Το σόου του Ριβάλντο αποδεικνύει πως οι τίτλοι κατακτώνται από τους μεγάλους παίκτες. Το πόσο καθοριστικοί είναι στα ντέρμπι φαίνεται στα πρωταθλήματα και στα Κύπελλα. Διότι η διαφορά του σπουδαίου άσου με τον εκκολαπτόμενο πιτσιρικά, αυτή ακριβώς είναι: ο μεν παίρνει τα τρόπαια, ο δε αποτελεί επένδυση για το μέλλον.

Φυσικά, κοντά σε έναν ηγέτη τύπου Ριβάλντο οι νεαροί βελτιώνονται. Γιατί όταν είναι συνεπής ο Βραζιλιάνος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Έπειτα από την προπόνηση στέκεται και χτυπά πολλά φάουλ. Κάνει εξάσκηση στις «στημένες μπάλες». Αφιερώνει αρκετές ώρες στο γυμναστήριο. Μην ξεχνάμε ότι το Σάββατο ο «Ρίμπο» ήταν αμφίβολος και την Κυριακή ο καλύτερος όλων. Θυμηθείτε πώς έπαιζε ο Καστίγιο προ ετών. Το στυλ του υπήρξε κατά βάση άναρχο και επιπόλαιο. Ο Τζιοβάνι, μεγάλη κλάση και αυτός, δεν τον βοηθούσε. Αντίθετα η σοβαρότητα του Ριβάλντο βελτιώνει τον Καστίγιο, καθώς επίσης ανεβάζει και το επίπεδο και των υπόλοιπων ταλαντούχων παικτών του Ολυμπιακού.

Στο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο σ΄ αυτό) ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Ο Ολυμπιακός ανέκαθεν έφερνε από τα πλέον ακουστά ονόματα της διεθνούς σκηνής. Με την απόκτηση της «πριμαντόνας» Ριβάλντο προσπάθησε να μπει στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης και να προσελκύσει τις καλύτερες αγορές. Τα κατάφερε. Στο λυκόφως της καριέρας του ο μεγάλος Βραζιλιάνος έχει διττό ρόλο. Αφενός επιδιώκει να πανηγυρίσει ένα ακόμη νταμπλ και αφετέρου πρέπει να μάθει σωστή ποδοσφαιρική νοοτροπία στους νεαρούς συμπαίκτες του.

Θέλετε ένα τρανταχτό παράδειγμα παίκτη-δασκάλου; Ο Πάουλο Σόουζα του Παναθηναϊκού ήταν στην εποχή του ο αληθινός μέντορας του Άγγελου Μπασινά. Δίπλα στον Πορτογάλο, ο άλλοτε «πράσινος» χαφ ωρίμασε και έφθασε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να εξασφαλίσει μεταγραφή στην Ισπανία. Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί και η ΑΕΚ του Ντέμη. Οι Έμερσον και Ζήκος δείχνουν τον δρόμο στους άγουρους συμπαίκτες τους.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ οι πρόεδροι- παλιοσειρές των ΠΑΕ; Οι έμπειροι και όχι οι τεχνοκράτες των ημερών μας; Φρόντιζαν να μαθαίνουν τα πάντα για τον χαρακτήρα της εκάστοτε δαπανηρής μεταγραφής που θα πραγματοποιούσαν. Γιατί ήθελαν ο παίκτης να προσφέρει πραγματικά, να είναι σωστός στις κινήσεις του και να βγάλει τα χρήματά του. Ο Ριβάλντο το κάνει και με το παραπάνω, έστω και αν κάποιες φορές αρέσκεται στο να μπαίνει σε άλλα χωράφια και να υποδεικνύει τακτικές και συστήματα. Αλλά το μείζον ερώτημα για τον Ολυμπιακό σχετίζεται με το ποιος θα διαδεχθεί τον «Ρίμπο», τον Τζόλε και τους λοιπούς άσους που σύντομα θα αποχωρήσουν.

ΕΓΙΝΕ, που λέτε, σύσκεψη χθες στον Βόλο και επιβεβαιώθηκε πως για τον τελικό του Κυπέλλου θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διεξαχθεί στο «Πανθεσσαλικό». Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, οπότε πρέπει να είμαστε ήσυχοι… Θυμίζουμε ότι πρώτα ορίστηκε η έδρα διεξαγωγής του τελικού κι έπειτα οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν στους απαιτούμενους ελέγχους! Πρόκειται για άκρως ελληνικό φαινόμενο και ειδικότητα σε αυτό έχουν οι άνθρωποι της ΕΠΟ. Το πώς σε ένα σύγχρονο γήπεδο, όπως είναι το «Πανθεσσαλικό», πρέπει να γίνουν βελτιωτικά έργα αποτελεί ερώτημα που χρήζει απάντησης. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν αλλάξουν ξανά τα σχέδια, σε περίπτωση που προκύψει τελικός «αιωνίων».

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ διαιτησίας ξεπερνούν πλέον τα όρια. Τι βαθμό έβαλε ο Μηντιούρης (θυμάται, άραγε, ο συγκεκριμένος τα δικά του λάθη όταν σφύριζε;) στον βοηθό του Κασναφέρη, τον Γενναίο; 7, 4! Μοιάζει απίστευτο. Τι έπρεπε να κάνει ο Γενναίος, δηλαδή, για να βαθμολογηθεί με αυστηρότητα; Ίσως κάτι παραπάνω από το να χάσει το οφ-σάιντ στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού κι επίσης τρεις-τέσσερις κραυγαλέες περιπτώσεις. Έτσι είναι όμως… Η Σούπερ Λίγκα το μόνο που σκέφτεται είναι το πώς θα ωραιοποιήσει τη διοργάνωσή της.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ της επιστροφής στην Παιανία βαδίζει, λοιπόν, ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ατζέντης του Κύπριου, Μπότος. Μίλησε με τον ΠΑΟΚ και για λόγους «οικονομικούς και προσωπικούς» θέλει να φύγει. Δεκτές οι αιτιάσεις. Τότε, όμως, γιατί το περασμένο καλοκαίρι η πλευρά Χαραλαμπίδη υποστήριζε ότι ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη επιλογή;

ΓΙΑ ΝΑ αποκτηθεί ο Σίμιτς από τον ΟΦΗ (οριστικές εξελίξεις εντός της ημέρας), πρέπει να φύγει ένας μη κοινοτικός ποδοσφαιριστής, καθ΄ όσον ήδη η ΠΑΕ της Κρήτης διαθέτει πέντε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παρελθόν για τον ΟΦΗ θα αποτελέσει ο Σιλά και λέγεται πως οδεύει προς την Καλαμαριά. Ο Μάουρερ, ουδέποτε πίστεψε στο ταλέντο του Σιλά και δεν φέρνει αντίρρηση για τη φυγή του. Αντίθετα, εκτιμά τους Σέρβους και θεωρεί πως με τον γρήγορο Σίμιτς θα βρει αξιόπιστη λύση στη δεξιά πτέρυγα της ενδεκάδας.