Τον αποκαλούν «πόλεμο της τέταρτης οθόνης». Και λέγοντας «τέταρτη οθόνη» εννοούν την οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η οποία τείνει να ενσωματώσει και τους τρεις «προκατόχους» της: την οθόνη του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο πόλεμος μαίνεται από καιρό. Το νέο iΡhone της Αpple, όμως, προκαλεί… επικίνδυνη κλιμάκωση.


Το iΡhone είναι ένα «κράμα» κινητού τηλεφώνου, iΡod ευρείας οθόνης και συσκευής επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ. «Η απόλυτη ψηφιακή συσκευή», όπως το χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple, ο Στιβ Τζομπς μιλώντας την Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου ΜacWorld, ενώπιον κοινού 4.000 ανθρώπων στα πρόθυρα της… υστερίας! «Θέλαμε να επανεφεύρουμε το κινητό τηλέφωνο», δήλωσε ο Τζομπς. «Νομίζω ότι μόλις πάρετε αυτήν τη συσκευή στα χέρια σας, θα συμφωνήσετε ότι αυτό επετεύχθη».

ΤΟ Ι-ΡΗΟΝΕ

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ερχόμενο Ιούνιο και στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους

Οι μπλόγκερς που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν στο Ίντερνετ τις εντυπώσεις τους, δευτερόλεπτα αργότερα, έδειξαν να συμφωνούν απόλυτα: «Αpple iΡhone, το πιο σέξι κινητό που δημιουργήθηκε ποτέ», έγραψε ένας. Το iΡhone αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιούνιο και στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Περιλαμβάνει ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά 200 πατενταρισμένα από την Αpple χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε πέντε χρόνια μπροστά από τους ανταγωνιστές μας», δήλωσε με υπερηφάνεια ο Τζομπς, προβλέποντας πως το νέο προϊόν της Αpple θα προκαλέσει στην αγορά «σεισμό» ανάλογο με εκείνους που προκάλεσαν δύο παλαιότερα «τέκνα» της: το Μacintosh (που λανσαρίστηκε το 1984) και το iΡod (που κυκλοφόρησε το 2001). Η εταιρεία ευελπιστεί να πουλήσει το 2008 δέκα εκατομμύρια iΡhones, να κερδίσει δηλαδή μερίδιο τουλάχιστον 1% επί της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων.

Οι αναλυτές

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η σχετικά υψηλή τιμή του iΡhone (από 499 έως 599 δολάρια, ανάλογα με τη χωρητικότητα) θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά την εμπορική επιτυχία του στο εγγύς μέλλον- αν και η τιμή σταδιακά θα μειωθεί, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές. Άλλοι- όπως ο Τομ Ντάνμορ, αρχισυντάκτης του βρετανικού περιοδικού «Stuff»- θεωρούν πως, παρ΄ ότι το iΡhone είναι «μια από τις πιο συναρπαστικές συσκευές» που έχουν δει τα τελευταία χρόνια, «ένα υπόδειγμα τεχνολογίας αιχμής», πιθανόν να «φοβίσει» τον μέσο καταναλωτή, να του φανεί «υπερβολικά περίπλοκο».

Εκείνο για το οποίο συμφωνούν άπαντες, είναι το ότι η εφόρμηση της Αpple στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας «θα σημάνει την έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου»- όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ιnternational Ηerald Τribune» ο Πολ Μέρσερ, πρόεδρος της Ιnventor, μιας εταιρείας σχεδιασμού λογισμικού για φορητές συσκευές με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. «Η Νokia και η Μotorola θα πρέπει να απαντήσουν». Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος των ανταγωνιστών είναι πολύ μακρύτερος: Νokia, Μotorola, SonyΕricsson, Μicrosoft αλλά και άλλες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό εταιρείες όπως η Ρalm και η Research in Μotion, έχουν ήδη, σίγουρα, στρωθεί στη δουλειά με μοναδικό στόχο να «χτυπήσουν» το νεόφερτο iΡhone.

Υπολογιστές που χωρούν στην παλάμη μας


Η ΝΟΚΙΑ και η Sony παρουσίασαν ήδη, πρόσφατα, υπολογιστές χειρός (hand-helds) με καινοτόμο σχεδιασμό και νέους συνδυασμούς επικοινωνιακών χαρακτηριστικών, καθώς και με οθόνες πιο ευανάγνωστες από εκείνες των κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία Οqo παρουσίασε προ ημερών το Οqo Μodel 2, έναν υπολογιστή που διαθέτει Windows Vista και χωράει άνετα στην παλάμη. Διαθέτει συρόμενο πληκτρολόγιο και μπορεί να συνδεθεί τόσο με το Ίντερνετ (ασύρματα) όσο και με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όπως όλα δείχνουν, αυτός ο αδυσώπητος «πόλεμος της 4ης οθόνης» θα αργήσει να κριθεί.