«Σχέδιο Γκουαντάναμο» ήταν ο κωδικός που έδωσαν οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της δράσης των κουκουλοφόρων.


Το όλο «μεγαλοφυές» σχέδιο εκινείτο στην εξής κατεύθυνση: «Να περιορίσουμε τους αναρχικούς μέσα στα Εξάρχεια. Ας κάνουν ό,τι θέλουν αλλά μέσα σε αυτή την περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό είχε αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία επιχείρηση στην αποκαλούμενη «ζώνη πυρός», όπως και έγινε τα τελευταία 3 χρόνια. Από το απόγευμα της Τετάρτης, όμως, όταν το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε στις ορέξεις 200 κουκουλοφόρων το «Σχέδιο Γκουαντάναμο» πήγε περίπατο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να καταλάβει τι δεν πήγε καλά.

Ο άγριος ξυλοδαρμός του 24χρονου Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από ομάδα αστυνομικών έδωσε μια νέα αφορμή για να αναζωπυρωθεί ο πόλεμος αναρχικών- Αστυνομίας, που βρισκόταν σε σχετική ύφεση. Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων καταγράφηκαν 11 επιθέσεις κουκουλοφόρων με εμπρησμούς τραπεζών, καμερών και ρίψεις μολότοφ. Η απειλή Πολύδωρα. Ακολούθησε στις 18 Δεκεμβρίου η έμμεση απειλή του κ. Πολύδωρα πως οι αστυνομικοί δεν θα διστάσουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε περίπτωση που προκληθούν από τους «γνωστούς-αγνώστους». «Η Αστυνομία εξαντλεί την υπομονή ή τα όριά της. Αλλά ώς εδώ και μη παρέκει! Μην παίζουν με τη φωτιά, είναι πολύ επικίνδυνο. Οι φρουροί των αστυνομικών τμημάτων είναι ένοπλοι. Δεν είμαι σε θέση να μπορώ να ελέγξω τα νεύρα όλων των αστυνομικών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, για να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες μπαράζ επιθέσεων από τους κουκουλοφόρους σε απάντησή του.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ολοένα αυξανόμενο κύμα επιθέσεων των αναρχικών ήταν στερεότυπη. «Τους ξέρουμε, τους γνωρίζουμε, τους έχουμε περιορίσει στα Εξάρχεια».

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που παραδόθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τους κουκουλοφόρους. «Πέντε ηγετικά στελέχη κατευθύνουν τον σκληρό πυρήνα των 750 αναρχικών στην Αττική που δραστηριοποιείται σε επεισόδια, ενώ έδρα των δραστηριοτήτων των αναρχικών ομάδων είναι τα Εξάρχεια. Οι υπόλοιπες αποκεντρωμένες ομάδες αποτελούν ως επί το πλείστον θύλακες-περιφερειακούς πυρήνες που και αυτοί υπάγονται στα Εξάρχεια», σημείωναν οι συντάκτες της έκθεσης. Με βάση τη λογική αυτή επιλέχθηκε το «Σχέδιο Γκουαντάναμο», το οποίο αποδείχτηκε διάτρητο και ανεπαρκές.

Αιχμές των αστυνομικών για τη δικαιοσύνη

Πυρήνες παντού. Επανειλημμένως αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει πως τα πέντε τελευταία χρόνια ο αναρχικός χώρος έχει αναβαθμισθεί αριθμητικά ενώ οι ενέργειές τους είναι πιο οργανωμένες, ώστε τα πλήγματα να είναι καίρια. «Οι περισσότεροι στο υπουργείο θεωρούν ότι οι κουκουλοφόροι αρχίζουν και τελειώνουν στα στενά των Εξαρχείων. Όμως εδώ και καιρό πυρήνες τους δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως η Καισαριανή, η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας, το Μαρούσι, η Αγια Παρασκευή, το Περιστέρι, ενώ δυναμική είναι η ομάδα που δρα στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό», αποκαλύπτει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Τους ξέρουμε, αλλά…». «Οι Αρχές γνωρίζουν αλλά δεν διαθέτουν ενοχοποιητικά στοιχεία ώστε να στηρίξουν κατηγορητήριο εναντίον των κουκουλοφόρων», είναι η απάντηση που δίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που επιμένει πως «οι Αρχές ασφάλειας γνωρίζουν το 85% των προσώπων που δραστηριοποιούνται σε επεισόδια». Στο ερώτημα γιατί τότε δεν τους συλλαμβάνουν, η απάντηση μοιάζει να έρχεται από αστυνομική παρωδία. «Πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να βρούμε τα πειστήρια που αναζητούμε, ενώ και οι δικαστές μάς κάνουν δύσκολη τη ζωή, καθώς οι περισσότεροι που συλλαμβάνουμε αφήνονται ελεύθεροι». Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν προσαχθεί 600 αναρχικοί, εκ των οποίων οι 200 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με κατηγορίες αλλά, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «αυτοί που μπήκαν στη φυλακή είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των 2 χεριών», αφήνοντας υπονοούμενα για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

Συνολικά οι μετέχοντες συστηματικά σε επεισόδια στην Αττική ξεπερνούν τους 1.000. Μεγάλα και οργανωμένα κλιμάκια δρουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η επιρροή ηγετών των αναρχικών ομάδων της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στην Πάτρα, τη Μυτιλήνη, την Κρήτη και τη Ρόδο.

Εισαγγελέας ελέγχει αστυνομικούς που δεν έκαναν συλλήψεις


Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελί΄ας Εφετών Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας για τον εντοπισμό της ταυτότητας των δραστών, αλλά και των αστυνομικών, που κατά παράβαση των καθηκόντων τους παρακολουθούσαν τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Την έρευνα, λόγω της εμπλοκής των αστυνομικών, θα διενεργήσει αυτοπροσώπως εισαγγελέας και όχι η Αστυνομία, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος κίνδυνος συγκάλυψης πιθανών ποινικών ευθυνών.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε να επισυναφθεί στην προανακριτική δικογραφία η κασέτα από τον τηλεοπτικό σταθμό Μega με δήλωση του πρύτανη του Πολυτεχνείου, οποίος είπε ότι εδώ και χρόνια ένα μέρος του Ιδρύματος βρίσκεται υπό κατάληψη.

Εμπλούτισαν το οπλοστάσιό τους – πέντε «παλιοί» οι καθοδηγητές


Μια βιομηχανία μολότοφ στηρίζει το μπαράζ των επιθέσεων των αναρχικών ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες ομάδες αναρχικών χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους περισσότερες από 1.000 μολότοφ! Στις βίαιες συγκρούσεις, ενίσχυσαν το οπλοστάσιό τους με ειδικά πιστόλια φωτοβολίδων ( ένας από τους αναρχικούς το χρησιμοποιεί στη φωτογραφία αριστερά ) καθώς και με μεταλλικά σφαιρίδια.

Από την έκθεση για τη δράση των αναρχικών προκύπτει πως στα Εξάρχεια βρίσκεται το κεντρικό σύστημα διοίκησης και καθοδήγησης των κουκουλοφόρων. Οι διωκτικές αρχές έχουν στοχοποιήσει πέντε «παλιούς» αντιεξουσιαστές, ηλικίας 50 με 60 χρόνων που καθοδηγούν τις ομάδες κρούσης, αλλά ποτέ δεν συμμετέχουν σε επεισόδια. Ο καθένας τους βρίσκεται σε στενή αστυνομική παρακολούθηση.

«Γνωρίζουμε ότι στις ομάδες τους μετέχουν 100 με 150 πρόσωπα, ηλικίας από 25 έως 40 χρόνων. Οι ομάδες αυτές αποτελούν τη βάση των αναρχικών που δραστηριοποιούνται σε επεισόδια», λέει αξιωματικός της κρατικής ασφάλειας.