Σε ανατολίτικο παζάρι υπό τις ευλογίες του Ζεπ Μπλάτερ έχει μετατρέψει τις τελευταίες ημέρες ο υποψήφιος για την προεδρία της UΕFΑ, Μισέλ Πλατινί, τις αρχαιρεσίες της ολομέλειας της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που είναι προγραμματισμένες για το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου στο Ντίσελντορφ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της UΕFΑ έχει αρχίσει και οι δύο διεκδικητές του θώκου, ο έμπειρος και επί τέσσερις θητείες προεδρεύων Λέναρτ Γιόχανσον και ο φιλόδοξος, πλην άπειρος, Μισέλ Πλατινί έχουν βγάλει όλα τα βέλη από τις φαρέτρες τους.

Από το Σάββατο ο Μισέλ Πλατινί βρίσκεται στη Μόσχα με την- επίσημη- δικαιολογία πως συνοδεύει

«Αν ρωτήσετε την προσωπική μου άποψη, δεν μπορώ να κρυφτώ:

Συμπαθώ τον Μισέλ Πλατινί»

τον πρόεδρο της FΙFΑ, Ζεπ Μπλάτερ, ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της διεθνούς Ομοσπονδίας.

Όπως ωστόσο έχει διαρρεύσει, ο Γάλλος υποψήφιος και παλιά δόξα των «τρικολόρ» μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα για να πάρει το «χρίσμα» από την ομοσπονδία της χώρας, η οποία ελέγχει ακόμα πολλές ψήφους στο πρώην ανατολικό μπλοκ.

Ταυτόχρονα ο Λέναρτ Γιόχανσον δέχτηκε χτύπημα κάτω από τη μέση από τον άσπονδο φίλο του και πρόεδρο της FΙFΑ Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός παράγων είχε ταχθεί αρχικά στο πλευρό του Γιόχανσον, ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να διεκδικήσει για πέμπτη φορά την εκλογή του στην προεδρία της UΕFΑ όταν ο εκλεκτός του, Φραντς Μπεκενμπάουερ, άλλαξε γνώμη και αρνήθηκε την πρόκληση- πρόσκληση.

Ωστόσο, ο Μπλάτερ με νέα δήλωσή του το Σάββατο στηρίζει την υποψηφιότητα του Μισέλ Πλατινί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Ως πρόεδρος της FΙFΑ δεν έχω να πω κάτι για τις εκλογές της UΕFΑ, αλλά αν ρωτήσετε την προσωπική μου άποψη δεν μπορώ να κρυφτώ: Συμπαθώ τον Μισέλ Πλατινί, τον άνθρωπο που με συνοδεύει τα οκτώμισι τελευταία χρόνια ως πρόεδρος της FΙFΑ στα επαγγελματικά μου ταξίδια. Από το 1998 είναι ο προσωπικός μου σύμβουλος και φίλος μου. Έχει τη συμπάθειά μου και αυτό δεν σημαίνει πως επεμβαίνω στα της UΕFΑ. Ας πούμε πως νιώθω περισσότερο ως ποδοσφαιριστής παρά ως μάνατζερ».

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ

Η δήλωση του Μπλάτερ έκανε έξαλλο τον Γιόχανσον, που δεν έχασε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση:

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του Μπλάτερ. Ο πρόεδρος της FΙFΑ με πίεσε για να διεκδικήσω ξανά την προεδρία και μου προσέφερε την υποστήριξή του. Σέβομαι τον πρόεδρο της FΙFΑ και ελπίζω να ισχύουν ακόμα εκείνες οι υποσχέσεις του».

Ο 77χρονος Σουηδός «απάντησε» και στον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος στις τελευταίες του συνεντεύξεις άφησε αιχμές για την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του:

«Άλλο είναι να παίζεις ποδόσφαιρο στο γήπεδο και άλλο να αντιμετωπίζεις προβλήματα 52 χωρών με διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικούς στόχους. Υπάρχει μέλλον για τον Πλατινί, αλλά πρέπει να πλουτίσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Αυτά τα στοιχεία δεν τα έχει ακόμα, πρέπει όμως να προστατεύσω αυτό που έφτιαξα εγώ και οι συνεργάτες μου τα τελευταία χρόνια».

Η βασική διαφοροποίηση στα μανιφέστα των δύο υποψηφίων για την προεδρία έγκειται στον τρόπο διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ, που αποτελεί «πνευματικό παιδί» του Γιόχανσον.

Στοχεύοντας τις ψήφους των ασθενέστερων οικονομικά ομοσπονδιών, ο Πλατινί υποσχέθηκε αναδιάρθρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, μειώνοντας από τέσσερις σε τρεις τις εκπροσώπους των ισχυρών ομοσπονδιών (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία). Η ΣΥΝΤΑΓΗ

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Πλατινί θέλει να αλλάξει μια τόσο επιτυχημένη συνταγή. Το Τσάμπιονς Λιγκ στέλνει εικόνα σε όλο τον κόσμο και πολλά άλλα αθλήματα προσπαθούν να το αντιγράψουν. Η ψηφοφορία είναι μυστική και πολλοί άλλα λένε και άλλα πράττουν. Αν όμως ψηφίσουν όπως μου είπαν, τότε σίγουρα θα νικήσω», ήταν η αντίδραση του Γιόχανσον.

Φυσικά οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του είναι οι ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Για την τελευταία έχει φουντώσει η φημολογία πως η ψήφος στον Γιόχανσον είναι «γραμμάτιο» που πρέπει να πληρωθεί, γιατί ο Σουηδός υποστήριξε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 στη Γερμανία. Οι αντιπρόσωποι που θα συρρεύσουν στο Ντύσελντορφ έχουν πέντε ημέρες για να επιλέξουν: Νιάτα ή εμπειρία; Αλλαγή ή στάτους κβο; Ποδοσφαιρικός μύθος ή σταθερότητα και συνέχεια;