Φρένο στο πραξικόπημα που επιχείρησε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος στην ΚΕΔΚΕ έβαλε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ.


Oι δικαστές έκριναν παράνομο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών με το οποίο προωθούσε αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μελών των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςπαρά την κατηγορηματική αντίθεση της ΚΕΔΚΕ.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κρίθηκε παράνομο κατά πλειοψηφία στο σημείο που καθορίζει την αναλογία αντιπροσώπευσης των δημοτικών συμβουλίων τα οποία έχουν πάνω από 17 μέλη στη γενική συνέλευση της κάθε Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Το διάταγμα Παυλόπουλου προέβλεπε ότι τα δημοτικά συμβούλια που έχουν πάνω από 17 μέλη εκπροσωπούνται στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ με επτά εκπροσώπους (5 από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας και 2 από τους λοιπούς συνδυασμούς). Όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι αυτή η αντιπροσώπευση δεν ακολουθεί την προβλεπόμενη τόσο από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα αναλογία όσο και από το παλαιότερο διάταγμα, όπου προβλέπεται ότι η αντιπροσώπευση πρέπει να προέρχεται κατά 3/5 από την πλειοψηφία και κατά 2/5 από τη μειοψηφία.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ πάντως χαρακτήριζαν χθες την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κόλαφο για τον κ. Παυλόπουλο μετά το «θεσμικό ατόπημα» που επιχείρησε με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και τον καλούσαν να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των εκπροσώπων στις ΤΕΔΚ.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γ. Παναγιωτόπουλο, η ΚΕΔΚΕ επισήμανε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της πριν από τη σύνταξη του σχεδίου διατάγματος Παυλόπουλου, το οποίο και κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο διάταγμα είχε εκδοθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του 1999, με τη διαφορά ότι τότε η ΚΕΔΚΕ ήταν σύμφωνη.