Αδιαφορώντας για τις παραινέσεις των ειδικών, την αμερικανική κοινή γνώμη, τους συμμάχους του αλλά και την στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους εξαγγέλλει τη νέα του στρατηγική στο Ιράκ. Αποφασίζοντας, πρωτίστως, την αποστολή περισσότερων από 20.000 στρατιωτών στη ζώνη του πυρός…


Στο απέραντο νεκροταφείο που τείνει να γίνει πλέον το Ιράκ για τους Αμερικανούς στρατιώτες, ο πρόεδρος Μπους ανακοινώνει, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, την αποστολή περίπου 21.500 επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ. Θα προστεθούν στους ήδη 132.000 που βρίσκονται αναπτυγμένοι εκεί, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποφευχθεί το χάος στη χώρα. Έτσι, περίπου 4.000 επιπλέον πεζοναύτες θα αναπτυχθούν στην επαρχία Ανμπάρ και περίπου 17.500 στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα για επιχειρήσεις ασφαλείας. Τα αμερικανικά στρατεύματα θα εντείνουνσύμφωνα

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα εντείνουν τον αγώνα τους κατά των Ιρανών και των Σύρων που διεισδύουν στο Ιράκ

με τον Μπους- τον αγώνα τους κατά των Ιρανών και των Σύρων που διεισδύουν και δρουν στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό τη Συρία και το Ιράν ότι συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ. Εκτιμούν κυρίως ότι αυτές οι δυο χώρες διευκολύνουν το πέρασμα στο Ιράκ ατόμων που συνδέονται με τους εξεγερμένους ή με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης ζητεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, της κοινωνίας των πολιτών, των υποδομών και του δικαστικού συστήματος του Ιράκ, που έχουν σαρωθεί από τον πόλεμο.

Η νέα αυτή στρατηγική του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη της κορυφαίας στρατιωτικής διοίκησης της χώρας του και είναι η πρώτη φορά που ο Μπους διατάσσει τους κορυφαίους στρατιωτικούς της χώρας του να κάνουν κάτι στο οποίο επί καιρό αντιστέκονται: να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ, όπου θα προβούν σε νέες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η απόφαση του Μπους σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στους επικεφαλής του Πενταγώνου, για το Ιράκ, μετά την άνοιξη του 2003, όταν ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Έρικ Σινσέκι, ήρθε σε σύγκρουση με την αμερικανική κυβέρνηση για το σχεδιαζόμενο μέγεθος της κατοχικής δύναμης, το οποίο θεωρούσε υπερβολικά μικρό.

Την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι Ιρακινοί πολίτες: «Οι νέες στρατηγικές για τις οποίες μιλάνε δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα», δήλωνε χθες στον ανταποκριτή του Reuters ο Φαλάχ Μεχντί, κάτοικος Βαγδάτης. «Μόνον ο λαός αυτής της χώρας θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα». Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, μέσα σε ένα 24ωρο, η αστυνομία περισυνέλεξε από διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας 60 πτώματα, τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες και σημάδια από βασανιστήρια.

Αντίθετο το 61% των Αμερικανών πολιτών


ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ έχουν αντιταχθεί σε κάθε αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, τονίζοντας ότι η στρατηγική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί και στο παρελθόν και έχει αποτύχει. Ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τον αρχηγό του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων να εφαρμόσει την στρατηγική του, και ούτε ήταν- στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον- υπέρ μιας άμεσης απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, φοβούμενοι το ξέσπασμα ενός πολέμου που θα παρασύρει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η αμερικανική κοινή γνώμη είναι επίσης εμφανώς αντίθετη στην αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στο Ιράκ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σφυγμομέτρηση της εφημερίδας «USΑΤoday» και του ινστιτούτου Gallup που δημοσιεύτηκε χθες δείχνει ότι το 61% των Αμερικανών αντιτίθενται στην αποστολή ενισχύσεων στο Ιράκ και το 47% πιστεύει ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέτωπο.