ΝΕΑ ΑΓΩΓΗ κατά του Δημοσίου μέσω της οποίας εγείρονται αξιώσεις για αποζημιώσεις συνολικού ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ κατέθεσε η εταιρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η εταιρεία ζητά να αποζημιωθεί με το ποσό αυτό, για τον λόγο ότι είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σε «μονοπωλιακές συνθήκες» (χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής) στο νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ακριβότερα της Ευρώπης.

Οι οφειλές- η αγωγή

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε αποφάσεις, με τις οποίες καλείται το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει οφειλές προς την παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, από διαφυγόντα έσοδα-κέρδη, κυρίως λόγω της εσπευσμένης μετεγκατάστασής της από το Ελληνικό στα Σπάτα.

Οι Ο.Α. δεν ακολούθησαν τον δρόμο της διαιτησίας και επέλεξαν να καταθέσουν αγωγή καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία, αν και είναι πιο χρονοβόρος (σε σχέση με τη διαιτησία), θεωρείται πιο αξιόπιστη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία των Ο.Α. πετά με συσσωρευμένες ζημίες ύψους περίπου 340 εκατ. ευρώ. Μόνο πέρυσι εκτιμάται ότι οι ζημίες της ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 5,7 εκατ. επιβάτες. Από την έναρξη λειτουργίας των Ο.Α. τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι και το τέλος του 2005 οι ζημίες ανέρχονταν περίπου σε 220 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος των Ο.Α. κ. Ηλίας Καράτζαλης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Βλάμης ανέφεραν χθες ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρος, αλλά η προοπτική αυτή προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιτρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις δεδομένου ότι αυτή ανήκει στο Δημόσιο. Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις του καλοκαιριού, καθώς προχωρούν πλέον οι διαδικασίες μίσθωσης πέντε αεροσκαφών τύπου Βoeing 737, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ώς τον Μάρτιο.