«Ο ΟΡΧΑΝ Παμούκ ας έχει τον νου του!», απείλησε χθες ο Γιασίν Χαγιάλ την ώρα που μεταφερόταν στο δικαστήριο. Ο Χαγιάλ φέρεται να είναι εκείνος που έστειλε τον νεαρό Ογκούζ Σαμάστ να δολοφονήσει τον αρμενικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ. Τώρα ο Χαγιάλ προειδοποιεί ότι ήρθε και η σειρά του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ. Ο τελευταίος είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπως και ο Χραντ Ντινκ, με την κατηγορία της «προσβολής του τουρκισμού» με βάση το άρθρο 301.

Ο Γιασίν Χαγιάλ είχε καταδικαστεί το 2004 σε 11μηνη φυλάκιση για τη βομβιστική ενέργεια εναντίον των ΜcDonalds στην Τραπεζούντα. Ο «μεγάλος αδελφός», όπως τον αποκαλεί ο τουρκικός Τύπος, τώρα εκπαίδευε ανήλικους νεαρούς στο δάσος της Τραπεζούντας παραδίδοντάς τους μαθήματα σκοποβολής. Ανάμεσά στους «μαθητές» του ήταν και ο Ογκούζ Σαμάστ!

Χθες ο Ογκούζ Σαμάστ οδηγήθηκε στις φυλακές. Στην κατάθεσή του φέρεται να έχει αναφέρει ότι ο Χαγιάλ του είχε δώσει τη φωτογραφία του Χραντ Ντινκ, λέγοντάς του μάλιστα ότι «είναι ένας προδότης της πατρίδας που βρίζει τους Τούρκους».

Έξω από την εφημερίδα τον πυροβόλησε και έφυγε αμέσως, δεν τον είδε να πέφτει στο έδαφος. «Αν δεν με συνελάμβαναν θα πήγαινα στην Τραπεζούντα να φιλήσω το χέρι της μητέρας και του πατέρα μου και μετά θα πήγαινα στην Αστυνομία να παραδοθώ», φέρεται ότι είπε στην κατάθεσή του.