ΣΤΕΛΕΧΟΣ της Τoyota Μotor Εurope αναλαμβάνει «αφεντικό» της ΔΕΗ, διαδεχόμενος τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη, αλλά και τον πρόεδρο κ. Κων. Κυριακόπουλο. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση στη ΔΕΗ του κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, έπειτα από επιτυχημένη πορεία στην Τoyota Ηellas (19892000 διευθύνων σύμβουλος) και στην Τoyota Μοtor Εurope (2001-2006). Αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη για την εταιρεία περίοδο και ενώ η κυβερνητική πολιτική την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η ΔΕΗ για το 2006 εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει κέρδη μειωμένα τουλάχιστον κατά 40%.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των εργασιακών σχέσεων (αλλά και την προοπτική νέας μετοχοποίησης της εταιρείας) είναι ζητούμενο ακόμη. Θέμα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις έχει ανακινήσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Μανιατάκης, με αποτέλεσμα η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων να φοβάται για την επιβολή του «μοντέλου ΟΤΕ» στη ΔΕΗ. Έθεσε όρους

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αθανασόπουλος, προκειμένου να δεχθεί να αναλάβει τη ΔΕΗ, έθεσε τους όρους του. Δηλαδή το μάνατζμεντ θα το ασκεί αυτός, χωρίς να δέχεται καμία παρέμβαση ούτε από υπουργούς ούτε από συνδικαλιστές. Το περιβάλλον του κ. Αλογοσκούφη διαβεβαίωνε χθες- ότι τουλάχιστον από την πλευρά του- δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάμειξη στα εσωτερικά της ΔΕΗ.

Ένα απο τα θέματα που αναμένεται να τεθεί άμεσα στο τραπέζι των συζητήσεων της νέας διοίκησης και της κυβέρνησης θα είναι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δεδομένης μάλιστα της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτοματοποίησή τους.

Ποιος είναι

Τα τελευταία χρόνια και έπειτα από επιτυχημένη πορεία στην Τoyota Ελλάς (ως διευθύνων σύμβουλος από το 1989 έως το 2000), ο κ. Αθανασόπουλος εργαζόταν στην Τoyota Μotor Μarketing Εurope. Αρχικά ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος και από το 2004 ως managing officer της Τoyota Μotor Corporation. Τoν Ιούλιο του 2006 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, διατηρώντας όμως τη θέση του επικεφαλής συμβούλου (senior executive advisor) στην Τoyota Μotor Εurope. Ο κ. Αθανασόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.