ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νίκη- μισός τίτλος του πρωτοπόρου Ολυμπιακού χθες στην «καυτή» Τούμπα! Η πειραϊκή ομάδα κατόρθωσε να γυρίσει το ματς στο β΄ ημίχρονο και μέσα σε 13 λεπτά σημείωσε τρία γκολ εις βάρος του ΠΑΟΚ εξασφαλίζοντας την πολύτιμη νίκη με σκορ 3-2 στην κατάμεστη έδρα του «Δικεφάλου».

Οι γηπεδούχοι πέτυχαν το δεύτερο γκολ στο 90΄ με τον Τόργκελε, αλλά δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα και τα χρονικά περιθώρια να φθάσουν στην ισοφάριση. Ήταν ντέρμπι με τα όλα του. Πέντε γκολ, δύο δοκάρια εκατέρωθεν, καλή ποιότητα ποδοσφαίρου κυρίως στο β΄ ημίχρονο.

Οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν την καλή παράδοση στην Τούμπα (έχουν δεχτεί την τελευταία ήττα στις 18 Οκτωβρίου 1997 με 2-1) και κράτησαν τη διαφορά ασφαλείας από την ΑΕΚ (+6), ενώ ξέφυγαν οκτώ βαθμούς από τον Παναθηναϊκό(έμεινε στο 0-0 με τη SΚΟDΑ Ξάνθη).

Ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοσή του στο β΄ ημίχρονο και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η αλλαγή του Κωνσταντίνου (46΄), αντί του Νε. Το ντέρμπι της Τούμπας είχε πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο και συμπρωταγωνιστή τον Βασίλη Τοροσίδη. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ήταν δημιουργός δύο τερμάτων και σκόρερ του δεύτερου. Τι άλλο να κάνει ένας 35άρης; Όμως δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Ο «Ρίμπο» γνωρίζει τα μυστικά της μπάλας και είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης.

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε το παιχνίδι, σημείωσε πρώτος γκολ, όμως λύγισε στο β΄ ημίχρονο.

Ο συνήθης ύποπτος της ομάδας της Θεσσαλονίκης Μάρτσιν Μίετσελ χτύπησε στο 28΄ και οι εξέδρες πήραν «φωτιά». Σε σέντρα του Αραματζή, ο Πολωνός φορ πετάχτηκε ανάμεσα από τους «ερυθρόλευκους», προλαβαίνοντας τον Ανατολάκη και με πλασέ έδωσε προβάδισμα του σκορ στην ομάδα του (1-0). Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία του γκολ και η ψυχολογία των γηπεδούχων ανέβηκε στα ύψη. Ο Μίετσελ που βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ μαζί (με τους Ριβάλντο, Λυμπερόπουλο) ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης του ΠΑΟΚ για την εστία του Νικοπολίδη. Ο Τόργκελε φάνηκε βαρύς στο α΄ ημίχρονο και τις περισσότερες φορές προσπάθησε με κεφαλιά να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Μόμτσιλο Βούκοτιτς παρέταξε την ομάδα του με το σύστημα «4-51» με καθαρόαιμο επιθετικό τον Μίετσελ. Ο Τόργκελε ξεκινούσε από τη μεσαία γραμμή και έβγαινε από τα δεξιά και την αριστερή πλευρά κάλυψε ο Κωνσταντινίδης. Σε ρόλο αμυντικών χαφ οι Ηλιάδης, Μουμίν έκλεισαν τους διαδρόμους προς την εστία του Φερναντέζ και ο Ζαγοράκης ήταν η πυξίδα του ΠΑΟΚ. Ο αρχηγός του «Δικεφάλου» έβγαινε και σαν κρυφός κυνηγός πίσω από τον Μίετσελ. Ο Πολωνός ήταν υποψήφιος για μεταγραφή στον Ολυμπιακό (το καλοκαίρι του 2004), ωστόσο αποκτήθηκε ο συμπατριώτης του Μάρτιν Κούζμπα(ήταν τραυματίας και αποχώρησε με την ετικέτα του αποτυχημένου). Ο Μίετσελ είχε αξιόλογη προσπάθεια στο 3΄ (πλάσαρε έξω από την περιοχή άουτ).

Ο Τάκης Λεμονής παρέταξε τον Ολυμπιακό με το σύστημα «4-2-3-1». Ο Καστίγιο αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός δεν είχε βοήθειες και «πνίγηκε» στο α΄ ημίχρονο από τους υψηλόσωμους στόπερ Μελίσση, Μπαρκαουάν.

Η μοναδική αξιόλογη ενέργεια του Καστίγιο στο πρώτο 45λεπτο ήταν η φάση του 4΄, όταν ελίχθηκε έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ και «έπιασε» συρτό σουτ για να στείλει την μπάλα κοντά στο κάθετο δοκάρι της εστίας του Φερναντέζ.

Ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση στο 35΄ με τον Τζόρτζεβιτς. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» εξαπέλυσε «κεραυνό» για να αποκρούσει λίγο την μπάλα ο Φερναντέζ και στη συνέχεια να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Λεμονής προτίμησε τον Τοροσίδη σε ρόλο αμυντικού χαφ, δίπλα στον Στολτίδη και τους Τζόρτζεβτις, Ριβάλντο, Νε τριπλέτα πίσω από τον Καστίγιο. Ο Τοροσίδης πρόσφερε σημαντική βοήθεια στη μεσαία γραμμή και ήταν συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης. Η άμυνα του Ολυμπιακού παρουσίασε κενά στο κέντρο, καθώς οι Ανατολάκης, Ζέζαρ δεν είχαν αρμονική συνεργασία και στις φάσεις των δύο γκολ του ΠΑΟΚ μάρκαραν με τα… μάτια.

Ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο της συνάντησης στα πρώτα 30 λεπτά και οι περίπου 25.000 φίλοι του δεν περίμεναν τέτοια εξέλιση στο β΄ ημίχρονο. Οι δύο ομάδες είχαν από δύο ευκαιρίες στην αρχή του δεύτερου 45λεπτου. Στο 47΄ ο Ντομί δεν βρήκε στόχο και στη συνέχεια ο Μίετσελ σε δύο περιπτώσεις (48΄, 52΄) δεν κατόρθωσε να βρει για δεύτερη φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν την ισοφάριση στο 57΄. Σε φάουλ του Ριβάλντο ο Κωνσταντίνου διεκδίκησε την μπάλα από τον Φερναντέζ, η μπάλα πέρασε και ο Τοροσίδης από κοντά την έστειλε στα δίχτυα (1-1). Ηταν το πρώτο γκολ του Τοροσίδη στο πρωτάθλημα με τα «ερυθρόλευκα» χρώματα. Στη φάση αυτή διαρτυρήθηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ για φάουλ του Κύπριου επιθετικού στον γκολκίπερ Φερναντέζ (ο επιθετικός του Ολυμπιακού δεν φαίνεται να κάνει παράβαση) και για οφσάιντ. Ο επόπτης Γενναίος ήταν σε… άλλο γήπεδο.

Τρία λεπτά αργότερα σε φάουλ του Χαραλάμπους η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι της εστίας του Νικοπολίδη. Η συνέχεια ανήκει στον Ολυμπιακό. Μέσα σε τέσσερα λεπτά ο Ριβάλντο έβαλε τη σφαγίδα του. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πήρε πάσα ακριβείας από τον Καστίγιο και αφού απέφυγε τον Φερναντέζ έστειλε με σουτ από πλάγια θέση την μπάλα στα δίχτυα στο 66΄ (1-2). Ήταν το 11ο γκολ του Ριβάλντο στο εφετινό πρωτάθλημα. Στο 70΄ ο «Ρίμπο» ξεκίνησε κοντά στη μεσαία γραμμή. Πήρε πάσα από τον Κωνσταντίνου, απέφυγε τον Χαραλάμπους και την κατάλληλη στιγμή τροφοδότησε τον Καστίγιο, ο οποίος ανέβασε τον δείκτη του σκορ (1-3). Εκεί τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι. Το μόνο που κατόρθωσε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει το σκορ στο 90΄: Σε κόρνερ του Χαραλαμπίδη ο Τόργκελε πετάχτηκε στην «καρδιά» της «ερυθρόλευκης» άμυνας και με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2-3.

Οι αλλαγές του Βούκοτιτς- Γεωργιάδης (63΄), Γκονζάλες (78΄), Χαραλαμπίδης (86΄)δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη μορφή του αγώνα. Ο Λεμονής πραγματοποίησε τη δεύτερη αλλαγή στο 84΄ (Οκκάς αντί Καστίγιο) και την τρίτη για να ροκανίσει τον χρόνο (Μάριτς αντί Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα).

Ο Κασναφέρης ήταν κοντά στις φάσεις και έβγαλε με επιτυχία το παιχνίδι. Παραφωνία ήταν ο επόπτης Γενναίος, ο οποίος έδειξε άγνοια του οφσάιντ. Στο α΄ ημίχρονο σταμάτησε τον Κωνσταντινίδη (20΄) ο οποίος καλυπτόταν από τους «ερυθρόλευκους» και στο β΄ 45λεπτο τον Κωνσταντίνου (ξεκίνησε από κανονική θέση στο 80΄).

Αμαυρώνουν με συνέπεια την εικόνα του ΠΑΟΚ


Μερικά πράγματα δεν διορθώνονται με τίποτε. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών κατάφεραν να αμαυρώσουν δύο φορές την καλή αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα τους, με επεισόδια που μόνον καλό δεν κάνουν στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Όπως και το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού το βράδυ της Τετάρτης από την Τούμπα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», έτσι και το λεωφορείο του Ολυμπιακού στον δρόμο από το αεροδρόμιο προς το γήπεδο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με πέτρες, ευτυχώς δίχως να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό στα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού, αφού διέθετε διπλά τζάμια.

Μετά το τέλος του αγώνα, η Αστυνομία κατέστρωσε νέο σχέδιο όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθούσε το λεωφορείο της αποστολής του Ολυμπιακού, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος και νέας επίθεσης, που ήταν πολύ πιθανός μετά την ήττα του ΠΑΟΚ αλλά και την προκλητική συμπεριφορά του Καστίγιο που είχε εξαγριώσει τους οπαδούς του «Δικεφάλου». Τελικά η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δίχως να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Την ίδια περίπου ώρα με την επίθεση στο λεωφορείο του Ολυμπιακού, μια άλλη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ συνεπλάκη έξω από τον σύνδεσμο φίλων Ηρακλή «Παπάφη», με οπαδούς του Ηρακλή! Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ δύο οπαδοί του «Γηραιού» και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Στην Αθήνα ο Λεοζίνιο


Ο Βραζιλιάνος χαφ Λεοζίνιο αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, για να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό. Ο Λεοζίνιο θα περάσει από το «μικροσκόπιο» του Λεμονή για περίπου μία εβδομάδα και θα δοκιμαστεί σε φιλικό ματς.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να λυθεί το συμβόλαιο του Μιχάλη Καψή. Ο 33χρονος στόπερ ζήτησε να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και ο Λεμονής τού είπε ότι ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης συμφώνησε στο διαζύγιο των δύο πλευρών. Εξάλλου, στον «αέρα» βρίσκεται και ο Παντελής Καφές. Ο διεθνής μέσος θέλει να εγκαταλείψει τους «ερυθρόλευκους» και τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Μπεσίκτας, Κλέμπερσον.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Λούβαρης αναμένεται μέχρι τέλος της εβδομάδας να συναντηθεί με τον δικηγόρο του Τροντ Σόλιντ για το θέμα της αποζημίωσης.

Ο Ολυμπιακός (δεύτερη ομάδα) θα αντιμετωπίσει σήμερα (16.30) τον Ηλυσιακό σε φιλικό ματςπροπόνησης στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.