ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ποινές σε φοροτεχνικούς και λογιστές που υπογράφουν ανακριβείς δηλώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και υποχρεωτική «πρόσληψη» φοροτεχνικού για περισσότερους μικρομεσαίους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Στο υπουργείο αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φοροτεχνικοί είναι συμμέτοχοι στο «μαγείρεμα» των βιβλίων και των δηλώσεων των φορολογουμένων, με στόχο τη μείωση του οφειλόμενου φόρου.

Οι διατάξεις αυστηροποίησης των προστίμων για τους λογιστές και μείωσης του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων, πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες η υπογραφή των φορολογικών δηλώσεων από λογιστές, θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε περίπτωση που κατά τον φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί ότι δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι ανακριβής και ο επιτηδευματίας ή η επιχείρηση γλίτωσε- λόγω ανακρίβειας της δήλωσης- έστω και 5% του φόρου που αναλογεί, τότε επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, όχι μόνο στον φορολογούμενο αλλά και στον φοροτεχνικό λογιστή που τις έχει συνυπογράψει.

Ειδικότερα, αν εντοπιστούν ατασθαλίες στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε ο φοροτεχνικός που τις συνυπέγραψε βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 120 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των κερδών ή των εισοδημάτων που απεκρύβησαν. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ένας φοροτεχνικός υποτροπιάσει και υποβάλει για δεύτερη φορά ανακριβείς δηλώσεις, τότε τα προαναφερόμενα πρόστιμα διπλασιάζονται. Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα πρόστιμα για τους φοροτεχνικούς που συμπληρώνουν και υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις για τους πελάτες τους θα αυξηθούν.

Συστήνουν Εθνική Επιτροπή!

Οι ρυθμίσεις αυτές αλλά και άλλες διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής», το οποίο αναμένεται να έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή έως τον Ιούνιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η σύσταση της συγκεκριμένης αρχής, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από την κυβέρνηση και φορείς των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων, οι οποίοι θα υποβάλουν προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.