ΓΙΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ της αμερικανικής ανάμειξης σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διένεξη Ισραηληνών- Παλαιστινίων μίλησε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

«Άκουσα με προσοχή την έκκληση για μεγαλύτερη δέσμευση των Αμερικανών στη διαδικασία αυτή» τόνισε χθες η κ. Ράις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μετά τις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες στη Ραμάλα.

«Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να αποκτήσουν το δικό τους κράτος, και οι Ισραηλινοί περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους» είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στον οδικό χάρτη με τη λύση των δύο κρατών και ότι υπάρχουν «νέες ευκαιρίες» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Μαχμούντ Αμπάς

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς ανέφερε ότι γίνονται νέες προσπάθειες για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αξιοσημείωτη πρόοδος. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή διενέργειας πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις αυτές που θα βοηθήσουν στην άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο Αμπάς εξέφρασε επίσης στη Ράις- η οποία σήμερα πραγματοποιεί συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ-, την αντίθεσή του στο σχέδιο δημιουργίας προσωρινού παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποφύγουν μια τέτοια πρόταση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του οδικού χάρτη και που ακούστηκε και από την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, καθώς πιστεύουν ότι τελικά θα αποτελέσει μόνιμη λύση και θα τους αφήσει με ένα ακρωτηριασμένο κράτος.