Θα διαφημίζουν την εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής με… τηλεοπτική δυσφήμηση όσων αποκρύπτουν εισοδήματα. Όχι των προσώπων αλλά των επαγγελματικών ιδιοτήτων. Η προσπάθεια θα συνοδεύεται και από εντατικοποίηση των ελέγχων.


Καμπάνια για τη φοροδιαφυγή αρχίζει η κυβέρνηση με επίκεντρο συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών που ανήκουν στον χώρο των μικρομεσαίων. Πρόκειται για περίπου 800.000 μικρομεσαίους στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθούν τα μέτρα που θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ των οποίων θα είναι και η επαναφορά της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους για τις

«ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ»…

Ο διασυρμός επαγγελμάτων από τηλεοράσεως, μέθοδος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

υπηρεσίες που τους παρέχουν.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έναρξη εκστρατείας για τη φοροδιαφυγή που θα περιλαμβάνει… δυσφημιστική καμπάνια για επαγγέλματα που με βάση τα στοιχεία του υπουργείου εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και εκτεταμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Στο στόχαστρο της Εφορίας θα τεθεί η πολυπληθής ομάδα φορολογουμένων από τον χώρο των μικρομεσαίων (αριθμεί περίπου 800.000), την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θεωρεί κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα στο σχέδιο με τον κωδικό φοροδιαφυγή προβλέπεται:

● Σύσταση Εθνικής Αρχής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής. Πρόκειται για φορέα που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι φορείς των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η συμμετοχή των φορέων αυτών στην επιτροπή στοχεύει κατά κύριο λόγο στο να γίνουν συμμέτοχοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ουσιαστικά να εκτεθούν σε αυτήν την προσπάθεια αφήνοντας κατά μέρος τον παραδοσιακό τους ρόλο να υποβάλλουν μόνο αιτήματα για απλοποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας και ελαφρύνσεις. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πιο σημαντικό στη σύσταση αυτής της επιτροπής θα είναι η συμμετοχή φορέων των μικρομεσαίων καθώς εκεί, όπως υποστηρίζεται, εντοπίζεται η μεγαλύτερη εστία φοροδιαφυγής.

● Σταδιακή και στοχευμένη επαναφορά (ή ενίσχυση όπου αυτό ισχύει) του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται να αποκρύπτουν συστηματικά τα πραγματικά τους εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί τουλάχιστον για τη συλλογή αποδείξεων από την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας (κατ΄ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα, ξένες γλώσσες κ.λπ.).

● Τηλεοπτική δυσφήμηση όσων αποκρύπτουν εισοδήματα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η καμπάνια δεν θα εξαντλείται στο τετριμμένο μήνυμα «ζητήστε αποδείξεις» αλλά θα βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που φέρεται ότι αποκρύπτουν εισοδήματα στερώντας πόρους από το δημόσιο ταμείο οι οποίοι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.).

● Εκτεταμένους ελέγχους και διασταυρώσεις στα εισοδήματα και τις συναλλαγές των μικρομεσαίων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθούν για ελέγχους τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών- πελατών που υποβάλλονται από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έλεγχοι σε 15.000 που υπέβαλαν δηλώσεις μέσω Ίντερνετ


Η ΕΦΟΡΙΑ πάντως έχει αρχίσει ελέγχους σε 15.000

φορολογουμένους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του Ίντερνετ και εμφανίζονται να έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες που μειώνουν τον οφειλόμενο φόρο. Με εγκύκλιο που έστειλε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις Εφορίες ζητείται η πρόσκληση των συγκεκριμένων φορολογουμένων για έλεγχο.

Ειδικότερα, για έλεγχο θα κληθούν να περάσουν όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις των χρήσεων 2003, 2004 και 2005 μέσω του Ίντερνετ και οι οποίοι είτε γλίτωσαν άνω του 70% του φόρου που τους αναλογούσε μέσω δαπανών που εκπίπτουν (χρεωστικά εκκαθαριστικά). Θα κληθούν και όσοι έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό (επιστροφή φόρου)

που τους επεστράφη λόγω δαπανών περισσότερο από το 40% του φόρου που τους αναλογούσε. Επίσης θα κληθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τους επεστράφη φόρος άνω των 500 ευρώ. Οι λίστες με τους φορολογουμένους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ελέγχου εστάλησαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις Εφορίες, οι οποίες θα τους καλέσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των εισοδημάτων και των δαπανών τους (κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά διακρατούνται από τον φορολογούμενο). Εφόσον από τον έλεγχο εντοπιστεί φούσκωμα δαπανών ή απόκρυψη εισοδήματος ο φορολογούμενος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετο φόρο, προσαυξήσεις και πρόστιμα.