Το Ελληνικό Φεστιβάλ …και το πρόκριμα


Το Ελληνικό Φεστιβάλ αρχίζει φέτος με ένα ατού: την πλήρη υπαγωγή του στο υπουργείο Πολιτισμού. Αίτημα δεκαετιών, αυτονόητο χρόνια ολόκληρα, δυναμιτιζόταν από τους κατά καιρούς «άρχοντες» του Τουρισμού- έσχατος ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος- που αν και παντελώς άσχετοι με το αντικείμενό του το ήθελαν φέουδό τους. Γ ια λόγους μικροπολιτικούς και για την γκλαμουριά τους. Και δυναμιτιζόταν με σαθρά έως γελοία επιχειρήματα του τύπου «ο πολιτισμός μας είναι το κύριο ατού του τουρισμού μας» λες κι αν υπαγόταν στον φυσικό του χώρο δεν θα αφορούσε τους τουρίστες.

Ή του τύπου «δεν ξέρει κανείς στο υπουργείο Πολιτισμού να οργανώσει Φεστιβάλ» λες κι η οργάνωσή του μέχρι τότε έλαμπε…

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με τον παλαιό νόμο κατά τον οποίο τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ήταν αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του ΕΟΤ, είχαμε «διευθυντή του Φεστιβάλ» ανώτερο υπάλληλο του ΕΟΤ που ό,τι μπορούσε έκανε ο άνθρωπος με «υποστηρίγματα» γνωμοδοτικές επιτροπές, υποχρεωμένος να συγκατανεύει και να εκτελεί- δημόσιος υπάλληλος, τι να κάνει;- διάφορα «θελήματα» υπουργών και προέδρων και κυριών τους, ουσιαστικές αρμοδιότητες όμως δεν είχε- θυμάμαι τον τότε διευθυντή Δήμο Βρατσάνο να λέει κάθε τόσο, όταν του ζητούσαμε ευθύνες: «Μα δεν είμαι κι ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ!». Αλλά και με τον νέο νόμο, στα Φεστιβάλ, πάλι τα υπουργεία Τουρισμού και Α νάπτυξης ανακατεύονταν με το Πολιτισμού που ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης κι άντε να βρεις άκρη με τις «συναρμοδιότητες». Ο Γιώργος Βουλγαράκης έπραξε αποφασιστικά και χωρίς πολλά πολλά λόγια το αυτονόητο. Νομίζω ότι αυτή η τροπολογία που έφερε το Ελληνικό Φεστιβάλ στους κόλπους του υπουργείου Πολιτισμού είναι ό,τι σημαντικότερο έγινε στον πολιτισμό μας τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να διασφαλιστεί απόλυτα ο προϋπολογισμός του. Τώρα, αν οι- οποιουδήποτε κόμματοςδιάδοχοι του κ. Βουλγαράκη θα χειριστούν έξυπνα και δημιουργικά το θέμα Φεστιβάλ και δεν θα το χαντακώσουν εναπόκειται στην ευφυΐα τους. Και στην ευαισθησία τους. Και στις ικανότητές τους . Απλώς θα υπάρχει πρόκριμα…

Υποδομές τέρμα


Λιγότερα έργα υποδομής στον πολιτισμό, περισσότερες επενδύσεις και θεσμοί είναι το νέο δόγμα του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια.

Με μέτρια ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, 55% στο Πρόγραμμα Πολιτισμός και 66,5% στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης , έκλεισε το 2006. Για την περίοδο 20071 3 έχουν δεσμευτεί 549,3 εκατ. ευρώ για τα ΠΕΠ και 423 εκατ. για τα ΠΕ, αλλά όπως έγινε σαφές στην ημερίδα που οργάνωσε το ΥΠΠΟ για το θέμα σαφής προγραμματισμός δεν υπάρχει και η όλη συζήτηση είχε απολογιστικό ύφος. Το μόνο βέβαιο είναι πως τρόμος έχει καταλάβει τους πάντες με τις εργολαβίες, καθώς μπορεί να διευκολύνει τους δείκτες μετρησιμότητας οι οποίοι και κρίνουν τη χρηματοδότησή του. Επειδή όμως, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας θα πρέπει να προσεχθεί η πιθανή αναβολή αναστήλωσης μνημείων με την κατασκευή δημοσίων έργων στο όνομα του χρήματος.