Εδώ και 60 χρόνια οι δείκτες του δείχνουν πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα σε μια πυρηνική καταστροφή. Χθες οι επιστήμονες μετακίνησαν τον λεπτοδείκτη του ρολογιού της Αποκάλυψης δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα.

Έδειξαν έτσι πως βρισκόμαστε μπροστά στη σοβαρότερη απειλή εδώ και 20 χρόνια.


Πέντε χρόνια τώρα διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, τη διεθνή τρομοκρατία στις δυτικές πρωτεύουσες και τις χώρες που παίρνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για την εσωτερική ασφάλειά τους. Τώρα οι αφύσικες κλιματικές μεταβολές και η πετρελαϊκή ανασφάλεια ωθούν τις χώρες στην πυρηνική ενέργεια- κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους κινδύνους

ΧΤΥΠΑ… ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Το «ρολόι» επινοήθηκε από τους ατομικούς επιστήμονες του Σικάγου το 1947, την αυγή της πυρηνικής εποχής

από πυρηνικά όπλα σε ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.

Χθες το ρολόι της Αποκάλυψης, το οποίο επινοήθηκε από τους ατομικούς επιστήμονες του Σικάγου το 1947, την αυγή της πυρηνικής εποχής, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ένιωθαν οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη: ότι ο κόσμος σήμερα βρίσκεται πιο κοντά σε έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Ο Στίβεν Χόκινγκ

Επιστήμονες έσπρωξαν χθες τους δείκτες του ρολογιού δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα, δηλαδή πιο κοντά στην πυρηνική αποκάλυψη και την περιβαλλοντική καταστροφή. Ήταν η τέταρτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που οι δείκτες του ρολογιού έκαναν ένα άλμα μπροστά, αυτή τη φορά από τις 11.53 στις 11.55 πριν από τα μεσάνυχτα, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται ότι οδηγούμαστε σε δεύτερη πυρηνική εποχή, κυρίως εξαιτίας του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. «Οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από τις κλιματικές μεταβολές είναι το ίδιο σοβαροί με εκείνους από τα πυρηνικά», λέει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων. Ο κοσμολόγος και μαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τα κλιματικά συστήματα με τρόπους που μπορεί ν΄ αλλάξουν για πάντα τη ζωή στη Γη».

Την απόφαση για τη μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού παίρνουν διακεκριμένοι επιστήμονες. Από τότε που ρυθμίστηκε πρώτη φορά επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, το 1947, οι δείκτες του έχουν μετακινηθεί 18 φορές. Πιο κοντά στα μεσάνυχτα- μόλις δύο λεπτά- είχε έρθει το 1953, μετά την επιτυχημένη δοκιμή υδρογονοβόμβας από τις ΗΠΑ. Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δείκτες του είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 17 λεπτών από τα μεσάνυχτα.

Ιράν: «Εμείς θα συνεχίσουμε»


«ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΙΘΑΝΗ» θεωρεί το Ιράν μια επίθεση εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, αλλά είναι προετοιμασμένο γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Σαϊντί. Τους τελευταίους μήνες Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα αεροπορικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν για να σταματήσουν το πρόγραμμά του. Ο Σαϊντί επανέλαβε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του πυρηνικού προγράμματός της, ειδικά τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Ακόμη και αν υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι χειρότερες αποφάσεις, εμείς έχουμε αρχίσει τις εργασίες και θα τις συνεχίσουμε».