Είδος υπό εξαφάνιση τείνουν να γίνουν οι νέες γυναίκες στην επαρχία της Ανατολικής Γερμανίας. Γι΄ αυτό και όλο και περισσότεροι Ανατολικογερμανοί διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία για την αναζήτηση συντρόφου.

Τι φταίει; Η ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο- παράγοντες που σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα των γυναικών, δεν τις επιτρέπουν να... κάνουν υπομονή.

Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Πρέπει όμως να περάσεις στην Πολωνία για να τις βρεις. Ο Γκίντχερ Πατ, για παράδειγμα, είναι 23 χρόνων, άνεργος και μερικά κιλά επάνω του... περισσεύουν. Σίγουρα δεν είναι ο άνδρας που οι περισσότερες Πολωνές είχαν ονειρευτεί. Δεν το βάζει κάτω, όμως, κι έτσι, κάθε Σαββατοκύριακο, οδηγεί

ΣΤΟ ΠΑΣΕΒΑΛΚ

Σε κάθε 100 άνδρες, αντιστοιχούν 74 γυναίκες. Στις γύρω πόλεις η διαφορά στα ποσοστά φτάνει στο 36%

55 χλμ. για να φτάσει στο Στετίνο της Πολωνίας από το Πάσεβαλκ- μια μέση πόλη στα ανατολικά της Γερμανίας- και να γνωρίσει κορίτσια στο μπαρ «Λούνα» ή στο «Προπαγάνδα». Δεν είναι ότι το θέλει. Πρέπει να το κάνει. Για κάθε 100 άνδρες από 18 ώς 30 ετών στο Πάσεβαλκ, υπάρχουν 74 γυναίκες. «Αν μιλήσουμε με βάση τη στατιστική, είμαι χαμένος», παραδέχεται. Ποτέ δεν είχε κορίτσι. Μεγάλες διαφορές
Δεν είναι και ο μόνος. Σε όλη την Ανατολική Γερμανία, οι νέοι άνδρες πλειοψηφούν αριθμητικά έναντι των κοριτσιών ή των... υποψήφιων συζύγων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν λιγότερες νέες γυναίκες. Και στις πόλεις γύρω από το Πάσεβαλκ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: η διαφορά στα ποσοστά ανδρών- γυναικών, υπέρ των ανδρών, φτάνει στο 36%.

Πού πήγαν όμως όλες οι γυναίκες; «Για να κατανοήσουμε την σημερινή κατάσταση στην περιοχή- επισημαίνει ο καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας Βόλφγκανγκ Βάις- θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα: πρώτον, από οικονομική άποψη, η Ανατολική Γερμανία μετά την ενοποίηση είναι σε τέλμα. Επίσημα, η ανεργία φτάνει στο 25%. Ανεπίσημα, όμως, προσεγγίζει το 60%. Και δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως υπάρχουν τα κατάλοιπα του κομμουνιστικού παρελθόντος, και δεν είναι όλα αρνητικά».

Για παράδειγμα, η ισότητα των δύο φύλων στην εκπαίδευση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν προτεραιότητα, την ώρα που στη Δύση ο ρόλος των γυναικών ήταν ακόμη υπό εξέταση. Επίσης, η νομιμοποίηση το 1972 των αμβλώσεων και της χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού, οδήγησαν «στη σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών, γυναικών που ήταν καλά μορφωμένες και είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση στον κόσμο της εργασίας. Αυτό πέρασε και στις κόρες τους, στις νεώτερες γενιές». Ο Ράινερ Κλίνγκζολτζ, από το Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου, συμφωνεί με τον καθηγητή Βάις: «Στην Ανατολική Γερμανία είναι οι γυναίκες που μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερη ζωή. Οι άνδρες μένουν πίσω». «Τα αγόρια τεμπελιάζουν πιο πολύ απ΄ ό,τι τα κορίτσια, έτσι είναι πιθανότερο να μείνουν εδώ», λέει και η 18χρονη Φραντζέσκα Νίκελτ, που κάνει σχέδια για σπουδές στο Βερολίνο στη φυσικοθεραπεία. Η φίλη της Τζουλιάνα Σελτ, δεν αποκλείει και το εξωτερικό: «Μόναχο ακόμη και Λονδίνο». «Τα αγόρια εδώ είναι αλκοολικά και βρίσκονται στο περιθώριο. Αν κοιτάξετε και τα ποσοστά της εγκληματικότητας, θα δείτε πως είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο».

© Τhe Τimes, 2007
Αύξηση της δημοτικότητας της ακροδεξιάς

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ Μπέρναρντ Νάουκ από το Πανεπιστήμιο Τσέμνιτζ προειδοποιεί πως η απουσία γυναικών θα οδηγήσει σύντομα σε αύξηση των κρουσμάτων βίας και στη διαμόρφωση μιας νέας κατώτερης κοινωνικής τάξης ανδρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ακόμη στοιχείο που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι ότι πέρυσι, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΡD), νεοναζιστικών αποχρώσεων, εμφανίστηκε ενισχυμένο στο Πάσεβαλκ, αποσπώντας το 10% των ψήφων ενώ σε άλλες πόλεις το ποσοστό του κυμάνθηκε στο 30%. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την απουσία γυναικών; Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η έλλειψη γυναικών και η δυσκολία στην αναζήτηση συντρόφου καθιστά τους άνδρες περισσότερο επιθετικούς και ταυτόχρονα επιρρεπείς στον μιλιταρισμό. Δεν είναι δηλαδή μόνο η φτώχεια και οι στερήσεις οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές...

Οι προβληματισμοί αυτοί, όμως, δεν επηρεάζουν τους 20χρονους Ρίσε και Χάιν. Δίπλα, ο φίλος τους Νορμ είναι επίσης αδιάλλακτος: «Θα μείνω εδώ, με τους φίλους μου», λένε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Και φαίνεται στα μάτια τους ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το εννοούν.


Η αναλογία ανδρών και γυναικών στον κόσμο

106 άνδρες ανά 100 γυναίκες Οι οικογένειες προτιμούν τα αγόρια από τα κορίτσια, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και κοινωνικούς. Αυτό οδήγησε σε επιλεκτικές αμβλώσεις. ΚΙΝΑ
106 άνδρες ανά 100 γυναίκες Η πολιτική του «ενός παιδιού» ουσιαστικά αποτρέπει την απόκτηση περισσοτέρων από ένα παιδί στις αστικές και στις αγροτικές περιοχές. Όπως και στην Ινδία, προτιμούν τα αγόρια.

ΚΑΤΑΡ
187 άνδρες ανά 100 γυναίκες Η ευρύτερη Μέση Ανατολή έχει τη μεγαλύτερη διαφορά στην αναλογία ανδρώνγυναικών. Υπάρχει θνησιμότητα των κοριτσιών, καθώς οι γονείς φροντίζουν περισσότερο τα αγόρια, ενώ είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των αρρένων ξένων εργατών ΧΩΡΕΣ G7
(Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία) 95-98 άνδρες ανά 100 γυναίκες Αν και ως έμβρυα τα αγόρια πλειοψηφούν έναντι των κοριτσιών, οι γυναίκες ζουν συνήθως περισσότερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από