Ο ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜΟΝ δύο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούκ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού ξηράς, έφθασε χθες ξαφνικά στην κατεχόμενη Λευκωσία και αμέσως συναντήθηκε με τον λεγόμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος στρατηγός συζήτησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τόσο το θέμα της γέφυρας στην οδό Λήδρας αλλά και γενικότερα τη στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της Λευκωσίας, δεδομένου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα, απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε βάθος 200 μέτρων αλλά και αποστρατικοποίηση της περιοχής.

Μετά την κατεδάφιση της γέφυρας η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει να συζητηθεί το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, αλλά εκεί τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν αφού η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί με διάφορα προσχήματα. Άλλες πηγές έφεραν ως αιτιολογία της επίσκεψης του δεύτερου στην ιεραρχία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ψευδοκράτος την επίσκεψη του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κ. Μπισμπίκα στην Αθήνα, με την έννοια ότι η Άγκυρα θέλησε με την επίσκεψη του στρατηγού Μπασμπούκ να δώσει μιαν απάντηση και να κάνει αντιπερισπασμό.