Εμμένει στη θέση της η κυβέρνηση υπέρ της επέκτασης του δικτύου ηλεκτρονικής παρακολούθησης στους δρόμους της Αθήνας, αλλά την ίδια ώρα χαμηλώνει τους τόνους για τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών.


Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για τις κάμερες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ υπαναχωρεί στη διαμάχη της με τις ανεξάρτητες αρχές. Για το θέμα αυτό, εξάλλου, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, με αποτέλεσμα κάθε υπουργός να κινείται σε διαφορετικό ύφος.

Λάβρος Μεϊμαράκης

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης, αποχωρώντας χθες από το Μαξίμου, εμφανίστηκε λάβρος κατά της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα των φυγόστρατων και διερωτήθηκε «πώς μπορεί η Αρχή να προφυλάσσει τους παρανομούντες εις βάρος όσων είναι νόμιμοι», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Καραμανλή- Πολύδωρα, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, ο Πρωθυπουργός του είπε «προχώρα ήρεμα, ψύχραιμα και με επιμονή»

επιχειρηθούν, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο παρέμβασης μέσω του Συντάγματος απέκλειε η κ. Μπακογιάννη, η οποία θεωρεί ότι οι ανεξάρτητες αρχές «πρέπει να αυτορρυθμισθούν», ενώ το θέμα έκλεισε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, δηλώνοντας ότι «η συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών πρέπει να γίνεται σεβαστή, ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος με τα πορίσματά τους». Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα βρίσκονται στο απυρόβλητο οι αποφάσεις των αρχών, λέγοντας με έμφαση ότι και «οι κρίνοντες κρίνονται».

«Ένεση ηθικού» σε Πολύδωρα

Με ένεση ηθικού, εξάλλου, στον Βύρωνα Πολύδωρα το Μαξίμου επιχείρησε χθες να μειώσει τους κραδασμούς που έχουν δημιουργεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις οξύτατες επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ιδίως από εσωκομματικούς αντιπάλους.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι συνέστησε στον κ. Πολύδωρα «ηρεμία, ψυχραιμία και υπομονή». Η συνάντηση, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, αποτέλεσε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης του υπουργού από την πλευρά του κ. Καραμανλή, ενώ κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε κι ένα σαφέστατο μήνυμα πως δεν εξετάζει αυτή την ώρα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τη στήριξή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης εξέφρασε χθες και ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκτίμησε μάλιστα ότι «με την καθοδήγηση του κ. Πολύδωρα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την Αστυνομία».

Την πρωθυπουργική στήριξη έλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ύστερα από τη μεταξύ τους συνάντηση χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Πολύδωρα, ο Πρωθυπουργός του είπε: «προχώρα ήρεμα, ψύχραιμα και με επιμονή. Το αστυνομικό έργο πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα και να εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες». Ο κ. Πολύδωρας τον διαβεβαίωσε ότι γίνεται σημαντικό έργο, επέρριψε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης ότι μεγεθύνουν την κατάσταση όταν πρόκειται να χτυπήσουν την Αστυνομία, ενώ ζήτησε προστασία από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που δέχεται από συνυποψηφίους του στη Β΄ Αθηνών.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο ανδρών ήταν η πορεία των ερευνών σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στον κ. Πολύδωρα πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ ζήτησε και καλύτερη συνεργασία στην Αστυνομία. Στο Μεγάρου Μαξίμου, άλλωστε, έχει μεταφερθεί η ενόχληση της αμερικανικής πλευράς για την κακή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των επιτελών που ασχολούνται με την υπόθεση.

Πάγκαλος καλεί Μεγάλο Αδελφό


ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ έριξε χθες ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος διαφοροποιούμενος δημοσίως από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τάχθηκε υπέρ της γενικευμένης χρήσης των καμερών, ενώ συμφώνησεεμμέσως πλην σαφώςκαι με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου! Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Θόδωρος Πάγκαλος εμφανίσθηκε εξοργισμένος και με τα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η γενιά μου αγωνίστηκε κι έφαγε ξύλο για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αλλά σήμερα λειτουργεί ακριβώς αντίθετα, για την κατάλυση αυτής της ελευθερίας. Για να μιλήσεις σε πανεπιστήμιο πρέπει να πας φρουρούμενος από ομοϊδεάτες σου και μάλιστα πανίσχυρους. Πρόκειται για κατάσταση Μεσαίωνα».

Ο κ. Πάγκαλος, στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, επανέλαβε την υποστήριξή του προς την επαναφορά των καμερών- κίνηση την οποία προωθεί η κυβέρνηση, μετά το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Σημειώνεται πως χθες το μεσημέρι ο κ. Πάγκαλος γευμάτισε με τον Αμερικανό πρέσβη, Τσαρλς Ρις.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, που ρωτήθηκαν για τις διαφοροποιήσεις Πάγκαλου, έλεγαν πως το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου έχει κατοχυρώσει το δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, με όποιο τρόπο θέλει.