Ένα νέο και τολμηρό «οδικό χάρτη» για την ενέργεια παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί τα κράτη-μέλη της να περιορίσουν κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Η νέα ενεργειακή στρατηγική που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στις κλιματικές μεταβολές που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το πόσο είναι επιτακτική μια αλλαγή πλεύσης στο ενεργειακό ζήτημα υπογραμμίστηκε από την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, η οποία επηρέασε και την Πολωνία και τη Γερμανία. «Η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει τον κόσμο σε μια νέα μεταβιομηχανική επανάσταση, αναπτύσσοντας μια οικονομία με περιορισμένη χρήση άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζoζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν περιορίσει κατά 30% έως το 2020 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να δεσμευτεί μονομερώς ότι θα έχει περιορίσει τις εκπομπές αυτών των αερίων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι δεσμεύσεις

Το πρώτο σοβαρό βήμα για μια κοινή ενεργειακή πολιτική στηρίζεται σε τρεις ακρογωνιαίους λίθους.

1. Μια πραγματική εσωτερική αγορά ενέργειας.

2. Τη μετάβαση σε περιορισμένη χρήση άνθρακα.

3. Την επίτευξη του στόχου του 20% έως το 2020.

Στους πρόσθετους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 20% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020 και το 10% των καυσίμων από βιοκαύσιμα. Για πρώτη φορά, διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος για την ενέργεια Άντρις Πίμπαλγκς, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να γίνουν αυτοί οι στόχοι δεσμευτικοί.

Οι αντιδράσεις

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όμως επικρίνουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ανεπαρκείς. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η απαίτηση να περιορίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες τις εκπομπές αερίων κατά 30% είναι άδικη, επειδή χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία ρυπαίνουν πολύ λιγότερο από ό,τι ο ανεπτυγμένος βιομηχανικά δυτικός κόσμος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κατηγορηθεί για επιστημονική και πολιτική γκάφα», δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, διευθύντρια κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο γραφείο της οργάνωσης Γκρινπίς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

SΟS για τα αέρια του θερμοκηπίου


ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ μεταβολές και οι συνέπειες της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει νέους ενεργειακούς δρόμους, πιο καθαρούς και ασφαλείς.

Πόσο επικίνδυνες θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κλιματικές μεταβολές;

Στην έκθεσή της προβλέπει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και βαρύ οικονομικό κόστος από ξηρασίες, πλημμύρες, οξινοποίηση των υδάτων και μείωση της γονιμότητας των γαιών στη Νότια Ευρώπη. Αναφέρεται σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα επέλθουν κατά το δεύτερο ήμισυ του αιώνα και σε δαπάνες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Ποιες ενέργειες προτείνει;

Να περιορίσει δραστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να πείσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Προτείνει και τον περιορισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα;

Ο επίτροπος Ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς έχει πει ότι έως το 2050 η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίρνει «το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται από πηγές απαλλαγμένες από άνθρακα». Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο περιορισμός της πυρηνικής ενέργειας θα δυσχεράνει την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, αν και παραδέχεται ότι σε μερικές χώρες υπάρχει αντίθεση για την πυρηνική ενέργεια. Ποια είναι τα άλλα βασικά στοιχεία της νέας ενεργειακής στρατηγικής;

Τρεις είναι οι λέξεις-κλειδιά: διατηρησιμότητα, ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια. Η πρώτη αφορά το κλίμα. Η δεύτερη αφορά την απελευθέρωση της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, που αναμένεται να μειώσει το κόστος. Και η τρίτη αφορά την εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας, που θα κάνει την Ευρώπη λιγότερο ευάλωτη σε κρίσεις όπως αυτή που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τι απέγινε με τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 10 χρόνια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Τώρα, ο μέγιστος στόχος που θα επιθυμούσε να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν να σπάσει την ολιγοπωλιακή ιδιοκτησία της παραγωγής και διανομής ενέργειας. Έχει ζητήσει την ίδρυση ειδικής Αρχής που θα επιβλέψει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Κατέληξαν σε συμβιβασμό


ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ για τη διέλευση από τη Λευκορωσία του πετρελαίου της Ρωσίας που προορίζεται για την Ευρώπη κατέληξαν χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών. Ο συμβιβασμός επετεύχθη σε τηλεφωνική συνομιλία του Αλεξάντρ Λουκασένκο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αποτέλεσμα της συνομιλίας ήταν η επίτευξη συμβιβασμού, ο οποίος επιτρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο κυρίως όσον αφορά τη διέλευση του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για χώρες της Ευρώπης από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκορώσου προέδρου. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν επιφορτιστεί με τη διατύπωση προτάσεων για τον τερματισμό της διένεξης, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αύριο στον Λουκασένκο και τον Πούτιν.

Το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού Ντρούτζμπα πριν από μερικές ημέρες από τη Ρωσία είχε επηρεάσει την τροφοδοσία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.