ΤΙ ΤΡΑΓΙΚΑ αντιφατικό: ο ένας να ικετεύει για θάνατο και ο άλλος να λαχταράει ακατάπαυστα τη ζωή. Και οι δύο σημαδεμένοι από την ίδια ζοφερή μοίρα. Ο πρώτος καθηλωμένος στην κλίνη του από μυϊκή δυστροφία, ο δεύτερος από τα πέντε του με την ίδια εικόνα χαραγμένη στα μάτια: το παγερό, ξέθωρο δωμάτιο νοσοκομείου, που τον τύλιξε, ανίκανος να κινηθεί, χτυπημένος από πολιομυελίτιδα. Από τα πέντε χρόνια του και ήταν πια πενήντα! Ο ένας προσκαλούσε τον θάνατο και τον θάνατο αντάμωσε λίγες μέρες πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων. Ο άλλος πάλευε για τη ζωή και η ζωή τού χάρισε κάποιο χαμόγελο λίγες μέρες πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων.

Και των δύο οι επιθυμίες πραγματοποιήθηκαν: ο πρώτος «ταξίδεψε» απαλά όπως το γύρεψε με προπομπό του έναν γιατρό. Ο δεύτερος εγκατέλειψε το λίκνο του, με οδηγό του το Διαδίκτυο! Πληκτρολογώντας με τα πόδια, αγκάλιασε τη ζωή που του είχε γυρίσει την πλάτη.

Κι εμείς πολύ συγκινηθήκαμε, αλλά βιαστήκαμε να προσπεράσουμε το θέμα. Γιατί εμείς… Εμείς είχαμε να νοιαστούμε αν θα γίνουν εκλογές εφέτος ή του χρόνου, να χάσουμε τον ύπνο μας αν θα μας κυβερνήσει ο μεν ή ο δε ανακυκλώσιμος άρχοντας. Εμείς είχαμε τον νου μας να μη χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο από τον επιθανάτιο ρόγχο του εξευτελισμένου, στο λυκόφως του, δικτάτορα. Εμείς είχαμε τον δικό μας μοναδικό τρόπο για να λέμε ότι ζούμε: Με την έγνοια του άρθρου 16, με την αγιάτρευτη κλειστοφοβία μας στον «ανελκυστήρα» του Χρηματιστηρίου, με τις εμμονές- διδαχές του Αρχιεπισκόπου μας, με τα μικρά που μας χαλάνε και τα μεγάλα που μας φτιάχνουν… Νιώθαμε και ήμασταν οι δυνατοί. Άλλωστε, οι δυνατοί μοιράζονται τις χαρές του κόσμου, οι άλλοι, οι αδύναμοι, χαμογελούν εισπράττοντας το μέρισμά τους από την ελπίδα· ένα ποσοστό έστω.

Κι όμως αυτοί, «οι άλλοι», είναι οι δυνατοί, οι πραγματικοί. Αυτοί που χτυπούν τον θάνατο στον ώμο και κατηφορίζουν στο μονοπάτι που ποτέ δεν σεργιάνισαν, αυτοί που προδομένοι από τα χέρια γητεύουν τα πόδια τους, τα κάνουν χέρια και ανοίγουν το πιο φωτεινό παράθυρο της ζωής τους, αποδίδοντας με την πράξη τους συγχώρεση στα Θεία αμαρτήματα.