ΦΟΡΗΤΟ ΟΠΛΙΣΜΟ, μπόλικο χρήμα και – λίγο αργότερα-… γεωπόνους και άλλους επιστήμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου (!) σχεδιάζει να στείλει η Αθήνα στο φλεγόμενο Αφγανιστάν, ενώ σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει την κ. Κοντολίζα Ράις στις Βρυξέλλες ότι παρατείνεται για 6 μήνες η παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής μονάδας υγειονομικού στην Καμπούλ.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ασκούν σ΄ αυτή τη φάση τις πλέον ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα και τις άλλες χώρες για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή και οικονομική συνεισφορά στις επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν, ενώ προϊδεάζουν «για τα δύσκολα που έρχονται» στο Κόσοβο όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς του. Σήμερα στις Βρυξέλλες η κ. Ράις παρουσιάζει τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν- που περιλαμβάνει στρατιωτικές ενισχύσεις αλλά και πολιτικά και οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης των Ταλιμπάν. Ήδη το ΝΑΤΟ έστειλε στην Αθήνα τη λίστα με τα υλικά και το προσωπικό- πολιτικό και στρατιωτικόπου χρειάζεται καθώς και τους τομείς που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Τη λίστα συνοδεύουν ισχυρές διπλωματικές πιέσεις στους συμμάχους, που όσον αφορά την Ελλάδα εκδηλώθηκαν και δημόσια προχθές από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Ρις!

Η Ουάσιγκτον, μετά ιδίως και το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρεσβεία, ζητά να άρει η Ελλάδα τους περιορισμούς του 2002 για παραμονή των ελληνικών δυνάμεων στην Καμπούλ και να τεθούν στη διάθεση του ΝΑΤΟϊκού διοικητή για συμμετοχή σε επιχειρησιακές αποστολές κατά των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το ΝΑΤΟ ζήτησε «έξοδο από την Καμπούλ» και συμμετοχή στις μάχιμες μονάδες που βρίσκονται στα μέτωπα δύο- τριών ομάδων από Έλληνες στρατιωτικούς χειρουργούς και νοσηλευτές! Τα αιτήματα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγιναν δεκτά και διαμηνύθηκε ότι οι εθνικοί περιορισμοί παραμένουν. «Το πλαίσιο της αποστολής είναι γνωστό», είπε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος.

Πάντως η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει σήμερα την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παράταση της παραμονής των 50 γιατρών του Κινητού Νοσοκομείου κατά 6 μήνες. Επίσης η Αθήνα καταρτίζει τη λίστα με τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα- κυρίως φορητά όπλα, πυρομαχικά, εξαρτύσεις κ. ά- που προτίθεται να στείλει, ενώ εντός των επόμενων μηνών αποδεσμεύει 300-500.000 ευρώ για ενίσχυση προγραμμάτων ανασυγκρότησης.