Ας υποθέσουμε ότι η ΑΕΚ έδινε τον Μπρούνο Τσιρίλο. Λίγο προτού εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος. Και έχοντας μπροστά της ελάχιστα 24ωρα για να αντικαταστήσει τον Ιταλό κεντρικό αμυντικό. Πώς θα διαμορφωνόταν η κατάσταση για τον Λορέντσο Φερέρ;

Ο Ισπανός, μολονότι δεν ήταν τόσο «ζεστός» στην αρχή, έκτισε την άμυνά του πάνω στον Τσιρίλο. Στα φιλικά του καλοκαιριού, ο αμυντικός δεν ήταν αυτό που λέμε βασικός και αναντικατάστατος και όλοι στην ομάδα όταν του έδειχναν τον πάγκο τού έστελναν το μήνυμα πως πρέπει να σοβαρευτεί. Τότε ακουγόταν για πρώτη φορά το όνομα του Παπασταθόπουλου ως άμεσου υποψηφίου για τη μία εκ των δύο θέσεων των στόπερ. Ο Φερέρ στην πορεία ουδέποτε έπαψε να εμπιστεύεται τον Τσιρίλο. Η ΑΕΚ δομήθηκε πάνω σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Καλό το rotation αλλά οι σταθερές του Ισπανού ήταν σαφέστατες: ο Λυμπερόπουλος στην επίθεση, ο Σορεντίνο στη θέση του γκολκίπερ και ο Τσιρίλο στην οπισθοφυλακή. Δίπλα στον Μπρούνο άλλαζαν παίκτες. Ο Δέλλας, ο Παπασταθόπουλος, ο Μόρας, ακόμη ακόμη ο Ουντέζε ή ο Γεωργέας. Για την ΑΕΚ ο Τσιρίλο αντιπροσωπεύει το πάθος, την ιταλική μαγκιά, τον αγωνιστικό τσαμπουκά και τον σαματατζή στο χορτάρι. Είναι ο παίκτης που ξεσηκώνει τους υπολοίπους και εμμέσως τον κόσμο.

Χωρίς τον Τσιρίλο η ΑΕΚ θα μεταλλαχθεί. Γιατί οι εναλλακτικές λύσεις είναι ελάχιστες και ο προπονητής δεν μπορεί να μάθει κατά τη διάρκεια της περιόδου το σύστημα σε νέους παίκτες. Ο Μόρας θεωρείται σίγουρο πως δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του τεχνικού. Ο Παπασταθόπουλος περισσότερο έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ από όσο στο πρωτάθλημα. Θα ήταν ρίσκο η άμεση και μόνιμη παρουσία του στο αρχικό σχήμα. Όσο για τον Δέλλα, ο Φερέρ πιο άνετα βάζει στοίχημα για την κατάκτηση του τίτλου παρά για τον αν θα έχει τον «Τράι» απόλυτα υγιή μέχρι το φινάλε. Και ο Ουντέζε, ύστερα από το στραπάτσο στη Γαλλία με τη Λιλ, παίζει μόνιμα με ψυχολογία εύθραυστη σαν πορσελάνη.

Το ταμείο της ΑΕΚ πιθανότατα θα έπαιρνε ανάσα με τα χρήματα από την πώληση του Ιταλού. Ο Ντέμης θα έπειθε τους πάντες πως και οι παραχωρήσεις γίνονται προς όφελος της ΑΕΚ. Αλλά ο Φερέρ θα έπρεπε να κάνει αλχημείες και να βάλει έναν παραπάνω μπελά στο κεφάλι του.

Η ΑΕΚ ενώπιόν της έχει τέσσερα δύσκολα παιχνίδια. Τα δύο εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και τα δύο ντέρμπι του πρωταθλήματος. Οι αγορές και οι πωλήσεις εμπεριέχουν ρίσκο. Το ζήτημα είναι να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση που θα κοστίσει στην πορεία.

Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ των ΠΑΕ να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές στην εκπνοή της περιόδου αποδεικνύει το αυτονόητο: το σκάουτινγκ που γίνεται είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Χρήματα δεν δίνονται και όλοι τη βγάζουν με παραμύθια ή βασίζονται στις συγκυρίες. Ο ΠΑΟ πλασάρει ως επιτυχία την προώθηση πιτσιρικάδων. Ο Ολυμπιακός φέρνει τον έναν παίκτη μετά τον άλλο για δοκιμή και κατέληξε να φλερτάρει με τον… Μαραντόνα της Αλβανίας. Η ΑΕΚ αναζητεί παίκτες φθηνούς και οι παράγοντες λειτουργούν λες και ψάχνουν το τζακ ποτ στο Τζόκερ. Άπαντες, όμως, καλλιέργησαν όνειρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μίλησαν για σοβαρή ενίσχυση των ομάδων τους. Σχεδόν έναν μήνα μετά φανερώνουν πως δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να ξεγελούν τον ίδιο τον εαυτό τους.

ΚΑΙ ΠΟΙΑ είναι η κατάληξη; Φτάσαμε στο σημείο οι αλλοδαποί τεχνικοί που εργάστηκαν στην Ελλάδα να ορέγονται παίκτες των ομάδων μας. Ο Σάντος τον Τσιρίλο. Ο Μαλεζάνι τον Σέριτς. Η πιτσιρικαρία δέχεται κρούσεις από ξένους συλλόγους να δοκιμάσει εκεί την τύχη της. Με τέτοια νοοτροπία, δύσκολα οι ΠΑΕ θα αποφύγουν την αποδυνάμωσή τους.

ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ στις σημερινές εκλογές της ΟΥΕΦΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου η Ελλάδα; Η ΕΠΟ, στο δίλημμα Γιόχανσον ή Πλατινί, τάσσεται υπέρ του Γάλλου. Έστω κι αν δεν έχει να τάξει τίποτα, όπως κάνουν στο Ντύσελντορφ οι διάφοροι μεγαλόσχημοι. Γιατί Πλατινί; Διότι ο Γκαγκάτσης δεν ξεχνά τους φίλους του και όσους τον στήριξαν. Το καλοκαίρι, στην κόντρα του με τον Ορφανό, ο Μπλάτερ (πρόεδρος της ΦΙΦΑ) ετάχθη στο πλευρό του Γκαγκάτση. Τώρα, ο Πλατινί είναι… προέκταση του Μπλάτερ στην Ευρώπη, οπότε ουσιαστικά δεν υπήρξε καν θέμα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο άλλοτε κορυφαίος παίκτης του κόσμου έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους παράγοντες της ΕΠΟ, αυτούς που εκπροσωπούν τη νέα γενιά.