Η Ζαν Μορό έρχεται από το Φεστιβάλ των Καννών για να τιμήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος τον Μάρτιο ανεβαίνει στα Ουράλια Όρη για την έναρξη των γυρισμάτων της νέας ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου»!

Με συνεργείο του Φεστιβάλ των Καννών για την κινηματογράφηση ενός τετ-α-τετ Θόδωρου Αγγελόπουλου- Ζαν Μορό, καταφτάνει στις 29 Ιανουαρίου η διάσημη Γαλλίδα σταρ στην Αθήνα. Το «κλιπάκι» που θα γυριστεί θα είναι ένα από τα 30 που ετοιμάζει το Φεστιβάλ των Καννών για να γιορτάσει τη φετινή 70ή επέτειό του. Θα περιλαμβάνει δε στιγμιότυπα με δημιουργούς που έχουν τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Κι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ένας από αυτούς, καθώς το 1998 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», με τον Μπρούνο Γκαντς. Ενώ η Ζαν Μορό είχε πρωταγωνιστήσει στο φιλμ του Τεό «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», το 1991 μαζί με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

«Τα γυρίσματα για την 70ή επέτειο του Φεστιβάλ των Καννών είναι παραγωγή της διεύθυνσης του φεστιβάλ, η Ζαν Μορό θα μείνει δύο μέρες στην Αθήνα και το θέμα του πεντάλεπτου φιλμ είναι «μυστικό» που θα μου το αποκαλύψουν εδώ», είπε στα «ΝΕΑ» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος δεν σταματάει λεπτό τις ετοιμασίες για τη νέα, 13η ταινία του.

Η… πρώτη «Σκόνη του χρόνου», λοιπόν, θα τιναχθεί αυτή την άνοιξη στη Ρωσία, στα Ουράλια Όρη, καθώς υπάρχει χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί με τους εκεί παραγωγούς. Η συνέχεια των γυρισμάτων θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο σε πολλές γωνιές της Γης: Φινλανδία, Ιταλία, Βερολίνο, Τορόντο, Νέα Υόρκη! Και στο ήδη διάσημο καστ των πρωταγωνιστών- Γουίλεμ Νταφόε, Μπρούνο Γκαντς, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Βαλέρια Γ κολίνο-

Η νέα, 13η, ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» θα ολοκληρωθεί έως το 2008.

ΙΝFΟ

ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συζητάει για την παρουσία ενός επιπλέον διάσημου ηθοποιού.

«Η νέα ταινία μου θα είναι, όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη περιπέτεια που θα έχω περάσει στα 40 χρόνια που είμαι στον κινηματογράφο, αλλά δεν το βάζω κάτω. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να γυρίζω ταινίες. Ο κινηματογράφος είναι η ζωή μου», μας αναφέρει ο 70χρονος σκηνοθέτης. Ενώ η σύντροφος της ζωής του, Φοίβη, τον μαλώνει που «δεν έκαστε ούτε έναν μήνα το καλοκαίρι, να κάνει τριάντα μπάνια σαν όλους τους ανθρώπους, αλλά συνέχεια δουλεύει»…

«Η σκόνη του χρόνου» θα καταγράφει τα 50 χρόνια ενός μεγάλου έρωτα που πέρασε διά πυρός και σιδήρου, ζώντας όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον 20ό αιώνα. Και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συμπληρώνει: «Αν ο «Θίασος» ήταν μια ταινία για τη συλλογική μνήμη, η νέα μου ταινία θα είναι για την ατομική μνήμη, τώρα που η Ιστορία φαίνεται να «κοιμάται». Αν κι εγώ πιστεύω ότι η Ιστορία είναι σαν τον τυφλοπόντικα. Κάποια στιγμή θα ανοίξει τρύπα και θα βγει στο φως».

«Οι ιστορίες με επιλέγουν»


< «Φοβάμαι για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών, κυρίως αν έχουν επιλέξει, όπως εγώ, τον προσωπικό δρόμο». < «Δεν επιλέγω τις ιστορίες των ταινιών μου, εκείνες με επιλέγουν». < «Η κρίση του κινηματογράφου αντανακλά την κρίση του κοινού. Όλων μας. Όταν υπάρχει απουσία ονείρου, έλλειψη δυνατότητας να αντιμετωπισθούν τα πράγματα με ιστορική αναδρομή και προοπτική, υπάρχει κρίση». < «Θα ήθελα να μιλήσω απλά, να μου δοθεί αυτή η χάρη γιατί φορτώσαμε με μαλάματα το πρόσωπό μας και το πρόσωπο της τέχνης μας έχει χαθεί». < «Ο Σεφέρης είναι ο αγαπημένος μου ποιητής. Νιώθω να έχει μιλήσει τη γλώσσα μου πριν από εμένα. Αν έγραφα συστηματικά ποιήματα, θα ήθελα να γράφω σαν τα δικά του».