ΚΑΤΑ 27% ΜΕΙΩΣΗ των συντάξεών τους μελλοντικά θα έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) καταγγέλλει- για ακόμη μία φορά- η Γενική Συνομοσπονδία ΕπαγγελματιώνΒιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Ως γνωστόν, η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταγγείλει ότι διαπράττεται «ασφαλιστικό έγκλημα» εις βάρος των παλιών ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ (ασφαλισμένοι προ του 1993), με το πρόσχημα της ενοποίησης των τριών Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) από 1/1/2007. Σύμφωνα με το Π.Δ.

258/2005, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των παλιών ασφαλισμένων αναδρομικά, στο μέσον ή και προς το τέλος του ασφαλιστικού βίου, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται τουλάχιστον σε ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 27% (από 23% έως 35%).

Η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί ότι καθυστερεί επικίνδυνα η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για αλλαγές στο Π.Δ. 258/2005, ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις και αυξηθούν οι εισφορές των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Παράλληλα προχωρά η ενοποίηση των Ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) χωρίς να καλύπτονται τα ελλείμματα. ● Το υπουργείο Απασχόλησης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.