«Ή στραβός είν΄ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», λέει η λαϊκή παροιμία. Ο μετεωρολόγος δρ Κώστας Λαγουβάρδος δεν είναι όμως τόσο απόλυτος καθώς τονίζει πως είναι πιθανόν να συμβαίνουν και τα δύο σε ό,τι αφορά τα «τρελά» του καιρού. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου σαφώς έχει φέρει τα πάνω κάτω, αλλά οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως κάποια από τα καιρικά φαινόμενα που ξαφνιάζουν εξηγούνται επιστημονικά εάν τα εντάξουμε στο πλαίσιο της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος.


Πρόωρη άνοιξη ή καθυστερημένος χειμώνας; Καθυστερημένος χειμώνας. Αν παραταθεί ο «ανοιξιάτικος» καιρός θα δούμε πιο τρελά για την εποχή φαινόμενα από τις ανθισμένες πασχαλιές;

Είναι πιθανόν. Η θερμοκρασία θα πέσει μέσα στο 2007;

Όχι, ακολουθώντας την τάση της τελευταίας δεκαετίας, και το 2007 αναμένεται ζεστό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε και χιόνια;

Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι δύο μήνες που συνήθως έχουμε χιονοπτώσεις στην Ελλάδα. Θα αποτελεί πραγματικά ακραία συμπεριφορά του καιρού αν δεν χιονίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Πρόκειται για τον θερμότερο χειμώνα;

Στην Ελλάδα όχι μέχρι τώρα, πρέπει να περιμένουμε όμως να τελειώσει η χειμερινή περίοδος. Να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2006 ήταν σε κανονικά επίπεδα, ενώ αντιθέτως η Δυτική Ευρώπη έζησε ένα πολύ ζεστό φθινόπωρο.

… και για τον πιο ξηρό Δεκέμβριο;

Ναι, από του ξηρότερους των τελευταίων 45 ετών. Μόνο ο Δεκέμβριος του 1972 ήταν πιο ξηρός.

Προβλέπετε πως θα συνεχιστεί η ανομβρία;

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου ναι, μετά δεν γνωρίζουμε.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προμηνύουν την αρχή του τέλους για τον πλανήτη μας; Ευτυχώς, δεν έχουμε δει ακόμα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά τις επόμενες δεκαετίες είναι πιθανόν οι κλιματικές αλλαγές να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής μας.

Για όλα φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Σε μεγάλο βαθμό ναι, αν και πολλά έντονα φαινόμενα που βιώνουμε σήμερα σχετίζονται και με τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος.

Πόσο σας ανησυχούν τα φαινόμενα αυτά;

Αρκετά. Η ανησυχία είναι που μας οδηγεί στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της εξέλιξης του καιρού και του κλίματος.

Ποιο είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τον πλανήτη μας; Παρατεταμένοι και ισχυροί καύσωνες και περίοδοι ξηρασίας να εμφανίζονται πολύ συχνότερα το καλοκαίρι.

Και το πιο αισιόδοξο σενάριο; Υπάρχει; Ποια είναι η ευθύνη των πολιτικών ανά τον κόσμο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Πολλές, και όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των μεγάλων εταιρειών.

Και των πολιτών; Να ενημερώνονται για το πώς επηρεάζει άνθρωπος το κλίμα και να πιέζουν για μέτρα ώστε να προστατευθούν οι επόμενες γενιές.

Είχατε προβλέψει είτε εσείς είτε κάποιο άλλο μετεωρολογικό κέντρο τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2006- 2007;

Οι εποχικές προγνώσεις μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού προέβλεπαν λίγο θερμότερο από το κανονικό φθινόπωρο στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς όμως να προβλέπουν την ακραία συμπεριφορά του καιρού όσον αφορά τις θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Μπορεί να εμπιστεύεται ο κόσμος τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις;

Οι μακροπρόθεσμες ή εποχικές προγνώσεις είναι σήμερα σε πειραματικό στάδιο και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή. Συχνά, η δημοσίευση τέτοιων εκτιμήσεων οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Από την άλλη όμως ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό στα θέματα του καιρού και του κλίματος.

Εάν βαθμολογούσατε τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τι βαθμό θα του βάζατε (από το 1 ώς το 10);

Θα έβαζα 8. Υπάρχει ακόμα δρόμος για βελτίωση των προγνώσεων του Αστεροσκοπείου και δουλεύουμε εντατικά ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύονται και μας παρακολουθούν.

Ο καιρός στο Ίντερνετ με το www. meteo. gr έχει κερδίσει τον κόσμο; Πόσους επισκέπτες έχετε κάθε ημέρα;

Σαράντα- σαράντα πέντε χιλιάδες κατά μέσο όρο, φτάνουν τους 70.000 όταν έχουμε κακοκαιρία. Είναι πλέον η πρώτη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα φορέα του Δημοσίου στη χώρα μας και αυτό που φέρνει τόσους επισκέπτες είναι η παροχή μεγάλου αριθμού έγκυρων πληροφοριών.

Η γνώμη σας για τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους; Στο Ίντερνετ πλέον λειτουργούν αρκετά ερασιτεχνικά site.

Τους θαυμάζω και τους παρακολουθώ. Η βοήθεια που μας προσφέρουν τα μηνύματα των ερασιτεχνών της ιστοπαρέας Ηellasweather είναι σημαντικά για τη δουλειά μας.

Μπορούμε να πούμε πως η μετεωρολογία είναι στη… μόδα;

Είναι και λίγο μόδα αλλά δεν θα περάσει…