Πολεμικό τοπίο γύρω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις επικείμενες αποφάσεις της για γαλακτοβιομηχανίες, πετρελαιοειδή και τράπεζες.


Μαίνεται ο πόλεμος των επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων γύρω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της για το καρτέλ στο γάλα περί το Πάσχα (αρχές Απριλίου) και να ανοίξει τους φακέλους των πετρελαιοειδών αλλά και των τραπεζών το προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να θέσει στο μικροσκόπιό της τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές. Αυτές, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή, διαμορφώνονται περίπου στο ίδιο ποσοστό για τις περισσότερες κατηγορίες συναλλαγών, δημιουργώντας υπόνοιες για εναρμονισμένη πρακτική. Πρόκειται για προμήθειες που αφορούν μεταξύ των άλλων αναλήψεις, καταθέσεις, δάνεια αλλά και εμβάσματα.

Απαξιωτική στάση

Και ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να καλέσει τους γαλακτοβιομήχανους να απαντήσουν στις καταγγελίες εις βάρος τους, ο επικεφαλής της Vivartia (ΔΕΛΤΑ), της μεγαλύτερης του κλάδου που εμπλέκεται στην υπόθεση, κ. Δ. Δασκαλόπουλος- τυγχάνει και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών- μίλησε προ ολίγων ημερών απαξιωτικά γι΄ αυτήν. Όπως υποστήριξε, η μόνη συναλλαγή που γνωρίζουν κάποια στελέχη της είναι να αγοράζουν τσιγάρα από το περίπτερο. Είχε προηγηθεί η προσφυγή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σε μια ευθεία κίνηση αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της.

Συνεντεύξεις Αδαμόπουλου

Παράλληλα, ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπόδικος για δωροδοκία στην υπόθεση του καρτέλ γάλακτος (ΜΕΒΓΑΛ) κ. Π. Αδαμόπουλος σε συνεντεύξεις του αναφέρει ότι οι προϊστάμενοί του και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έθαβαν υποθέσεις καρτέλ (η τελευταία χθες στο “Πρώτο Θέμα”), ενώ καταγγέλλει στελέχη της Επιτροπής για δωροδοκία. Λόγοι αρχής

Και ενώ για τον κ. Αδαμόπουλο μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η όποια αντίδρασή του ενδέχεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του, ερωτήματα προκαλεί σε στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της κυβέρνησης η αντίδραση του κ. Δασκαλόπουλου.

Είτε ως γαλακτοβιομήχανος είτε- πολύ περισσότερο- ως πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος ευελπιστούσαν ότι δεν θα δημοσιοποιούσε τις προσωπικές του απόψεις υιοθετώντας αυτό το ύφος, αλλά θα υπερασπιζόταν το κύρος της Επιτροπής για λόγους αρχής, έστω κι αν αρνιόταν τις εις βάρος της επιχείρησής του καταγγελίες. Άλλωστε, η ηγεσία της Επιτροπής διαμηνύει πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ανοίξει πόλεμο με τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Κυβερνητική αδράνεια καταγγέλλει ο πρόεδρος των βιομηχάνων


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν είναι αμέτοχη αυτών των εξελίξεων, φυσικά. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Δασκαλόπουλος κατ΄ επανάληψιν έχει καταγγείλει την κυβερνητική οικονομική πολιτική για αδράνεια και έχει υποστηρίξει ότι καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει στην οικονομία. Αν και η διαπίστωση είναι επί της ουσίας σωστή, η δημόσια επισήμανσή της θεωρήθηκε πως έχει άλλες προεκτάσεις, μεταξύ των οποίων η εμπλοκή του στην υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος, που διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από την άλλη, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως ενεθάρρυνε ή τουλάχιστον δεν παρενέβη στη διερεύνηση του καρτέλ από την Επιτροπή, ως απάντηση στην «ελευθεροστομία» Δασκαλόπουλου.

Ας σημειωθεί πως στις επόμενες υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνεται και αυτή των κατεψυγμένων λαχανικών, στην οποία επίσης πρωταγωνιστεί εταιρεία του ομίλου Vivartia, η Froza. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ των διαφόρων συμφερόντων- οικονομικών και πολιτικών- και η αξιοπιστία της πλήττεται σοβαρά. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών, αφού δεν θα έχει τη δύναμη και το κύρος να επεμβαίνει σε υποθέσεις παράβασης των κανόνων του ανταγωνισμού.