ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Συνασπισμού και ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια ανεύρεσης πεδίων για την επανάληψη της συνεργασίας τους στις επόμενες εκλογές, καθώς οι εταίροι προβάλλουν σειρά αιτημάτων που δημιουργούν προβλήματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στα δύο μέρη σχετίζεται με τις βουλευτικές έδρες δεδομένου ότι οι σύμμαχοι αξιώνουν από τον ΣΥΝ να διασφαλίσει την εκλογή ενός τουλάχιστον εκπροσώπου τους στο Κοινοβούλιο.

Τα στελέχη του Συνασπισμού που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις έχουν διαμηνύσει στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει μηχανιστικός τρόπος για την εξασφάλιση βουλευτικών εδρών, ενώ απορρίπτουν ως παράλογη την πρόταση ορισμένων εκ των συμμάχων να παραιτηθούν στελέχη του ΣΥΝ από έδρες που θα κερδίσουν, υπέρ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η μη εκλογή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και δη του Γιάννη Μπανιά στις εκλογές του 2004 στοίχισε τη διάλυση της συμμαχίας στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς και μάλιστα οι δυνάμεις του κατέβασαν το παράλληλο ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για την άλλη Ευρώπη», που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΝ.

Μετονομασία

Κάποιοι εκ των διαπραγματευτών του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να μετονομαστεί ο πολιτικός σχηματισμός από Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή να απαλειφθεί η λέξη Συνασπισμός από τον εκλογικό συνδυασμό. Εκ των πραγμάτων η Κουμουνδούρου απορρίπτει τις σχετικές προτάσεις τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ είναι η μεγαλύτερη δύναμη της συμμαχίας και επομένως δεν γίνεται να απουσιάζει η λέξη Συνασπισμός από τον σχηματισμό. Επιπλέον, κάποιοι από τους εταίρους υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαίο να τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επιμένοντας ότι θα μπορούσε κάποιος εκ των συμμάχων να ηγηθεί της πορείας προς τις εκλογές.

Βεβαίως, ένα από τα μόνιμα προβλήματα του ΣΥΝ στη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και οι ενστάσεις που προβάλλουν οι ανανεωτικοί τής Κουμουνδούρου στις προγραμματικές και ιδεολογικές απαιτήσεις των συμμάχων, αλλά και στη μορφή της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι εταίροι επιθυμούν τη σύσφιγξη των σχέσεων με τον Περισσό, η μειοψηφία του ΣΥΝ θεωρεί ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, αλλά επιπλέον πρέπει να ενταθεί η κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και την ηγεσία του.

Κάποιοι στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα ο Αλέκος Αλαβάνος ενδεχομένως θα βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι αφενός δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου, δεν θέλει να τραυματίσει την ενωτική εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΝ, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων του.