«Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττηθεί ή υποχρεωθεί σε ισοπαλία από την Άρσεναλ, τότε θα παραμείνω βέβαιος πως θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα», ήταν ο χρησμός του Ζοσέ Μουρίνιο.

Χρυσή ευκαιρία να αποσπαστεί εννέα βαθμούς από την Τσέλσι πέταξε χθες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς γνώρισε την ήττα από την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς» 2-1, με γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Ανρί με κεφαλιά. Μία ημέρα νωρίτερα η Τσέλσι ηττήθηκε τρίτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα με δράστη τη Λίβερπουλ (2-0), δίνοντας το έναυσμα για ένα γαϊτανάκι δηλώσεων στους κόλπους των «μπλε», με πρωταγωνιστή- ποιον άλλον;- τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Το πρωί, πριν από τον αγώνα με τη Λίβερπουλ ο Μουρίνιο έχασε και τον τελευταίο κεντρικό αμυντικό που είχε στη διάθεσή του, τον Ρικάρντο Καρβάλιο, λόγω ίωσης. Έτσι, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Εσιέν (αμυντικό χαφ) και Πάουλο Φερέιρα (ακραίο αμυντικό) που έγιναν εύκολη λεία στις ορέξεις των Κόιτ και Κράουτς, ενώ αγωνίστηκε πρώτη φορά μετά τις 14 Οκτωβρίου και τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι ο κίπερ Πετρ Τσεχ φορώντας ειδικό κράνος. Η Λίβερπουλ «καθάρισε» το παιχνίδι με δύο γκολ στα πρώτα 18 λεπτά και το σόου μεταφέρθηκε στην αίθουσα Τύπου.

«Ποτέ δεν μου επετράπη να κάνω ό,τι θέλω. Είμαι ο προπονητής, όχι ο ιδιοκτήτης. Ένας απλός προπονητής. Έδωσα τις συμβουλές μου στον σύλλογο και αυτός προσπαθεί να μου δώσει ό,τι είναι καλό για την ομάδα», ήταν το καρφί του Πορτογάλου προς τη διοίκηση για το γεγονός ότι δεν έχει ικανοποιήσει την επιθυμία του να αγοραστούν τουλάχιστον δύο αμυντικοί για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο κέντρο της άμυνας από τους συνεχόμενους τραυματισμούς.

ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ

Βέβαια, ο Μουρίνιο δεν παρέλειψε να ρίξει και χολή προς τους αντιπάλους, όπως τουλάχιστον συνηθίζει έπειτα από ήττα. Έτσι, ενώ παραδέχθηκε πως ήταν δίκαιη η πρώτη νίκη των «κόκκινων» εις βάρος της Τσέλσι μετά δυόμισι χρόνια και έξι αναμετρήσεις (πρώτη νίκη του Μπενίτεθ εις βάρος του Μουρίνιο), ο Πορτογάλος στη συνέχεια είπε πως η Λίβερπουλ θα αντάλλασσε σίγουρα την επιτυχία αυτή με τη δεύτερη θέση που κατέχουν οι «μπλε» στο πρωτάθλημα όπως και τη διεκδίκηση του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τσέλσι Πίτερ Κένιον αναγκάστηκε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Μουρίνιο και μιλώντας στο ΒΒC, αποκάλυψε πως είχε συνάντηση με τον προπονητή στα μέσα της εβδομάδας και ξεκαθάρισαν τη θέση του συλλόγου απέναντί του και το αντίθετο. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν στον πάγκο της Τσέλσι, χαρακτήρισε την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις του Μουρίνιο με τη διοίκηση «ένταση υγείας», ενώ δεν απέκλεισε να αποκτηθούν τελικά δυοτρεις παίκτες τους οποίους επιθυμεί ο κόουτς, έως το τέλος της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου.

«ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ»

Το γεγονός πάντως ότι ο Μουρίνιο, που έχει ξοδέψει δεκάδες εκατ. ευρώ για μεταγραφές, διαμαρτύρεται για έλλειψη συμπαράστασης από τη διοίκηση της Τσέλσι προκάλεσε τον προπονητή της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, να χαρακτηρίσει τον Πορτογάλο «ανεύθυνο»: «Αν αύριο κέρδιζα το πρωτάθλημα αλλά η ομάδα ήταν 200 εκατ. στερλίνες χρεωμένη, δεν θα ένοιωθα υπερήφανος. Έχω εκπαιδευτεί και κατανοώ πλήρως πως όταν έχεις δέκα στερλίνες δεν μπορείς να ξοδεύεις έντεκα- και αυτό το σέβομαι τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην προσωπική μου ζωή». Μετά το ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ ο Βενγκέρ είπε: «Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο από αυτό. Να παίζεις εναντίον της Μάντσεστερ, να είσαι πίσω στο σκορ και να νικάς με γκολ στο τέλος του αγώνα».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Γουίγκαν- Έβερτον 0-2 (Αρτάτα 65΄ πεν., 90΄). Μάντσεστερ Σ.- Μπλάκμπερν 0-3 (Πέντερσεν 44΄, 62΄, Ντέρμπισάιρ 90΄). Άστον Βίλα- Γουότφορντ 2-0 (Μάον 86΄ αυτογκόλ, Αγκμπονλαχόρ 90΄). Φούλαμ- Τότεναμ 1-1 (Μοντέλα 84΄ πεν.- Τσιμποντά 88΄). Μίντλεσμπρο- Μπόλτον 5-1 (Σπιντ 5΄ αυτογκόλ, Χαβιέρ 10΄, Βίντουκα 23΄, 84΄, Ντάουνινγκ 43΄- Νόλαν 25΄). Νιούκαστλ- Γουέστ Χαμ 2-2 (Μίλνερ 45΄, Σολάνο 53΄ πεν.- Κόουλ 18΄, Χάργουντ 22΄). Πόρτσμουθ- Τσάρλτον 0-1 (Φαγιέ 79΄). Ρέντινγκ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-1 (Λονγκ 44΄, Ντε Λα Κρουζ 50΄, Χαντ 70΄- Νέιντ 77΄). Λίβερπουλ- Τσέλσι 2-0 (Κόιτ 4΄, Πέναντ 18΄). Άρσεναλ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1 (Φαν Πέρσι 83΄, Ανρί 90΄- Ρούνι 53΄).

Πρέμιερ Λιγκ (σε 24 αγώνες)


Νίκη από Παρί στο Κύπελλο


Την πρώτη της νίκη υπό τις εντολές του Πολ Λε Γκουέν πέτυχε η Παρί Σεν Ζερμέν. Η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Κύπελλο UΕFΑ νίκησε την Γκενιόν (β΄ κατηγορίας) 1-0 με γκολ του Καλού και προκρίθηκε στις «16» του Κυπέλλου Γαλλίας. Ο Λε Γκουέν εξέφρασε την ικανοποίησή του όχι για τη νίκη, αλλά γιατί η ομάδα του απέφυγε την παράταση. Συνέστησε σε όλους να έχουν υπομονή και θέληση για επιτυχίες. Νωρίτερα είχε επαναλάβει την επιθυμία του να φέρει στο «Παρκ Ντε Πρενς» το πουλέν του Τζέμερι Κλεμέντ από τη Ρέιντζερς, στην οποία πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι ακολουθώντας τον μέντορά του. Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου προκρίθηκε και η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο UΕFΑ Λανς, νικώντας 3-1 την Ορλίνς. Η πρωταθλήτρια Λυών, που προσπαθεί να κατακτήσει το πρώτο της Κύπελλο μετά το 1973, καρδιοχτύπησε με αντίπαλο τη Λαόν αλλά τελικά νίκησε 3-1. Επίσης, η Καλέ που ειδικεύεται στους αγώνες Κυπέλλου τέθηκε νοκ άουτ από την τελευταία στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Σεντάν, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1.