Μαύρη λίστα με τριάντα επαγγέλματα έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, τα οποία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας και των μέτρων που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης για τη φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει από τη λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός, επαγγελματίες- στόχοι είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι,

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ

Ο ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνει εισοδήματα χαμηλότερα από του μέσου μισθωτού

ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, ιδιοκτήτες ταξί και ασφαλιστές, τους οποίους- μεταξύ άλλων- ο κ. Αλογοσκούφης κατέταξε χθες στους κύριους υπεύθυνους για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που συντελείται στην Ελλάδα. Όπως είπε, ο ένας στους δύο από αυτούς τους επιτηδευματίες δηλώνει εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά του μέσου μισθωτού, ενώ ο ένας στους τέσσερις δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο και από το μέσο εισόδημα του συνταξιούχου.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε, επίσης, με νόημα: «Εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι τόσο χαμηλά, γιατί δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των επιτηδευματιών; Γιατί δεν στρέφονται σε άλλες πιο προσοδοφόρες, αλλά και χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο δραστηριότητες;».

Δυσφημιστικά
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τους εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο και... δυσφημιστικής καμπάνιας που ετοιμάζεται και βγει σύντομα «στον αέρα», με ειδικά σποτ σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες.

Η καμπάνια, εκτός από το μήνυμα προς τους φορολογουμένους «ζητήστε αποδείξεις» στις συναλλαγές σας προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση κοινωνικών αναγκών, θα ενοχοποιεί τους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών, που με βάση τα στοιχεία της Εφορίας δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για όσους παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, αλλά και για τους επίορκους ελεγκτές της Εφορίας. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, εξετάζεται να θεσπιστούν ακόμη πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή.

Άλλη μια Επιτροπή
Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε και τη σύσταση Επιτροπής Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Η Επιτροπή δεν θα έχει μόνο στόχο τη συλλογή προτάσεων για τη φοροδιαφυγή από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είναι οι φορείς των επιχειρήσεων, αλλά σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελεί και ένα μέσο προκειμένου να γίνουν συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι στην προσπάθεια για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί για το θέμα της σύστασης της Επιτροπής με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εξετάζεται η σταδιακή και στοχευμένη επαναφορά ή ενίσχυση όπου αυτό ισχύει, του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους για αγορές ή λήψη υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους τα στοιχεία δείχνουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι σε πρώτη φάση, η ενίσχυση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ιδιαίτερων μαθημάτων και εκμάθησης ξένων γλωσσών.


ΠΑΣΟΚ: Υποκρισία χωρίς όρια

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ του υπουργείου Οικονομίας για τη φοροδιαφυγή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για υποκρισία χωρίς όριο από μια κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή. Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας κ. Βάσω Παπανδρέου τονίζει ότι «ο κ. Αλογοσκούφης θυμήθηκε τη φοροδιαφυγή, αφού επί τρία χρόνια με νομοθετικές διατάξεις και φωτογραφικές ρυθμίσεις, τη διευκόλυνε». Ακόμη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρείχε φορολογική ασυλία σε όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, άνοιξε τον δρόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απαξίωσε και αποδιοργάνωσε ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ