Μέχρι τη… βρετανική κυβέρνηση έχει φτάσει ο σάλος που έχει δημιουργηθεί για τα κρούσματα ρατσισμού που έχουν εκδηλωθεί στα πλαίσια του τηλεριάλιτι Celebrity Βig Βrother (Μεγάλος Αδελφός Διασημοτήτων). Αιχμή του δόρατος είναι μία 31χρονη Ινδή, από τα μεγαλύτερα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Μπόλιγουντ.
Στους 20.000 ανήλθε ο αριθμός των Βρετανών τηλεθεατών οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η πασίγνωστη στη χώρα της Ινδή ηθοποιός Σίλπα Σέτι υφίσταται ρατσιστική μεταχείριση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες εγκλείστους στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού. Μάλιστα τόσο έντονες

ΣΙΛΠΑ ΣΕΤΙ

Οι άλλοι παίκτες χλευάζουν την Ινδή ηθοποιό, την καταγωγή και τις διατροφικές της συνήθειες 

ήταν οι διαμαρτυρίες, που η αρμόδια βρετανική αρχή εποπτείας των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες περί ρατσισμού των άλλων παικτών εις βάρος της συμπαίκτριάς τους. Οι συμπαίκτες και οι συμπαίκτριες της νεαρής ηθοποιού έχουν κοροϊδέψει την ηθοποιό, τις διατροφικές της συνήθειες και την ινδική καταγωγή της. Μεταξύ άλλων, την έχουν αποκαλέσει «σκυλί», ενώ έχουν επανειλημμένως πει πως δεν θέλουν να αγγίζει το φαγητό τους. Αντικατοπτρισμός

«Αυτό που συμβαίνει στον Μεγάλο Αδελφό είναι απλώς ο αντικατοπτρισμός της δυτικής κοινωνίας», τόνισε ο κορυφαίος παραγωγός ταινιών του Μπόλιγουντ, Μαχές Μπατ. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Δύσης των διακρίσεων που μπορείτε να δείτε στους δρόμους του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης». Θαυμαστές της Σέτι διαδήλωσαν στους δρόμους της ανατολικής ινδικής πόλης Πάτνα για να διαμαρτυρηθούν για την «ταπείνωσή» της. Έκαψαν μάλιστα και ψάθινα ομοιώματα των συμπαικτών της. Στις φραστικές επιθέσεις που δέχεται η νέα κοπέλα αναφέρονται τον τελευταίο καιρό τα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, με εικόνες της Σέτι να πρωταγωνιστούν στις τηλεοπτικές εκπομπές, στις ειδήσεις και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το θέμα έλαβε πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις, με τον υπουργό Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης της Ινδίας να ζητεί από τη Σέτι να εμφανιστεί ενώπιον της ινδικής πρεσβείας στο Λονδίνο και να αναφερθεί λεπτομερειακά στα όσα έχει υποστεί μέσα στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού. «Θα πρέπει να καταλάβει πως έχει γίνει στόχος ρατσιστικών σχολίων στο παιχνίδι και πως στόχος δεν είναι μόνον η ίδια, αλλά το ίδιο το χρώμα της επιδερμίδας της και η χώρα της», τόνισε.

Ο υπουργός, οι βουλευτές και η αστυνομία


Η ΥΠΟΘΕΣΗ έφτασε μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας- και εν αναμονή πρωθυπουργό- Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, παραδέχτηκε πως έχει ακούσει σωρεία διαμαρτυριών από τηλεθεατές του ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού. Ο σάλος για την απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον της Σέτι έχει παρασύρει και την Κάτω Βουλή του Βρετανικού Κοινοβουλίου και η βρετανική αστυνομία διερευνά δύο e-mails που εστάλησαν στο Channel 4, το οποίο προβάλλει το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι, τα οποία περιέχουν «αόριστες απειλές εναντίον μιας σειράς εκ των συμπαικτών της κοπέλας».

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφωνούν, λέγοντας πως το να κοροϊδέψει κανείς την προφορά του άλλου δεν συνιστά ρατσισμό και ότι είναι η ομορφιά και το στυλ της Σέτι που έχει προκαλέσει τις επιθέσεις και την κακή συμπεριφορά απέναντί της και όχι το χρώμα του δέρματός της (ότι είναι Ινδή).

«Πιστεύω ότι δεν πρόκειται ακριβώς για ρατσισμό», σημείωσε ένας αναγνώστης στην ιστοσελίδα του ΒΒC. «Θα το θεωρούσα ένδειξη ιδιαίτερα έντονης αντιπαλότητας μεταξύ γυναικών, ιδίως σε ένα τόσο αφύσικα κλειστοφοβικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του Μεγάλου Αδελφού». Ορισμένοι άλλοι ακόμα πιστεύουν ότι ο όλος σάλος έχει δημιουργηθεί με στόχο την περαιτέρω αύξηση της θεαματικότητας του τηλεοπτικού παιχνιδιού.