Ξαφνικό προεκλογικό ενδιαφέρον για τους φτωχούς επιδεικνύει τώρα η κυβέρνηση, που εξήγγειλε χθες αύξηση των κοινωνικών δαπανών αλλά με μικρό προϋπολογισμό και με παράλληλη ανακατανομή κοινωνικών δαπανών, δηλαδή με περικοπή επιδομάτων για ορισμένους.


Τον δρόμο για τις εκλογές άρχισε να στρώνει χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ξέχασε για λίγο τις «μεταρρυθμίσεις» και θυμήθηκε τις προεκλογικές του, όπως είπε, υποσχέσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο κ. Αλογοσκούφης πήρε αφορμή από μια τακτική ετήσια έρευνα της ΕΣΥΕ, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν λίγο- πολύ γνωστά (η φτώχεια φτάνει το 20% στην Ελλάδα) προκειμένου να ανακοινώσει τα εξής:

● Αύξηση των κοινωνικών δαπανών (που σήμερα αντιστοιχούν στο 26% του ΑΕΠ) κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε βάθος όμως πενταετίας. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου το μισό από το κόστος της αύξησης των συντάξεων ΟΓΑ και ΕΚΑΣ που δίνονται φέτος.

●Ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών ώστε να είναι περισσότερο στοχευμένες στα φτωχότερα εισοδήματα και να μη διαχέονται ευρύτερα, κάτι που μειώνει όπως είπε την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται η περικοπή μιας σειράς επιδομάτων και άλλων παροχών που δίνονται σήμερα σε όλους στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και η χορήγησή τους με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Τέτοια επιδόματα ή παροχές θα μπορούσαν να είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανεπίσημα σχόλια στελεχών του οικονομικού επιτελείου: η χαμηλή φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, η δωρεάν παιδεία (δωρεάν συγγράμματα, υποτροφίες κ.τ.λ. χορηγούνται χωρίς εισοδηματικό κριτήριο), τα επιδόματα πολυτέκνων.

Μια τέτοια πολιτική- όπως έλεγαν κύκλοι της αντιπολίτευσης- περικλείει τον κίνδυνο, ανάλογα με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, να θιγούν τα μεσαία εισοδήματα, που στηρίζονται στις δωρεάν παροχές για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, στο όνομα της αντιμετώπισης της φτώχειας. Αντί δηλαδή να ενισχυθούν οι φτωχοί, με πρόσθετους πόρους, να πληρώσουν γι΄ αυτούς τα μεσαία εισοδήματα, με υποβιβασμό των παροχών που δικαιούνται.

Η εξαγγελθείσα αύξηση των κοινωνικών δαπανών στην πραγματικότητα, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα αφορά τίποτα περισσότερο από τις αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ τον επόμενο χρόνο, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην κατώτατη σύνταξη «ώστε να πάμε σε μια αξιοπρεπή σύνταξη», όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Αυτό θα γίνει στην αρχή της επόμενης τετραετίας, εφόσον φυσικά η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Αργότερα σχεδιάζεται ενίσχυση και άλλων κατηγοριών, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι νέοι και οι γυναίκες, που με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ανήκουν στις ασθενέστερες και πιο επιρρεπείς στη φτώχεια ομάδες.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί εμφανίζεται τώρα να υπόσχεται αύξηση των κοινωνικών δαπανών, όταν ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης εφάρμοσε το δόγμα «παίρνω από τους φτωχούς και δίνω στους πλούσιους». «Οι εργαζόμενοι», τονίζει η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Παπανδρέου, «πληρώνουν την τριετία της Ν.Δ. πολύ μεγαλύτερους φόρους ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων απολαμβάνουν μεγαλύτερες απαλλαγές». Η κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες, κατάργησε προγράμματα όπως η βοήθεια στο σπίτι και τα ολοήμερα σχολεία και κατά τη διάρκεια της θητείας της το κόστος διαβίωσης της μέσης οικογένειας αυξήθηκε κατά 26,8% ενώ το μηνιαίο εισόδημα κατά 14,4%.