«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» στα στερεότυπα που επικρατούν όσον αφορά τις γυναίκες οδηγούς έρχεται να ρίξει μια αμερικανική έρευνα, η οποία δείχνει πως στην πραγματικότητα οι γυναίκες οδηγούν καλύτερα από τους άνδρες και κινδυνεύουν λιγότερο να τραυματιστούν ή να χάσουν τη ζωή τους ενόσω βρίσκονται στο τιμόνι. Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον για λογαριασμό του ιδρύματος για την οδική ασφάλεια της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινητιστών (ΑΑΑ), ένας άνδρας οδηγός αντιμετωπίζει έως και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθεί σε σύγκριση με μία γυναίκα. Οι στατιστικές δύσκολα αμφισβητούνται: από το σύνολο των θανατηφόρων τροχαίων που έγιναν την περίοδο 1999- 2004 στις ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή του οδηγού, η αναλογία άνδρα/γυναίκας στο τιμόνι ήταν 116.493

προς 40.381. «Οι άνδρες τείνουν περισσότερο να υιοθετούν επικίνδυνες οδικές συμπεριφορές, να πιάνουν το τιμόνι παρ΄ ότι έχουν πιει ή να μη βάζουν ζώνη», εξηγεί ο Ρας Ρέιντερ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρ΄ ότι επισήμως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν το παραδέχονται, οι γυναίκες οδηγοί στις ΗΠΑ πληρώνουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα ασφάλιστρα από τους άνδρες.

Στο Ίντερνετ

Η έρευνα του Κάρνετζι Μέλον και της ΑΑΑ παρουσιάζεται υπό τη μορφή μιας αλληλεπιδραστικής ιστοσελίδας (http: //hope. hss. cmu. edu/) όπου κάθε οδηγός μπορεί να εισαγάγει παραμέτρους όπως το φύλο και την ηλικία του, τις ώρες που οδηγεί, την περιοχή στην οποία οδηγεί, την εποχή ή ακόμα το μοντέλο του αυτοκινήτου του, και να ανακαλύψει πόσες πιθανότητες έχει να εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο. Όπως αποκαλύπτεται, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, το καλοκαίρι «ευνοεί» περισσότερο τα δυστυχήματα από ό,τι ο χειμώνας· ένας νεαρός οδηγός 18 ετών έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του με μία ηλικιωμένη οδηγό 80 ετών· και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ένας άνδρας οδηγός έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με μια γυναίκα που οδηγεί την ίδια ώρα.