… επεισόδιο κόντεψε να ξεσπάσει ανάμεσα στη Βρετανία και την Ινδία, όταν μια Αγγλίδα παίκτρια του βρετανικού «Μπιγκ Μπράδερ» εξύβρισε με ρατσιστικά σχόλια μια Ινδή. Ο Τόνι Μπλερ αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει δηλώσεις για τη βρετανική ανεκτική κοινωνία, οι αναλυτές άρχισαν να αναζητούν το πραγματικό πρόσωπο της Βρετανίας, Ινδοί διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα των παραγωγών της εκπομπής και η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Βρετανία (ουφ!), αλλά θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην εκπομπή. Η τηλεοπτική κλειδαρότρυπα μεγαλώνει ολοένα και πιο πολύ για να μας χωρέσει όλους.

Η ανάγκη…

… να ξεφύγουμε από τον πραγματικό κόσμο και να ζήσουμε μια δεύτερη ζωή δεν περιορίζεται πια σε μερικούς μοναχικούς ανθρώπους, διαπιστώνει ο Βρετανός αρθρογράφος Ρόμπιν Γουόλς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μπράιαν Μπάρετ, 22 ετών, έχασε τη ζωή του όταν τον πυροβόλησαν μέσα στο φορτηγό του στη Νέα Υόρκη. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη φαίνεται και τόσο ασυνήθιστο (είναι γνωστό πως η αμερικανική κοινωνία είναι βίαιη). Όμως, αυτός ο φόνος ήταν αλλιώτικος από τους άλλους: φαίνεται πως επρόκειτο για ένα ερωτικό τρίγωνο που προέκυψε μέσα από το παιχνίδι «Δεύτερη ζωή», που παίζεται στο Ίντερνετ. Τα όρια ανάμεσα στην εικονική και την «πραγματική» πραγματικότητα καμιά φορά θολώνουν σε τέτοια παιχνίδια. Είναι άραγε αυτά μονάχα για αλλόκοτους ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα; Μάλλον όχι. Εδώ και μερικούς μήνες, η «Δεύτερη ζωή» έχει γίνει κάτι σαν μανία. Έχει κυριέψει μέσα ενημέρωσης, όπως το Channel 4 και το περιοδικό «Εκόνομιστ», που του κάνουν αφιερώματα, αλλά και επιχειρήσεις όπως η Τζένεραλ Μότορς και η ΙΒΜ, που προσπαθούν να προωθήσουν μέσα από αυτό το παιχνίδι τα προϊόντα τους.

Τι ακριβώς…

… είναι η «Δεύτερη ζωή»; Με δυο λόγια, δημιουργείς μια εικονική παρουσίαση του εαυτού σου, ένα απείκασμα, κι αρχίζεις να ζεις, να εργάζεσαι και να κάνεις φίλους μέσα σε έναν τρισδιάστατο κόσμο του Ίντερνετ. Μια αναχώρηση σε μια φανταστική χώρα, που δύσκολα αντιστέκονται σε αυτήν ακόμη και άνθρωποι μεσόκοποι, σαραντάρηδες σαν κι εκείνους τους δυο που παρίσταναν τους δεκαοχτάρηδες για να πιάσουν φιλία με τον Μπάρετ, ακόμη και πολιτικοί, όπως η Σεγκολέν και ο Λεπέν, που δεν έχασαν την ευκαιρία να αναζητήσουν ψηφοφόρους στη «Δεύτερη ζωή».

Το γοητευτικό…

… σε αυτή την εικονική ζωή είναι πως σε κάνει να νιώθεις πως έχεις φίλους σε μια εποχή που είναι δύσκολες οι φιλίες, πως έχεις κοινωνική ζωή σε μια εποχή που είναι μοναχική. Και το κυριότερο, έχεις τον απόλυτο έλεγχο του εικονικού εαυτού σου. Ξαναθυμάσαι πως δεν τον ορίζεις καθόλου, μονάχα όταν αργά ή γρήγορα σου τραβήξει την πρίζα η «Πρώτη ζωή».