκύσουν οι απαιτούμενες εμπορικές χρήσεις τους επενδυτές θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλος συντελεστής δόμησης στην περιοχή. Η έκταση που έχει επιλεγεί από την ΠΑΕ και την οποία έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας (εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ), έχει πολύ καλή πρόσβαση μέσω της Αττικής Οδού και του Προαστιακού και βρίσκεται στον Δήμο Άνω Λιοσίων.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ξεκαθάρισε στον Γ. Σουφλιά πως η Ένωση διεκδικεί την αποκλειστική χρήση του γηπέδου για 50 χρόνια

Ο ρόλος του Δήμου.

Η διοίκηση του τελευταίου έχει ήδη εκφραστεί με θετικά λόγια για την επιλογή της περιοχής από την ΠΑΕ ΑΕΚ. Άλλωστε ο Δήμος Άνω Λιοσίων θα έχει ρόλο-κλειδί στην υλοποίηση του πρότζεκτ καθώς σε αυτόν θα παραχωρηθεί η έκταση των 250 στρεμμάτων και στη συνέχεια θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα συσταθεί (κατά το πρότυπο του Δήμου Αθηναίων με την ΠΑΕ ΠΑΟ).

«Είμαι διατεθειμένος να διεκδικήσουμε μαζί με την επίσημη ΑΕΚ από την κεντρική διοίκηση το έργο για να γίνει η επένδυση σωστά», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππούς. Ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει πως «η εποχή που όλοι ταύτιζαν τα Λιόσια με τη χωματερή τελειώνει και σύντομα τα έργα αποκατάστασης αλλά και η ευρύτερη ανάπλαση που σχεδιάζεται θα κάνουν την περιοχή αγνώριστη». Μάλιστα χαρακτηρίζει «πολύ έξυπνη» την κίνηση της ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς σε λίγα χρόνια η περιοχή θα έχει αναβαθμιστεί και «η επένδυση της ΑΕΚ θα αποκτήσει μεγάλη αξία».

Συντελεστής δόμησης.

Η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται αφορά κατ΄ αρχήν την ένταξη μιας έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης και στη συνέχεια τη χωροθέτηση του γηπέδου και τον καθορισμό νέων συντελεστών δόμησης. Ο σημερινός συντελεστής δόμησης (0,3) θεωρείται πολύ χαμηλός για την κατασκευή γηπέδου, αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικού κέντρου. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Γιώργο Σουφλιά από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Ντέμη Νικολαΐδη, έγινε σαφές ότι η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για την αποκλειστική χρήση του γηπέδου για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Στο ίδιο σχέδιο υπογραμμίστηκε επίσης ότι η δημιουργία του γηπέδου θα αλλάξει ολόκληρη τη φυσιογνωμία της περιοχής η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ιδιαίτερη εμπορική αξία και αυτό το στοιχείο αξίζει να προσμετρηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Για το όλο εγχείρημα τα κεφάλαια θα είναι αμιγώς ιδιωτικά χωρίς εγγυήσεις του Δημοσίου κ.λπ.), ενώ δεν απαιτούνται έργα υποδομής για την πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις αφού ο χώρος είναι δίπλα στην Αττική Οδό και σε σταθμό του προαστιακού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το γήπεδο να κατασκευαστεί από ιδιώτη developer ή από τράπεζα η οποία θα αναθέσει το έργο σε κατασκευαστή. Ως αντάλλαγμα στον ιδιώτη θα δοθεί το εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί δίπλα στο γήπεδο. Το παραπάνω σχέδιο, εκτός από την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει λάβει «πράσινο φως» και από το γραφείο του αρμόδιου για τον ΟΔΔΥ υφυπουργού Πέτρου Δούκα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση του Ντέμη Νικολαΐδη με τον δήμαρχο Άνω Λιοσίων.

Στα σχέδια του Δήμου είναι η περιοχή- εκτός από το γήπεδο της ΑΕΚ- να αποκτήσει και Πάρκο Ηλιακής Ενέργειας στον χώρο της χωματερής.

Πρόβλημα χρηματοδότησης


Σ ε ό,τι αφορά πρόταση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ για δημιουργία γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, από πλευράς του υπουργείου εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την υλοποίησή της. Στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζουν ότι βεβαίως και είναι διαθέσιμοι να δεχθούν την Ερασιτεχνική και να συζητήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν πως στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορούν να δοθούν εμπορικές χρήσεις. Απ΄ ό,τι φαίνεται υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ ο χώρος δεν επαρκεί για γήπεδο «5 αστέρων» ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Παραλληλα στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας με αποτέλεσμα- εκτός από τους κατοίκους της περιοχής- η μετακίνηση των φιλάθλων να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην περιοχή.