Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί από τη σφοδρή καταιγίδα που σάρωσε από την Πέμπτη ένα τμήμα της Ευρώπης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι μετεωρολόγοι καβγαδίζουν σχετικά με τον ρόλο του ανθρώπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μία κορυφαία κλιματολόγος του μετεωρολογικού καναλιού (Weather Channel) στις ΗΠΑ προκάλεσε αναταραχή στον κλάδο υποστηρίζοντας ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να αφαιρεθεί από οποιονδήποτε μετεωρολόγο τολμήσει να αμφισβητήσει δημόσια τη θέση ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οφείλεται στον άνθρωπο. Η δήλωση έγινε από τη Χάιντι Κάλεν, την παρουσιάστρια μιας εβδομαδιαίας εκπομπής για την υπερθέρμανση του πλανήτη με τίτλο «Ο Κωδικός Κλίμα». Συμπίπτει χρονικά με τις φονικές καταιγίδες χιονιού και πάγου που έπληξαν αυτή την εβδομάδα τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες (τουλάχιστον 70 θάνατοι σχετιζόμενοι με τις καταιγίδες αναφέρθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα σε εννέα Πολιτείες, περιλαμβανομένων 23 στην Οκλαχόμα και από 12 στο Τέξας και το Μισούρι), καθώς και με κινήσεις των Δημοκρατικών να θεσπίσουν νέα νομοθεσία για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, η Κάλεν προτείνει η Αμερικανική Μετεωρολογική Ένωση (ΑΜS) να αφαιρεί τη «σφραγίδα έγκρισης» που συνήθως χορηγεί σε μετεωρολόγους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης από αυτούς που εκφράζουν επιφυλάξεις για τον ρόλο του ανθρώπου στην αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη. «Είναι σαν να επιτρέπεται σ΄ έναν μετεωρολόγο να βγαίνει στον αέρα και να λέει ότι οι κυκλώνες περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και τα τσουνάμι προκαλούνται από τον καιρό», έγραψε στο μπλογκ της στο Ίντερνετ. «Δεν είναι μια πολιτική δήλωση… είναι απλώς μια λανθασμένη δήλωση».

Τρελός χειμώνας. Στις ΗΠΑ, ο «τρελός χειμώνας», όπως τον περιγράφουν οι τίτλοι των εφημερίδων, δημιουργεί ανησυχητικές εκπλήξεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήρθε την Τετάρτη, όταν χιόνισε στην ακτή του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια. Η παγωνιά στις δυτικές Πολιτείες αναμενόταν να έχει υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο, αλλά πιστεύεται ότι έχει ήδη καταστρέψει σε ποσοστό 75% τη συγκομιδή εσπεριδοειδών της Καλιφόρνιας. Στις ανατολικές Πολιτείες ήταν όμως που παρατηρήθηκαν οι πιο περίεργες συνθήκες- μια περίοδος έξι εβδομάδων με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις φυσιολογικές γι΄ αυτή την εποχή του χρόνου. Οι κερασιές έχουν ανθίσει στην Ουάσιγκτον και σε ορισμένα πάρκα της Νέας Υόρκης, όπου η θερμοκρασία είχε φτάσει πριν από 10 ημέρες τους 22 βαθμούς Κελσίου.