ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εργαστούν με στόχο την ειρήνη. «Το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι ουτοπία», τόνισε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, πρόσθεσε όμως πως το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει το παλαιστινιακό κράτος να διοικείται από μια τρομοκρατική οργάνωση»- μια σαφής αναφορά στην κυβέρνηση της Χαμάς. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ευνοϊκές τις συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου και εμφανίστηκε «απόλυτα διατεθειμένος να διαπραγματευτεί». Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Περες, πάντως, στάθηκε χθες στη δύναμη της οικονομίας… Δήλωσε πως αν και η πολιτική είναι η κινητήρια δύναμη για την εξεύρεση λύσης, η οικονομία είναι εκείνη που στο τέλος θα συμβάλει στη διασφάλισης μιας διαρκούς ειρήνης.

Όπως τόνισε, το Ισραήλ, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης στην περιοχή ώστε να απορροφήσουν και επενδύσεις.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε τη Νεκρά Θάλασσα, εκτός κι αν συνεργαστούμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι τρεις πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε ορισμένα ζητήματα για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.