Τα τραπεζικά ντιλ και η έντονη φημολογία για νέο γύρο εξαγορών, σε συνδυασμό με τον βομβαρδισμό της αγοράς από ευνοϊκές εκθέσεις για κούρσα τιμών των μετοχών (κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο), έχουν φουντώσει την κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο.


Με κινητήριο δύναμη τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ που ενισχύθηκαν πλέον του 3%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.698,21 μονάδες με κέρδη 1,38%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 560 εκατ. ευρώ. Τα ξένα κεφάλαια υποκινούμενα και από το κλίμα της γενικής επενδυτικής ευφορίας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές – κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ εξαετίας- εξακολουθούν

ΤΖΙΡΟΣ- ΡΕΚΟΡ

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποίησε τζίρο ρεκόρ 175 εκατ. ευρώάλλαξαν χέρια 4,5 εκατ. «κομμάτια»

να εισρέουν στην ελληνική αγορά σέρνοντας τον χορό της ανόδου, που από την αρχή του έτους διαμορφώνεται σε 5%!

Φόβοι για το μέλλον

Ωστόσο αυξάνονται οι φόβοι από παράγοντες της αγοράς για τη μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου, αλλά και για τον ρόλο που θα παίξουν τα ξένα κεφάλαια στην περίπτωση που το ευνοϊκό κλίμα στις ξένες αγορές αναστραφεί ή αν οι μεγάλοι παίκτες κρίνουν ότι η Σοφοκλέους έχει φθάσει στα όριά της.

Η Εθνική Τράπεζα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α.. Όχι μόνο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια σκαρφαλώνοντας στα 39 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και πραγματοποίησε τζίρο ρεκόρ 175 εκατ. ευρώ- καθώς κατά τη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια περισσότερες από 4,5 εκατ. μετοχές. Σε αυτό συνέβαλε και η κατάθεση από την Εθνική δεσμευτικής προσφοράς για εξαγορά ουκρανικής τράπεζας.

Και στα 48 ευρώ…

Το αισιόδοξο κλίμα συντηρούν και οι θετικές εκθέσεις από επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, που τις τελευταίες ημέρες επιδίδονται συστηματικά στην ανακοίνωση ευνοϊκών προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι η Dresdner Κleinwort σε έκθεσή της εκτόξευσε στα ύψη την τιμή-στόχο για τις μετοχές της Εθνικής, από τα 41 στα 48 ευρώ. Την κούρσα των μετοχών της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας στη Σοφοκλέους βοήθησε και η είδηση ότι το Ιnternational Finance Corporation, που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξαγόρασε το 5% της Finansbank.

Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε θετικά την αλλαγή ηγεσίας στη ΔΕΗ και η τιμή μετοχής της επιχείρησης σκαρφαλώνει στα 21,50 ευρώ, άνοδος κατά 3,46%. Παράλληλα οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της τραπεζικής μάχης που διεξάγεται σε Ελλάδα και Κύπρο, η Μarfin και η Πειραιώς, δεν άφησαν ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση αδιάφορους τους αγοραστές (και τους πωλητές). Η Πειραιώς ακολούθησε τη γενικότερη ανοδική τάση της αγοράς κλείνοντας με κέρδη 2,67%, ενώ οι μετοχές της Μarfin Ρopular Βank δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 1,17%. Η Μarfin Ρopular Βank ήταν η μοναδική τραπεζική μετοχή που έκλεισε χθες με ζημίες.

Συνεχίζεται η μάχη Πειραιώς- Μarfin


ΜΕ ΤΟΝ Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να προτρέπει πάλι για την παραμονή των κυπριακών τραπεζών σε κυπριακά χέρια, σήμερα αναμένεται να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Μarfin εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδινε προβάδισμα στην Τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά τη μάχη των προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ανέφερε ότι το κείμενο που εξέδωσε- και απαγορεύει την κατάθεση δημόσιας προσφοράς από τη Μarfin για την Τράπεζα Κύπρου- αποτελούσε «σύσταση» προς τη Μarfin και όχι «απόφαση». Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, καθώς πλέον αναμένεται να αποφασίσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου- και όχι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας- ποια τράπεζα κατέθεσε πρώτη προσφορά.