Τo Jeep Grand Cherokee 5.7 Ηemi είναι άφθονο σε όλα: στις διαστάσεις, την ισχύ, τον εξοπλισμό, τους χώρους, αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου που σπάει κάθε ρεκόρ στην κατηγορία του!


▅ Το Grand Cherokee με τον θηριώδη κινητήρα των 5,7 λίτρων μπορεί να κινείται με άνεση τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα, αρκεί να το… λέει η τσέπη σου! Το αμερικανικό μοντέλο, που είναι άφθονο τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές διαστάσεις, απευθύνεται σε οδηγούς που θέλουν να διαφοροποιηθούν από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και λατρεύουν την αμερικανική κουλτούρα με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Σαφώς, το σημείο το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει στον δρόμο είναι η εξωτερική εμφάνισή του. Οι επτά γρίλιες στη μάσκα, τα μεγάλα φωτιστικά σώματα με τα πλέον καθαρά κρύσταλλα και γενικότερα ο επιβλητικός του χαρακτήρας είναι τα στοιχεία που του δίνουν κύρος και ερεθίζουν τα βλέμματα το περαστικών.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Τα πλαστικά έχουν βελτιωθεί (αν και παραμένουν σκληρά και αδιάφορα σχεδιαστικά). Στο ταμπλό, εκείνο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η μεγάλη οθόνη: εκτός από τις συνήθεις ηλεκτρικές ευκολίες, έχει ενδείξεις και για το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης.

Στο σαλόνι δεν τίθεται θέμα ευρυχωρίας: πέντε επιβάτες κάθονται όπως και στο σπίτι τους, ενώ ο χώρος είναι τεράστιος και αγγίζει τα 1.105

λίτρα. Επίσης, οι θήκες είναι άφθονες, όπως στο υποβραχιόνιο, το ταμπλό, τις πόρτες, ενώ στη βάση της κονσόλας υπάρχουν δύο ποτηροθήκες.

Η θέση οδήγησης είναι καλή: η περιμετρική ορατότητα είναι άφθονη προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ το τετράκτινο τιμόνι με τους ενσωματωμένους διακόπτες για το ηχοσύστημα και το cruise control δίνουν μια πιο πληθωρική αίσθηση. Σαφώς, τα 4,75 μέτρα που είναι το μήκος του αυτοκινήτου δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να κινείσαι στο κέντρο της πόλης και να ψάχνεις απεγνωσμένα για χώρο στάθμευσης αφού, ακόμη και αν βρεθεί, το παρκάρισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση μια και το πολυτελές τζιπ δεν έχει τους συνήθεις αισθητήρες για το παρκάρισμα. Έτσι, ο χώρος δράσης του ογκώδους αμερικανικού μοντέλου είναι ο αυτοκινητόδρομος. Εκεί έχεις στο δεξί σου πόδι 329 ίππους, ενώ η άφθονη ροπή (510Νm) εκτινάσσει εύκολα τους 2 τόνους που ζυγίζει το Grand Cherokee. Το βάρος του, όμως, φαίνεται ότι δεν είναι σύμμαχος με την κατανάλωση καυσίμου. Τα 16,8 λίτρα/100χλμ που δίνει ο κατασκευαστής ως μέση κατανάλωση δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Συνήθως εκτός πόλης θα χρειάζεστε από 17 έως και 20 λίτρα/100χλμ, ενώ στην πόλη μπορεί να φτάσετε και τα 25 έως 27 λίτρα/100χλμ. Με αυτά τα δεδομένα το ρεζερβουάρ αδειάζει εύκολα μέσα σε 220 με 250 χλμ./ώρα! Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ΑΒS, ΕSΡ, οκτώ αερόσακους, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ηχοσύστημα κ.ά. και η τιμή του φτάνει τα 85.900 ευρώ.