Η ιστορία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει την υπογραφή του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Ίαν Μακ Γιούαν. Μιλάει για έναν παράνομο έρωτα, μια σπαρακτική απώλεια, ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό, τα παιχνίδια της μοίρας… Αλλά δεν την έγραψε ο Μακ Γιούαν. Την έγραψε η ζωή για τον Μακ Γιούαν.


Βρισκόμαστε στα 1942, μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σύζυγος της Ρόουζ Γουόρτ βρίσκεται μακριά, πολεμάει για την πατρίδα του. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο έρωτας το μόνο καταφύγιο. Η Ρόουζ θα εμπλακεί σε μια παθιασμένη σχέση με έναν Σκωτσέζο αξιωματικό του στρατού, τον Ντέιβιντ Μακ Γιούαν. Μένει έγκυος. Βρίσκεται σε απόγνωση. Πρέπει να ξεφορτωθεί τα αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής της προτού επιστρέψει ο σύζυγός της με άδεια. Βάζει λοιπόν αγγελία σε μια τοπική εφημερίδα, τη «Reading Μercury]: «Ζητείται σπίτι για αγοράκι, ηλικίας ενός μηνός· πλήρης αποποίηση. Γράψτε στην ταχυδρομική θυρίδα 173, Μέρκιουρι, Ρέντινγκ».

Στην αγγελία θα απαντήσει ένα ζευγάρι, η Ρόουζ και ο Πέρσι Σαρπ. Η «παράδοση» θα γίνει στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντινγκ, στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Η Ρόουζ Γουόρτ συνοδεύεται από την αδελφή της, την οποία και ορκίζει σε απόλυτη μυστικότητα. Ο σύζυγός της θα επιστρέψει, θα ξαναφύγει για το μέτωπο και τελικά θα σκοτωθεί στη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία, αφήνοντας τη Ρόουζ ελεύθερη να παντρευτεί τον εραστή της. Έξι χρόνια αργότερα, γεννιέται ο Ίαν Μακ Γιούαν. Θα περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας ακολουθώντας τον στρατιωτικό πατέρα του στις διάφορες μεταθέσεις του ανά τον κόσμο. Κατόπιν, θα μπει οικότροφος στο Σάφολκ.

Η «Εξιλέωση»

Θα σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και θα γίνει ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της Βρετανίας, ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του «Άμστερνταμ», βιβλίου που απέσπασε το 1998 το βραβείο Μπούκερ, και της «Εξιλέωσης» που μεταφέρεται επί του παρόντος στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι. Ο μεγαλύτερος αδελφός που δεν γνωρίζει ότι έχει, ο Ντέιβ Σαρπ, ακολουθεί εντελώς διαφορετικό δρόμο: εγκαταλείπει το σχολείο στα 15 και γίνεται χτίστης.

Ο Ντέιβ Σαρπ μαθαίνει πως είναι υιοθετημένος σε ηλικία 14 ετών. Οκτώ χρόνια αργότερα, θα χάσει τη θετή του μητέρα. Στις επίμονες ερωτήσεις του για τους βιολογικούς γονείς του, όμως, ο θετός του πατέρας απαντά μόνο: «Σε πήραμε από μία εφημερίδα». Κάποια στιγμή, μετά τον θάνατό του, ο Ντέιβ Σαρπ ανακαλύπτει την επίμαχη αγγελία. Την εποχή εκείνη όμως δεν είχε μυαλό για τέτοια: «Ετοιμαζόμουν να παντρευτώ, να αγοράσω καινούργιο σπίτι, να πάρω δάνειο, οπότε δεν ασχολήθηκα περισσότερο». Όταν αποφάσισε πια να ασχοληθεί, προ πενταετίας, είχε φτάσει 60 χρόνων. Επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του Στρατού Σωτηρίας και ανακάλυψε τόσο το όνομα όσο και τη διεύθυνση της βιολογικής του μητέρας. Μέχρι να φτάσει σε αυτήν όμως η Ρόουζ Μακ Γιούαν έπασχε από Αλτσχάιμερ και δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις του- το έκανε η αδελφή της, σπάζοντας επιτέλους τον όρκο της σιωπής.

«Για μένα είναι ο αδελφός μου»


«ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ έκπληξη και μεγάλη χαρά να ανακαλύψω πως είχα έναν αδελφό», δήλωσε την Τρίτη ο Ίαν Μακ Γιούαν.

«Καλωσορίσαμε και τον Ντέιβ και την οικογένειά του στη δική μας και κρατήσαμε επαφή. Πέρυσι μάλιστα πήγαμε στον γάμο της κόρης του. Λυπάμαι μόνο που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει τους γονείς μας». Μέχρι τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του σπιτιού των Μακ Γιούαν, στο Όξφορντσαϊρ, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων (!) από το δικό του, ο Ντέιβ δεν είχε ακούσει ποτέ το όνομα Ίαν Μακ Γιούαν. Σήμερα πια έχει διαβάσει όλα του τα βιβλία. Όπως λέει όμως «και οδοκαθαριστής να ήταν δεν θα είχε καμία σημασία. Για μένα είναι ο αδελφός μου». Αν και από ό,τι φαίνεται διαθέτει και ο ίδιος το «γονίδιο»: επί του παρόντος, γράφει ένα βιβλίο για τη ζωή του με τίτλο «Πλήρης αποποίηση».