Να ανεβάσουν το θερμόμετρο στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου επιχείρησαν χθες οι Τούρκοι στρατηγοί μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκη στη γειτονική χώρα και τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιονούλ στην Κωνσταντινούπολη, για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Η πρώτη πρόκληση εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί χθες στα Ίμια όταν, σύμφωνα με καταγγελίες ψαράδων, τουρκική ακταιωρός έριξε πυροβολισμούς στον αέρα και επιχείρησε να παρεμποδίσει το ρίξιμο διχτυών. Τα ελληνικά αλιευτικά που ήταν εντός των ελληνικών υδάτων αναγκάστηκαν

Η ΑΓΚΥΡΑ

εγκατέλειψε εδώ και εβδομάδες την πρακτική που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, να στέλνει άοπλα αεροσκάφη στο Αιγαίο

να φύγουν από την ανατολική πλευρά και να συνεχίσουν το ψάρεμα της τσιπούρας- 5 απ΄ αυτά στη δυτική πλευρά- συνοδεία περιπολικών του Λιμενικού. Η Αθήνα, διά πηγών του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού, υποβάθμισε το θέμα μιλώντας για απλή παρουσία περιπολικών, ενώ διέψευδε τα περί πυροβολισμών για εκφοβισμό ή καταστροφής διχτυών. Ανάλογη ήταν και η θέση τουρκικών πηγών. Διπλή ήταν η αεροπορική πρόκληση: Δεν ήταν μόνο ότι 16 τουρκικά F-16 (εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα) παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο έξι φορές και ενεπλάκησαν σε δύο αερομαχίες. Την ίδια ώρα το (κρατικό) πρακτορείο «Ανατολή» δημοσιοποίησε ισχυρισμούς περί… πέντε παρενοχλήσεων τουρκικών F-16 από ελληνικά F-16 και Φάντομ, την περασμένη Δευτέρα, στην περιοχή της Λέσβου και της Χίου. Για τις παρενοχλήσεις, το Γενικό Επιτελείο ενημέρωσε, κατά το τουρκικό πρακτορείο, το υπουργείο Εξωτερικών.

Αβάσιμοι

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» ανέφεραν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι καθώς, όπως έλεγαν, η ελληνική αεροπορία κινείται με βάση τους κανονισμούς και αναγνωρίζει/ αναχαιτίζει τα αεροσκάφη που μπαίνουν στο FΙR Αθηνών. Εκείνη την ημέρα 16 τουρκικά αεροσκάφη (4 οπλισμένα) είχαν παραβιάσει 7 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο και είχαν προκαλέσει μία αερομαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι εγκατέλειψαν εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρακτική που τήρησαν για ένα χρονικό διάστημα, μετά τη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα, να στέλνουν μόνο άοπλα αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Στην Πόλη με ανοιχτή ατζέντα


Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ από την πλευρά της Άγκυρας των συμφωνηθέντων μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, όσον αφορά την αποστολή μόνο άοπλων αεροσκαφών στο Αιγαίο αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν προταθεί στις συναντήσεις ΧηνοφώτηΜπουγιούκανιτ, αναμένεται να συζητηθεί στη- με ανοιχτή ατζέντα- συνάντηση των κ.κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη και Β. Γκιονούλ στην Πόλη. Συμφωνία για συγκεκριμένα μέτρα δεν αναμένεται καθώς εκκρεμεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενδέχεται όμως να υπάρξει πρόοδος σε ένα Μέτρο Εμπιστοσύνης που αφορά την από κοινού συγκρότηση μονάδας στο πλαίσιο αποστολών του ΝΑΤΟ.