Στον αυτόματο πιλότο η Αντιτρομοκρατική

 


Στα τυφλά κινείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ η Τask Force υπό τον στρατηγό Σύρο, που η δημιουργία της εξαγγέλθηκε με απόφαση Καραμανλή, απλώς παραμένει στα χαρτιά.


Είναι χαρακτηριστικό πως ανώτεροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, που εξ ορισμού θα έπρεπε να συμμετέχουν λόγω θέσης και αρμοδιοτήτων στη Δύναμη Κρούσης αναρωτιούνται… ποιοι την απαρτίζουν. «Μήπως γνωρίζετε να μας πείτε ποιοι τελικά συμμετέχουν σε αυτό το Τask Force;», ρωτούσαν τους δημοσιογράφους δείχνοντας όλο το μέγεθος της σύγχυσης που επικρατεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το νέο συντονιστικό όργανο, που συστήθηκε το πρωί της Παρασκευής από τον Βύρωνα Πολύδωρα και κατόπιν πρωθυπουργικής εντολής, θεωρήθηκε προς στιγμήν από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ως το «όπλο» που θα κάλυπτε τις ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες οδήγησαν τους τρομοκράτες απέναντι από την είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας.

Ωστόσο σύσκεψη των μελών της ομάδας δεν έχει γίνει ακόμη και όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Υπηρεσίας «ουσιαστικά λειτουργούμε με αυτόματο πιλότο από την προηγούμενή μας εμπειρία στην εξάρθρωση της 17Ν. Τουλάχιστον όσοι γνωρίζουμε πώς γίνεται αυτό».

Εκνευρισμός για τα φυλλάδια

Όπως περιγράφουν την κατάσταση αξιωματικοί της Υπηρεσίας με εμπειρία από την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ «είναι προφανές πως ορισμένοι θεώρησαν την Τask Force ως ένα παιχνιδάκι με το οποίο μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους». Στα ανώτερα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής χθες επικρατούσε εκνευρισμός ύστερα από την πρωτοβουλία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να τυπωθούν και να μοιραστούν ερωτηματολόγια σε πολίτες για το αν είδαν κάτι το πρωινό της Παρασκευής, χωρίς να ερωτηθούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας.

Στην Αντιτρομοκρατική καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί μια περισσότερο συντεταγμένη εικόνα της Υπηρεσίαςτουλάχιστον απέναντι στους Αμερικανούς. Συνομιλητές της πρεσβείας εμφανίζονται ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Στέλιος Σύρος, που έχει οριστεί και επικεφαλής της Τask Force αλλά και ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Γρηγόρης Μπαλάκος. Ωστόσο δεν λείπουν οι… τρικλοποδιές μέσα στην Αντιτρομοκρατική, αποτέλεσμα ενός άτυπου εμφυλίου που υπάρχει μεταξύ των παλιών και των νέων στελεχών.

Βοήθεια από πολίτες


Στους πολίτες απευθύνεται η Αντιτρομοκρατική ζητώντας πληροφορίες για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Έχουν ήδη τυπωθεί 4.000 φυλλάδια με σκοπό να μοιρασθούν πόρτα πόρτα, ενώ η Υπηρεσία επαναφέρει την τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών

Στην Κρήτη ψάχνουν για την «πηγή» της ρουκέτας


ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν με αγωνία όλο το οπτικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί. «Δεν μας έχουν δοθεί ακόμη οι αναλύσεις των βιομετρικών χαρακτηριστικών των τρομοκρατών για να τις αντιπαραβάλουμε με τις δικές μας βάσεις δεδομένων», παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια, ιδιαίτερα από την πλευρά του υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για τη στάση των Αμερικανών και να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται στην Κρήτη για να εντοπίσει την «πηγή», τους λαθρεμπόρους όπλων δηλαδή, που φέρεται ότι έχουν προμηθεύσει με αντιαρματικές ρουκέτες RΡG-7 χασισοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική, στην Κρήτη κατέληξε αριθμός RΡG-7 προερχόμενος από στρατόπεδο της Αλβανίας που λεηλατήθηκε το 1997.

Η Ελληνική Αστυνομία τύπωσε και άρχισε ήδη τη διανομή φυλλαδίου πόρτα πόρτα, καθώς και σε διερχομένους και εργαζομένους γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν ό,τι πληροφορία έχουν για την υπόθεση.

Επίσης αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής με περισσότερα από 4.000 άτομα που κινούνται ή μένουν στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας και επίσης έχουν εξετάσει περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα, δίχως όμως να έχει προκύψει κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών.

Πολύδωρας κατά Δημοσχάκη

Η χθεσινοβραδινή διαρροή ότι ταυτοποιήθηκε ένας εκ των τρομοκρατών χρεώθηκε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιο Δημοσχάκη και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Βύρωνα Πολύδωρα που μίλησε για «ασύστολα ψεύδη», ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καλούσαν συναδέλφους τους και… δημοσιογράφους για να βεβαιωθούν αν πρόκειται για αληθινή είδηση ή παραπληροφόρηση!

Μετράει επικριτές στην κυβέρνηση ο Πολύδωρας


«ΠΕΡΙΜΕΝΩ μεγαλύτερη ευκρίνεια από τους Αμερικανούς», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Βύρωνας Πολύδωρας, επιβεβαιώνοντας αυτό που από την πρώτη στιγμή αρνείται να παραδεχθεί η κυβέρνηση. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, στην Ελληνική Αστυνομία. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διευκρινίζει πως «οι Αμερικανοί διαθέτουν ενδεχομένως καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια από τα δικά μας και μπορούν να πραγματοποιήσουν ποιοτικότερες αναλύσεις στα στοιχεία που κατέγραψαν οι κάμερες». Πηγές όμως της Αντιτρομοκρατικής επισημαίνουν πως «δίχως τη βιομετρική ανάλυση από τις 2 κάμερες της πρεσβείας που “έβλεπαν” την οδό Λαμψάκου, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν». Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής ανέλυσε τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και τα όσα καταγράφηκαν από κάμερες που βρίσκονται σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Λαμψάκου, χωρίς όμως να προκύψει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα των τρομοκρατών.

Ο «αδύναμος κρίκος»

«Τα δεδομένα που είχα όταν είπα ότι βρισκόμαστε στα 4/5 του δρόμου για τη σύλληψη της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών διαφέρουν κατά πολύ από τα σημερινά», παραδέχεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που μετράει αρκετούς επικριτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σχεδόν κανέναν υποστηρικτή. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο Βύρωνας Πολύδωρας θεωρείται ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης και όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «στον Βύρωνα τώρα δεν θα συγχωρεθεί ούτε καν απόδραση κρατουμένου». Τι του χρεώνει το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι είχε καλλιεργήσει ένα αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας όσον αφορά τους κινδύνους τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ο ίδιος σήμερα φαίνεται να το παραδέχεται και αναζητεί τα χαμένα «βήματά» του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πεισματικά αρνείται να αποδεχθεί τα λάθη του στη στελέχωση της Αντιτρομοκρατικής, ενώ κύκλοι του μεταφέρουν την οργή του για τον αρχηγό τής ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, τον οποίο θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Σχέδιο «Μεγάλος Αδελφός»


Εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων με την καταγραφή εικόνας και ήχου από τις σούπερ κάμερες των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που θα επιτραπεί η χρήση των καμερών αυτών για «λόγους ασφαλείας».


Κυβερνητικά στελέχη, μετά το χτύπημα της περασμένης Παρασκευής, δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο παράδειγμα της Βρετανίας, που έχει βασίσειόπως λένε- την αντιτρομοκρατική της θωράκιση στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός μεγάλου δικτύου καμερών, που έχουν τη δυνατότητα καταγραφής και ανίχνευσης βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Έως τώρα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει χάσει τη δικαστική μάχη με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την παραμονή των 293 σούπερ καμερών που μπήκαν στους δρόμους της Αθήνας και γύρω από «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις και κτίρια την περίοδο των Ολυμπιακών

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Η μεγαλύτερη «ευελιξία» στη χρήση τους, με την άρση των απαγορεύσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου παρακολουθήσεων

Αγώνων- παράλληλα με άλλες 49 κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας που λειτουργούν σε κεντρικές λεωφόρους. Οι τελευταίες είναι οι μόνες που επιτρέπεται πλέον να λειτουργούν στην Αθήνα και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να διευκολύνουν αποκλειστικά τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστήριζε σθεναρά ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καμερών «βοηθά μόνο τους παρανόμους» και με δεδομένο ότι «ήταν μια πολύ ακριβή επένδυση στον τομέα της ασφάλειας, δεν μπορεί να παραμείνουν σε αποθήκες».

Το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν ότι η ύπαρξη των καμερών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους τυχόν σχεδιάζουν κάποιο έγκλημα ή ότι μπορούν να καταγράψουν μια τέτοια ενέργεια και αυτή η καταγραφή να οδηγήσει στη σύλληψη του δράστη.

Παρά τις απαγορευτικές αποφάσεις της Αρχής και τη γενική κατακραυγή για τη χρήση των καμερών, διακαής πόθος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι και παραμένει η αύξηση του αριθμού τους στους δρόμους, αλλά και η μεγαλύτερη «ευελιξία» στη χρήση τους, με την άρση των απαγορεύσεων, ώστε οι διωκτικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας μεγαλύτερου δικτύου παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή καθηγητή Πληροφορικής κ. Γιάννη Βενέρη, ποτέ δεν έγιναν γνωστές οι πραγματικές δυνατότητες των καμερών που προμηθεύτηκε μέσω του συστήματος C4Ι, αφού ποτέ δεν ανακοινώθηκαν οι τεχνικές τους δυνατότητες. «Ενδεχομένως να έχουν υπερεκτιμηθεί αυτές οι δυνατότητες», λέει ο κ. Βενέρης, προσθέτει όμως ότι «έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ζουμ, ώστε να διαβάζουν αριθμούς και πινακίδες κυκλοφορίας, όπως επίσης έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν ή να μεταδίδουν ήχο».

Αποστάσεις δημάρχων

Σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αναφορές στο θέμα της χρήσης καμερών στους δρόμους πήρε χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Η κοροϊδία δεν μου αρέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, σχολιάζοντας το γεγονός πως «έπρεπε να περάσουν δυο-τρία 24ωρα για να μάθουμε ότι τελικά υπήρχαν κάμερες στην πρεσβεία της Αμερικής». Ο ίδιος τόνισε πως «εάν για κάποιους λόγους πρέπει να υπάρχουν, να μας το πουν ξεκάθαρα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να πούμε όχι στον “Μεγάλο Αδελφό”, να το πούμε και είμαι μέσα και εγώ».

Κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση ηλεκτρονικών καμερών εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας. «Δεν μπορώ παρά να είμαι υπέρ της πλήρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως «σημασία έχει ποιος διαχειρίζεται, ποιος βλέπει αυτές τις κάμερες και ποιος βλέπει αυτές τις ύποπτες κινήσεις». Και τόνισε: «Εάν μπούμε στη διαδικασία να εξετάζουμε το πού πηγαίνει ο καθένας, τι εφημερίδα αγοράζει και εάν καπνίζει ή όχι, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος».

Πώς λειτουργούν οι κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας


Οι 49 κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας, οι οποίες αποτελούν τα «μάτια» της ΕΛ.ΑΣ. στις κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας, λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έτσι, οι κάμερες απαγορεύεται να:

● Λειτουργούν στη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών, όταν δηλαδή η κυκλοφορία έχει διακοπεί ● Λαμβάνουν και να καταγράφουν ήχους και συνομιλίες ● Μεταδίδουν τα δεδομένα και σε άλλεςπλην της Τροχαίαςαστυνομικές υπηρεσίες ● Καταγράφουν εικόνες από την είσοδο ή το εσωτερικό κατοικιών και άλλων κτιρίων ● Διατηρούν τα δεδομένα που καταγράφουν πάνω από μία εβδομάδα

Επιστρέφει η καμερο… υστερία


Άλλοθι στην περιορισμένη χρήση των ηλεκτρονικών καμερών στους δρόμους της Αθήνας αναζητεί τώρα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία.


Κ ορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση από το τρομοκρατικό χτύπημα και την υποβάθμιση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ανοίγουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία επιχειρούν ουσιαστικά να μετατοπίσουν και την ευθύνη για τη ρουκέτα που έπληξε την πρεσβεία των ΗΠΑ. Τα ίδια στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νομοθετικών ή άλλων μέτρων ώστε να λειτουργήσει ένα γενικευμένο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην πρωτεύουσα.

Με την επίθεση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την απόφασή της να επιτρέψει τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο σε κεντρικούς οδικούς κόμβους και αποκλειστικά για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, τα κυβερνητικά στελέχη ασκούν ουσιαστικά πολιτική πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να αναστείλει την επίμαχη απόφαση της Αρχής. Αίτηση αναστολής, ως γνωστόν, έχει υποβάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η υπόθεση εκκρεμεί σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

«Στην πρώτη γραμμή»

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που τον συνοδεύουν στην τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, παραδέχονταν χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια αντίδρασης πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Προσέθεταν ωστόσο ότι δεν μπορούν οι Ανεξάρτητες Αρχές να βάζουν εμπόδια σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και την εικόνα της χώρας. Και τόνιζαν ότι το ζήτημα των καμερών περνά στην πρώτη γραμμή, στο νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση.

Στο κλίμα αυτό κινείται και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία- μέσω συνεργατών της- διαμηνύει ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες που λειτούργησαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Η κ. Μπακογιάννη παραδέχεται ότι η κυβέρνηση μετά τους Αγώνες «δεν είχε ψηλά στην ατζέντα της» τα θέματα της τρομοκρατίας και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τόσο η ίδια προσωπικά όσο και η κυβέρνηση γενικότερα δεν αντέδρασαν εξ αρχής στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Αμέλησα και αμελήσαμε να αντιδράσουμε σε αυτήν την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Π. Ευθυμίου

Στελέχη της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση μετατοπίζει τη συζήτηση στις κάμερες για να ξεφύγει από τις ευθύνες της για την επανεμφάνιση της οργανωμένης τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως «όπου εγκαθίστανται κάμερες για λόγους ασφαλείας, οφείλουν να εγκαθίστανται με άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να τελούν υπό τις ρητές εγγυήσεις που προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα».

«Όχι» της Αριστεράς

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν δέχεται την ύπαρξη και λειτουργία καμερών παρακολούθησης εκτιμώντας ότι η χρήση τους θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα, ενώ 10 εκατομμύρια Έλληνες θα γίνουν αντικείμενο- όπως είπε- εκβιασμών. Αντίθετος με την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης είναι και ο Συνασπισμός.

Παρέμβαση ανησυχίας από Καραμανλή


ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ μήνυμα κατά της τρομοκρατίας που έστειλε από το Ζάγκρεμπ, ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής φανέρωσε την έντονη ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Η ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργατών του Πρωθυπουργού, μονοπώλησε τις συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον κ. Καραμανλή στην τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, ενώ επισκίασε και τις συναντήσεις του με τις πολιτικές ηγεσίες Κροατίας και Σλοβενίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συστράτευση» και προσέθεσε πως η κυβέρνηση σε αυτή τη μάχη «είναι, όπως κάθε δημοκρατικά συνειδητοποιημένος πολίτης, ασυμβίβαστη και αμείλικτη».

«Ναι υπό αυστηρούς όρους»


«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ τοποθέτηση καμερών σε αυστηρά επιλεγμένα σημεία για λόγους ασφαλείας, λέει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτος, επισημαίνοντας ωστόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε περίπτωση.

«Αν, με πρόσχημα την ασφάλεια, τοποθετηθούν κάμερες σε λιγοσύχναστους δρόμους ή σε σημεία όπου ουδείς λόγος το επιβάλλει, τότε θα μπορούμε να πούμε ευθέως ότι η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης θα εξακολουθήσει να προσβάλλει την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή του ατόμου», τονίζει ο κ. Αλιβιζάτος, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» στις 27.9.2004, με τον τίτλο «Οι κουτοπονηριές για τις κάμερες». Στο εν λόγω άρθρο, αφορμή του οποίου ήταν η συζήτηση για την παράταση της λειτουργίας των καμερών και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Αλιβιζάτος- που είναι και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- κατέληγε: «Ο κ. Γ. Βουλγαράκης (σ.σ.: τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) ανήκει στη νεώτερη γενιά των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που έδειχναν ότι δεν συμμερίζονται την έλλειψη ευαισθησίας, την παραδοσιακή αδιαφορία- αν όχι και την ανοιχτή περιφρόνηση- της συντηρητικής παράταξης στον τόπο μας απέναντι σε ζητήματα δικαιωμάτων του ανθρώπου. Από την καίρια θέση που σήμερα κατέχει, ήρθε η ώρα να δείξει ότι δεν του αρέσουν ούτε και οι κουτοπονηριές».

Έδωσε τη σκυτάλη ο Κουφοντίνας


Την τελευταία «προκήρυξη» της 17Ν κρατούσε στα χέρια του χθες ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που διάνθισε την απολογία του στο Εφετείο με αναφορές στους «συνεχιστές» της οργάνωσης.


OΔημήτρης Κουφοντίνας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στο τελευταίο χτύπημα κατά της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά σε πολλά σημεία της απολογίας του άφησε ανοιχτά παράθυρα για όσους συνεχίζουν την τρομοκρατική δράση της οργάνωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από αυτή τη θέση στο «εδώλιο» της Ιστορίας, στέλνω το αντάρτικο σινιάλο στους συντρόφους». Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε αμετανόητος για τη συμμετοχή του στη 17Ν και- όπως και στο πρώτο δικαστήριο- διάβασε 33 χειρόγραφες σελίδες. «Δεν έχω για τίποτα να απολογηθώ σε εσάς. Δεν διάβηκα την πόρτα της Ασφάλειας για να τεθώ στην κρίση σας, ούτε για να θέσω την ιστορία της οργάνωσης. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο να δικάσει ένα ιστορικό φαινόμενο», είπε. Και κρατώντας για τον εαυτό του ρόλο «ηγετικό», πρόσθεσε πως απολογείται και λογοδοτεί μόνο στον λαό, ενώ άσκησε και κριτική στην Αριστερά ισχυριζόμενος ότι «απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση και την επέλεαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και του νέου, αποκοιοκρατικού τύπου, ιμπεριαλισμού βρέθηκε ανέτοιμη και βυθίστηκε σε βαθιά θεωρητική, προγραμματική και οργανική κρίση».

Ο επίλογος της απολογίας του ήταν ακόμη μία επανάληψη της σκηνής από την πρώτη δίκη. Ο «Λουκάς», όπως ήταν η κωδική του ονομασία, έκλεισε την απολογία του με ένα ποίημα, απαγγέλλοντας στίχους όχι του Κωστή Παλαμά, όπως είχε κάνει πριν από τρία χρόνια, αλλά του Νικηφόρου Βρεττάκου. Θέλοντας ακόμη και την ύστατη στιγμή να στείλει το δικό του μήνυμα εκτός Κορυδαλλού, είπε πως «ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν σταματά. Συνεχίζεται».

Το ακροατήριο έπειτα από πολλές συνεδριάσεις ήταν πολυπληθές χθες στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών του Κορυδαλλού, ενώ εμφανής ήταν η απουσία των συγγενών των θυμάτων. Παρόντες μεταξύ άλλων στην απολογία του Δ. Κουφοντίνα ήταν ο γιος του, ο οποίος για πρώτη φορά πέρασε την πόρτα του δικαστηρίου, ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ, αλλά και δεκάδες φίλοι και σύντροφοι του κατηγορουμένου που μετά το τέλος της απολογίας του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν συνθήματα.

Αποχώρησε


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αμέσως μετά το τέλος της απολογίας του αποχώρησε από την αίθουσα πριν ακόμη του τεθεί οποιαδήποτε ερώτηση από τους δικαστές. «Εδώείπε- για μένα αυτή η δίκη τελείωσε. Δεν με ενδιαφέρει η απόφασή σας και δεν με αφορά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει το δίκαιο και η δικονομία σας. Άλλωστε μας αποδείξατε ότι δεν έχει ούτε για εσάς». Έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι υπερασπιστές του Δ. Κουφοντίνα, κ.κ. Γ. Κούρτοβικ και Β. Καρύδης, ζήτησαν διακοπή της δίκης για να αποφασίσουν ποια θα είναι περαιτέρω η δική τους στάση στο δικαστήριο, ενώ για σήμερα έχει κληθεί σε απολογία ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Ανέλαβε την ευθύνη και δήλωσε το τέλος της οργάνωσης


Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, χωρίς να εισφέρει κανένα νέο στοιχείο για τις πράξεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο: ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ τον πολιτικό χαρακτήρα των εγκλημάτων της οργάνωσης κατά την 27ετή διαδρομή της.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι «η επαναστατική οργάνωση 17Ν δεν υπάρχει πλέον».

ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΕΩΣ την πολιτική ευθύνη υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι η αυτονόητη πράξη για έναν επαναστάτη» και επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «σε μία επαναστατική οργάνωση κανείς δεν διατάζει κανέναν και κανείς δεν δέχεται εντολές» προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στον φερόμενο ως αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ να μιλήσει για τον ρόλο που είχαν τα μέλη στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των ενεργειών της 17Ν. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να φωτογραφίσει- κατά τις εκτιμήσεις δικηγόρων- τους Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Ξηρό και Ηρακλή Κωστάρη μιλώντας για «άπραγα παιδιά και νεομύητα μέλη που δεν θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλους- κλειδί στην οργάνωση».

ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ότι στην πορεία της οργάνωσης έγιναν λάθη, ισχυριζόμενος όμως ότι «η εμπειρία της 17Ν αποτελεί πλέον ένα τμήμα της πολύτιμης κληρονομιάς του κινήματος».

Η ρουκέτα γκρέμισε όλα τα μέτρα ασφαλείας


Σε ανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας όλων των πιθανών «στόχων»- προσώπων, αλλά και κτιρίων- οδηγείται η Αστυνομία, μετά το σοκ που προκάλεσε η ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία. Ο βαρύς οπλισμός στον οποίο απέκτησαν πρόσβαση οι τρομοκράτες, εξουδετερώνει τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, από τη στιγμή που μια τρομοκρατική οργάνωση απέκτησε τη δυνατότητα να εξοπλισθεί με αντιαρματικές ρουκέτες, όλα τα «σενάρια» πάνω στα οποία έχουν σχεδιασθεί τα μέτρα ασφαλείας αποδυναμώνονται, αφού οι ρουκέτες περνούν θωρακισμένα αυτοκίνητα και τζάμια με τις προδιαγραφές αυτών της αμερικανικής πρεσβείας. «Κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής μέσα σε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο και κανένα κτίριο δεν είναι απροσπέλαστο: από τη στιγμή που χρησιμοποίησαν μια ρουκέτα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν και δεύτερη και μάλιστα για να πραγματοποιήσουν αυτό που απείλησαν: δολοφονία», έλεγαν χαρακτηριστικά αστυνομικοί.

Φόβος για νέο χτύπημα

Για την ηγεσία και τους επιτελείς τής Αστυνομίας θεωρείται πλέον δεδομένο ότι πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια της περασμένης Παρασκευής βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας και αναμένει την προκήρυξη για την «επίσημη» ανάληψη της ευθύνης – μάλιστα όσο «καθυστερεί» η προκήρυξη τόσο δημιουργείται φόβος ότι ενδεχομένως θα προηγηθεί κι άλλο χτύπημα. Ο Επαναστατικός Αγώνας, που πρωτοεμφανίστηκε το 2003 με βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, «αναβαθμίζει» τον τρόπο δράσης του και κλιμακώνει τους στόχους του από χτύπημα σε χτύπημα. Μάλιστα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι τη ρουκέτα την απέκτησαν από δρόμους του κοινού εγκλήματος, πράγμα που για όσους μελετούν τη δράση τρομοκρατικών ομάδων αποτελεί στοιχείο «μετάλλαξης» στην έως πριν από το 2002 φυσιογνωμία

ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Ο Επαναστατικός Αγώνας είναι οργάνωση που δεν εκτιμήθηκε σωστά από την Αντιτρομοκρατική πως «ήρθε για να μείνει»

των ελληνικών οργανώσεων.

Η Αντιτρομοκρατική, ωστόσο, στη μετά 17 Νοέμβρη εποχή, δεν υπολόγισε και δεν εκτίμησε σοβαρά την οργάνωση, παρά το γεγονός ότι η κλιμάκωση της δράσης της αποτυπωνόταν και στις προκηρύξεις της, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη- μετά τη βομβιστική επίθεση, με στόχο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Αυτό που ξεκαθάρισαν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου οι τρομοκράτες ήταν ότι δεν διστάζουν να σκοτώσουν: «Η μόνη δικαιοσύνη που θα μπορούσε να αποδοθεί θα ήταν η εκτέλεση του Βουλγαράκη. Κι αν αποτύχαμε τώρα λόγω μιας άτυχης συγκυρίας, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχουμε την επόμενη φορά που θα επιλέξουμε να χτυπήσουμε κάποιο κάθαρμα της πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας», ανέφεραν κυνικά. Σε άλλο σημείο της ίδιας προκήρυξης μάλιστα, οι τρομοκράτες «απαντούσαν» εξίσου κυνικά στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το συγκεκριμένο χτύπημα, κοντά σε σχολείο: «Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να κινδυνεύσουν παιδιά, ούτε κανείς άλλος- εννοείται ότι δεν μας απασχολούσε η σύζυγος του υπουργού ή τα παιδιά του».

Είναι πιο επικίνδυνοι

Για εκείνους που παρακολουθούν το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα όμως, ο Επαναστατικός Αγώνας δεν είναι μια οργάνωση που γεννήθηκε «ξαφνικά». Πρόκειται για ένα μόρφωμα που άρχισε να δημιουργείται ήδη από τη δεκαετία του ΄90 και κυρίως μετά τη «σιγή» του ΕΛΑ το ΄96, που «ήρθε για να μείνει». Σε αντίθεση με τους «παππούδες» της 17Ν και του ΕΛΑ, οι τρομοκράτες της νέας γενιάς δεν ενδιαφέρονται για την απόκτηση κοινωνικού «ερείσματος», γεγονός που τους καθιστά περισσότερο επικίνδυνους. Ταυτόχρονα, αν και υπάρχουν στοιχεία μιμητισμού ως προς τη δομή των προκηρύξεων των «παλιών», και με τη χρήση όρων και φρασεολογίας που παραπέμπουν στις προκηρύξεις του παρελθόντος, εντούτοις η δράση τους δεν ξεκινά από σκέψεις και κρίσεις για το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά η πορεία είναι «αντίστροφη».

Έρχονται δύο σούπερ κοριοί που θα ακούν ταυτόχρονα 3.000 «στόχους»


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ στην απόκτηση δύο σούπερ κοριών βρίσκονται ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Μεγάλου Αδελφού για τον έλεγχο της δραστηριότητας «ύποπτων πολιτών» σε όλο το φάσμα των επικοινωνιών τους. Με τα δύο νέα γιγαντιαία συστήματα, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα μπορούν να ακούν ταυτόχρονα πάνω από 3.000 «στόχους» η κάθε υπηρεσία και να καταγράφουν και να αποθηκεύουν το σχετικό υλικό. Εκτός από την καταγραφή του ήχου από σταθερά, κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα, οι σούπερ κοριοί έχουν επίσης τη δυνατότητα υποκλοπής και καταγραφής εικόνας (από ΜΜS, τηλεδιασκέψεις κ.λπ.) και e-mail. Σε κάθε «ύποπτο» θα μπλοκάρονται μέχρι και 10 μέσα επικοινωνίας- τηλέφωνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, site κ.λπ.

Η διαδικασία απόκτησης των δύο κοριών άρχισε την άνοιξη του 2005 και την αξιολόγηση/ επιλογή ανέλαβε, λόγω ειδικών γνώσεων, επιτροπή της ΕΥΠ. Μετά την πρώτη αξιολόγηση

ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

καταγραφής ήχου σταθερών και κινητών τηλέφωνων, υποκλοπής εικόνας και e-mail

προκρίθηκαν τρεις τύποι (ευρωπαϊκοί) με παρόμοιες δυνατότητες αλλά διαφορετικές τιμές: 2,5 εκατ. ευρώ, 3,9 εκατ. ευρώ και 4,9 εκατ. ευρώ ο κάθε ένας. Προ ολίγων μηνών έγινε νέα προσφορά αλλά απερρίφθη λόγω κόστους. Σ΄ αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για έκπτωση τιμής στους τρεις προκριθέντες τύπους. Η απόκτηση των σούπερ κοριών στηρίζεται νομικά σε Προεδρικό Διάταγμα του Μαρτίου 2005 που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου, Αν. Παπαληγούρα, Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη και Π. Δούκα. Αφετηρία της δράσης του νέου Μεγάλου Αδελφού είναι η υποχρέωση- βάσει απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου- των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να καταγράφουν και να διατηρούν για 6-12 μήνες τηλεφωνικά και ιντερνετικά δεδομένα των πελατών τους, όπως αριθμούς εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, διάρκεια- όχι όμως το περιεχόμενο. Τη δουλειά αυτή, με άδεια δικαστικής αρχής, θα κάνουν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.

Η διαδικασία αυτή λέγεται κομψά «επισύνδεση» και προβλέπεται στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για παράλληλη σύνδεση και καταγραφή του περιεχομένου που θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο στις εγκαταστάσεις της αρμόδιας αρχής (ΕΥΠ κ.λπ.) μέσω μισθωμένου κυκλώματος.

Ένας στους δύο φοβάται απομεινάρια των τρομοκρατικών οργανώσεων


ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που παρουσιάστηκε χθες από το Μega, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται 2,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο διατηρούσε προβάδισμα 3,3 μονάδων.

Η πανελλαδική μέτρηση διενεργήθηκε αρχικώς στο διήμερο 10-11 Ιανουαρίου και επεκτάθηκε ώς προς το σκέλος της πρόθεσης ψήφου μέχρι και χθες για να καταγράψει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτών (59,2%) δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε αντίθεση με το 34,2% που πιστεύει ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τα επιμέρους ευρήματα της ίδιας έρευνας δεν δείχνουν πάντως σημαντικές διαφοροποιήσεις, αφού ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 48,3% έναντι του 28,2% που παίρνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλη έρευνα της ίδιας εταιρείας που παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Ανατροπή» του Μega μετά την επίθεση με ρουκέτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ φανερώνει πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης (περίπου ένας στους δύο) πιστεύει ότι πρόκειται για εγχώρια τρομοκρατία και μάλιστα για επαπομείναντα τμήματα τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα (51,4%), ενώ το 16,6% εκτιμά ότι πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια κρύβονται ξένες μυστικές υπηρεσίες και το 15,8% «βλέπει» δράση διεθνών τρομοκρατικών δικτύων. Ένα αρκετά σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων αποφεύγει ωστόσο να απαντήσει λέγοντας ότι δεν έχει γνώμη για το συγκεκριμένο συμβάν (16,2%). Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί πως η επίθεση με ρουκέτα στην πρεσβεία συνιστά ένα πολύ σημαντικό γεγονός (83,4%) για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, ενώ το 65,8% συνδέει το χτύπημα με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Η έρευνα ασχολήθηκε και με το πρόσφατο σκάνδαλο των απαλλαγών και των φυγόστρατων. Από τους συμμετέχοντας στην έρευνα ζητήθηκε γνώμη για το αν θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα σχετικά με τις παράνομες απαλλαγές από τον στρατό. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς το 89,5% λέει «ναι» στη δημοσιοποίησή τους, ενώ το 91,6% πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των επώνυμων πολιτικών, αθλητών και καλλιτεχνών.

[ ΓΝΩΜΗ ] Και πάλι οι κάμερες!


Το χτύπημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ την Παρασκευή φαίνεται να θέτει σε νέες βάσεις την τοποθέτηση και τη λειτουργία σε δημόσιους χώρους ψηφιακών μηχανισμών για την παρακολούθηση οχημάτων και πεζών. Το ζήτημα είχε αποκτήσει σε εμάς επικαιρότητα ιδίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απασχόλησε δε μετά τόσο την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και το Συμβούλιο της Επικρατεί- ας. Ως τώρα κρίθηκε σωστά ότι η τοποθέτηση και η χρήση τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα με μεγάλη περίσκεψη και φειδώ. Η άποψη αυτή γίνεται γενικότερα αποδεκτή.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτές πρέπει να αναζητηθούν πάντως με μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν αυστηρά τον χαρακτήρα της εξαίρεσης. Πρόκειται ιδίως για κτίρια και χώρους που στεγάζουν γραφεία και υπηρεσίες βασικών οργάνων της πολιτείας (λ.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός) ή πρεσβείες ξένων χωρών με μείζον πρόβλημα ασφάλειας (λ.χ. ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία). Σ΄ αυτές η στάθμιση ασφάλειας και ελευθερίας φαίνεται να δικαιολογεί περιορισμούς στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην ελευθερία κίνησης μπροστά στην ασφάλεια. Πρέπει δηλαδή να δεχθούμε εδώ ότι υπερισχύει η τελευταία.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου.