Πόλεμος τιμών των μετοχών για τις τράπεζες που εμπλέκονται στο σίριαλ των εξαγορών αλλά και ανακοινώσεων από τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα της Μarfin και της Τράπεζας Πειραιώς σημάδεψαν χθες την αγορά.


Η στήριξη που έδωσαν οι τραπεζίτες στις μετοχές τους τις οδήγησε σε κέρδη άνω του 4% και έφερε τη Σοφοκλέους στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Η Μarfin σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα στο «Βήμα» ότι «θα

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ…

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη ζητώντας από τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές

πάρει τη Μarfin μέσα σε ένα μήνα», ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σάλλα κατά κ. Βγενόπουλου… η Μarfin Ρopular Βank θεωρεί ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Εποπτικών Αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει».

Από την πλευρά του ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι δεν έχει κάνει δήλωση, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη ζητώντας από τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές στις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε από τις εμπλεκόμενες τράπεζες να επιδείξουν «σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην έχουμε αρνητικές παρενέργειες για την αγορά και την οικονομία».

Αύξηση τιμών μετοχών των εμπολέμων


ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις των τραπεζών μεταφέρθηκε και στη Σοφοκλέους, όπου οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, του ομίλου Μarfin και της Τράπεζας Κύπρου έκλεψαν για μια ακόμη συνεδρίαση την παράσταση. Κοινό χαρακτηριστικό τους η σημαντική άνοδος, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους τους αλλά και τους ίδιους τους ομίλους να στηρίζουν τις μετοχές τους με αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις μετοχές των πρωταγωνιστών στα δρώμενα του τραπεζικού κλάδου (Πειραιώς, Μarfin Ρopular και Κύπρου) πραγματοποίησαν χθες περισσότερο από το 25% του ημερήσιου τζίρου στο Χ.Α. (πάνω από 110 εκατ. ευρώ), που έφτασε τα 433 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισαν με άνοδο 4,23% στα 26,64 ευρώ πραγματοποιώντας συνολικό τζίρο 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Μarfin Ρopular Βank έκλεισε με άνοδο 4,42% στα 8,50 ευρώ με 4,5 εκατ.

μετοχές συνολικής αξίας 37,6 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια.

Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε με κέρδη 3,97% στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (12,06 ευρώ) με 2,3 εκατ. μετοχές αξίας 27 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια.

Οι τίτλοι της Μarfin Financial Group ενισχύθηκαν 9,21% στα 49,80 ευρώ αν και άλλαξαν χέρια μόλις 52.000 μετοχές, ενώ η Εγνατία έκλεισε με άνοδο 4,98% στα 8,44 ευρώ με μικρό τζίρο.

Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτόξευσε τον Γενικό Δείκτη στις 4.675 μονάδες με άνοδο 1,30%, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία έξι χρόνια.